Final-4 Euroelague 2023 Kάουνας: Ο όγδοος τελικός του Ολυμπιακού και το «clutch» του Σέρχιο Γιούλ

Για πρώτη φορά στην 22χρονη ιστορία της Εuroleague, αλλά και συνολικά του πρώην κυπέλλου Πρωταθλητριών, το F4 φιλοξενήθηκε στην χώρα, όπου το μπάσκετ είναι… «θρησκεία», την Λιθουνία και στο Κάουνας, στο οποίο λατρεύεται από τους φίλους της Ζάλγκιρις. Στην πόλη του Άρβιντας Σαμπόνις, προσγειώθηκαν οι προκριθείσες ομάδες του Ολυμπιακού, της Ρεάλ, της Μονακό και της Mπαρτσελόνα.

Η κοσμοσυρροή των φίλων του Ολυμπιακού κυριάρχησε στις εξέδρες της Zalgirio Arena και ειδικά στον τελικό με την Ρεάλ, η όμορη έδρα της Ζάλγκιρις από «πράσινη» είχε «βαφτεί» σε «κόκκινη». Έναν χρόνο, μετά το Βελιγράδι, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη απόπειρα του Ολυμπιακού να κατακτήσει την τέταρτη Euroleague του.

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο F4, με την καλύτερη δυνατή πορεία του στις 34 αγωνιστικές της πρώτης φάσης, επί ημερών Γιώργου Μπαρτζώκα και τον Σάσα Βεζένκοφ να κερδίζει τον τίτλο του MVP. Στα πλει οφ, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το πλεονέκτημα έδρας κόντρα στην Φενέρμπαχτσε του Δημήτρης Ιτούδη, αλλά το απώλεσαν από την ήττα τους στο δεύτερο ματς του ΣΕΦ. Με το…ιστορικό τρίποντο του Κώστα Σλούκα (buzzer beater), νίκησαν στην τρίτη αναμέτρηση, κάνοντας «break to break» και επανέφεραν την σειρά των αγώνων στην έδρα τους, όπου πέτυχαν την τρίτη νίκη πρόκρισης, μετά την ήττα στον τέταρτο προημιτελικό.

Η Ρεάλ ήταν το φαβορί στα παιχνίδια των πλει οφ με την Παρτίζαν. Οι Σέρβοι, όμως, άρχισαν στην σειρά με 0-2 νίκες! Ήθελαν μια ακόμα στα τρία επόμενα παιχνίδια για να επέστρεφαν σε F4, ύστερα από 31 χρόνια! Και πάλι με προπονητή τον Ομπράντοβιτς, μετά τον θρίαμβο της Κων/πολης, στο μακρινό 1992.

Όμως, στο 1’40’’ πριν την λήξη του δεύτερου αγώνα στο «Βίζνικ σέντερ», το αντιαθλητικό φάουλ του Γιούλ στον Πάντερ και η αντίδραση του Αμερικάνου σταρ της Παρτίζαν, προκάλεσε γενική σύρραξη των παικτών και το «ροντέο» που ακολούθησε αμαύρωσε την διοργάνωση και την ιστορία των ομάδων. Μετά τις τιμωρίες αποκλεισμού 4 παικτών της Ρεάλ και τριών της Παρτίζαν, οι Μαδριλένοι νίκησαν και τα 2 παιχνίδια του Βελιγραδίου, «γυρνώντας» την σειρά στην έδρα της. Από το 0-2 στο 3-2 και η «βασίλισσα» έπαιξε στο 8ο φάιναλ φορ στην Euroleague και σε διάστημα 12 χρόνων…

Για να προκριθεί η Μπαρτσελόνα στο F4 2023, απέκλεισε την «οικοδέσποινα» Ζάλγκιρις, με 3 νίκες στους ισάριθμους πρώτους προημιτελικούς και έχοντας πλεονέκτημα έδρας, ενώ ήταν η μοναδική ομάδα που είχε την ευκολότερη και συντομότερη «προσγείωση» στο Κάουνας.

Η σειρά των πλει οφ αγώνων, Μονακό-Μακάμπι, είχε δυο ανατροπές εκατέρωθεν, με την πρωταθλήτρια Ισραήλ να νικά στο πρώτο ματς, την Μονακό στο δεύτερο και τους Μονεγάσκους να κάνουν 1-2 στο τρίτο. Στην πέμπτη αναμέτρηση στο Μόντε Κάρλο, οι «πρίγκηπες» πήραν θέση στο πρώτο φάιναλ φορ της ιστορίας τους, απέναντι στον Ολυμπιακό.

Στον ημιτελικό, η Μονακό ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκε με 12 πόντους, ο Ολυμπιακός «εξαφάνισε» την ομάδα του Μάϊκ Τζέιμς στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έκαναν το…τέλειο δεκάλεπτο. Δέχτηκαν μόλις δυο πόντους και πέτυχαν 27. Ο «διακόπτης» του ματς μπήκε σε θέση πρόκρισης για τον 8ο τελικό της ιστορίας του Ολυμπιακού.

Στον άλλο ημιτελικό του τρίτου ισπανικού «εμφυλίου» σε διάστημα 7 ετών, η Ρεάλ νίκησε την Μπαρτσελόνα του «αόρατου» Νίκολα Μίροτιτς και έτσι έγινε τρίτο «de ja ou» τελικού, Ολυμπιακού-Ρεάλ (2012, 2015).

Ο τελικός του Κάουνας εξελίχθηκε σε «μία σου και μία μου» στα 4 δεκάλέπτα, με την Ρεάλ να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για 11η φορά στην ιστορία της, χάριν στο καλάθι του Σέρχιο Γιουλ. Στα 3’’ πριν από την λήξη και ενώ στα 21’’ είχε αστοχήσει ο Φαλ, η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Γιουλ, μπροστά από τον πανύψηλο Φαλ, «ταξίδεψε» με την τέλεια καμπύλη τροχιάς και κατέληξε στο «ερυθρόλευκο» καλάθι. Από το buzzer beater του Μίτσιτς στον ημιτελικό του 2022, στο buzzer beater του Γιουλ που έκρινε τον τίτλο.  

19/5/2023   HMITEΛΙΚΟΙ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΡΕΑΛ 66-78

https://www.euroleaguebasketball.net/el/euroleague/game-center/2022-23/fc-barcelona-real-madrid/E2022/328/#boxscore

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΟΝΑΚΟ 76-62

https://www.euroleaguebasketball.net/el/euroleague/game-center/2022-23/olympiacos-piraeus-as-monaco/E2022/327/#boxscore

21/5/2023

ΤΕΛΙΚΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΕΑΛ 78-79

 https://www.euroleaguebasketball.net/el/euroleague/game-center/2022-23/olympiacos-piraeus-real-madrid/E2022/330/#boxscore

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΜΟΝΑΚΟ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 78-66

https://www.euroleaguebasketball.net/el/euroleague/game-center/2022-23/as-monaco-fc-barcelona/E2022/329/#boxscore


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.