“Πολύ απαιτητική χρονιά αλλά η ΤΣΣΚΑ είναι ακόμα πεινασμένη…”

Είναι άνθρωπος που κρατάει σε εγρήγορση τους παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι ο άνθρωπος που διατηρεί στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση τη ρωσική αρκούδα. Βρίσκεται στο επιτελείο του Δημήτρη Ιτούδη και αποκαλύπτεται στο novasports.gr.

Είναι άνθρωπος που κρατάει σε εγρήγορση τους παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι ο άνθρωπος που διατηρεί στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση τη ρωσική αρκούδα. Βρίσκεται στο επιτελείο του Δημήτρη Ιτούδη και αποκαλύπτεται στο novasports.gr.

Ο γυμναστής της ΤΣΣΚΑ, Κώστας Χατζηχρήστος.
 
Ποιες επιδράσεις που θα φέρει το καινούργιο σύστημα στις ομάδες και φυσικά στην δίκη σας;
 
Το νέο σύστημα είναι σαφώς πιο απαιτητικό, μιας και κάθε εβδομάδα οι ομάδες μπορεί να παίζουν και μέχρι τρία δύσκολα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα και στο πρωτάθλημά τους. Θα υπάρχουν περισσότερα συνεχόμενα ταξίδια και κατά συνέπεια μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους παίκτες. Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο προπόνησης, στο rotation, στους ρόλους των παικτών και γενικότερα στο πως χτίζονται οι ομάδες.
 
Τι αλλάζει με το νέο σύστημα;
 
Οι βασικές αλλαγές, κυρίως από την σκοπιά του γυμναστή, είναι τα συνεχόμενα παιχνίδια, οι λιγότερες διαθέσιμες μέρες ξεκούρασης ανάμεσα σε δυνατούς αγώνες και ο μικρότερος χρόνος που θα διατίθεται για προπονήσεις. Αν προσθέσει κανείς και τα παιχνίδια της VTB, η οποία είναι μια δύσκολη λίγκα, συχνά η ομάδα θα καλείται να αγωνίζεται κάθε τρεις μέρες, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για μας. Ένα ακόμα νέο στοιχείο με το καινούριο σύστημα είναι ότι όλα τα παιχνίδια είναι πλέον σημαντικά. Μετράνε οι διαφορές και το κάθε παιχνίδι μπορεί να κρίνει την τελική κατάταξη. Αυτό κάνει το πρωτάθλημα πιο ενδιαφέρον, πιο απαιτητικό, αλλά από την άλλη, περιορίζει το περιθώριο λάθους.
 
Πως αλλάζει και αν αλλάζει ο τρόπος εκγύμνασης;
           
Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές, πάντα σε συνεργασία με τον head coach. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η μείωση όγκου του συνολικού έργου, δηλαδή της διάρκειας και τις συχνότητας των προπονήσεων. Λόγω των συνεχόμενων αγώνων δεν θα υπάρχει χρόνος και ενέργεια για συχνές, δυνατές προπονήσεις.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποκατάσταση και στην επιλεκτική ανάπαυση επιβαρυμένων αθλητών, όπου είναι δυνατόν. Η μείωση της πιθανότητας τραυματισμών (πλήρης πρόληψη είναι δύσκολη) και η διατήρηση της δύναμης και της ισχύος μέσα στην αγωνιστική περίοδο θα είναι επίσης σημεία ιδιαίτερης έμφασης. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση  οι παίκτες που δεν θα έχουν πολλά λεπτά συμμετοχής, μιας και οι προπονήσεις της ομάδας θα είναι λιγότερες.
 
Θα γίνεται rotation στα παιχνίδια του ρωσικού πρωταθλήματος;
 
Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν θα ήθελα να απαντήσω εγώ μιας και είναι θέμα του κόουτς Ιτούδη.


 
Η κούραση θα παίζει ρόλο στις μεταπτώσεις της απόδοσης των ομάδων;
 
Θα είναι πιστεύω ένας σημαντικός παράγοντας για όλες τις ομάδες. Η ομάδα όμως πρέπει να βρει τρόπο να κερδίζει ακόμα και τις μέρες που η κόπωση από τα παιχνίδια και τα ταξίδια θα είναι μεγαλύτερη. Ομάδες με πιο ῾βαθύ῾ ρόστερ σίγουρα θα ευνοηθούν, ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι τραυματισμοί, που δυστυχώς πάντα υπάρχουν σε όλες τις ομάδες. Γι αυτό και από την πλευρά του γυμναστή και της ιατρικής ομάδας γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη της παρακολούθησης της κόπωσης και του συνολικού φορτίου των αθλητών. Ο προπονητής πρέπει να λαμβάνει τις σωστές πληροφορίες σε σχέση με την κατάσταση των παικτών, έτσι ώστε να προγραμματίζει ακόμα καλύτερα την κάθε λεπτομέρεια του προπονητικού προγράμματος της ομάδας.


 
Ποσό βοηθάει την ομάδα σας που διαθέτει ιδιωτικό τζετ για τις μετακινήσεις σας που θα είναι πολλές;
 
Το γεγονός ότι η ομάδα έχει καταφέρει να διαθέσει τσάρτερ είναι πολύ σημαντικ,  γιατί με αυτόν τον τρόπο προσφέρει ταχύτητα και άνεση στις μετακινήσεις, μειώνοντας το συνολικό στρες στο οποίο υπόκεινται οι παίκτες. Ιδιαίτερα για μας που σχεδόν κάθε εκτός έδρας παιχνίδι είναι τουλάχιστον μιάμησι ώρα πτήση, η χρήση του δικού μας αεροπλάνου είναι σωτήρια. Τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι κι αυτά πολύωρα. Για παράδειγμα, η πτήση Μόσχα – Βαρκελώνη είναι τεσσεράμισι ώρες. Γενικά, η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδα που δίνει τεράστια σημασία στην άνεση των παικτών, των προπονητών και των ανθρώπων της ομάδας, έτσι ώστε να μπορούμε  να κάνουμε την δουλειά μας απερίσπαστοι Είναι σίγουρο ότι τα συνεχόμενα ταξίδια θα έχουν επίπτωση στις ομάδες και σίγουρα εμείς, καθώς και όσες άλλες ομάδες έχουν τσάρτερ, ευνοούνται.


 
Φαβορί και φέτος η ΤΣΣΚΑ και όλοι θέλουν να την κερδίσουν, ποσό δύσκολο είναι να την κερδίσουν αλλά και ποσό δύσκολο να παραμείνει στην κορυφή;
 
Δεν ξέρω αν είμαστε φαβορί, είναι όμως σίγουρο ότι θα δώσουμε ότι έχουμε για να πετύχουμε ξανά τον στόχο μας.  Είμαστε ακόμα πεινασμένοι,  κάτι που ο κόουτς Ιτούδης τονίζει κάθε μέρα! Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να μείνεις στην κορυφή, ιδιαίτερα σε ένα πρωτάθλημα με τόσες καλές ομάδες, αλλά το γεγονός ότι όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρωταθλητή προσφέρει το ανάλογο κίνητρο σε μας να είμαστε ακόμα καλύτεροι.


 
Πως βλέπετε τις ελληνικές ομάδες, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό;
 
Όπως πάντα αναμένονται ανταγωνιστικές. Και πάλι βέβαια, σε ένα τόσο μακρύ πρωτάθλημα τα προγνωστικά είναι δύσκολα. Οι Ελληνικές ομάδες, παρόλα αυτά, είναι ῾καταδικασμένες᾽ να πρωταγωνιστούν κάθε χρόνια και να κρατάνε το Ελληνικό μπάσκετ ψηλά.

Προγνωστικά και μια ευχή για τη σεζόν;
 
Προγνωστικά δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα πρωτάθλημα τόσο απρόβλεπτο και απαιτητικό. Εύχομαι να κάνουμε το repeat κερδίζοντας και φέτος το τίτλο. Επίσης, εύχομαι σε όλες τις ομάδες να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερους τραυματισμούς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.