Oλυμπιακός: Ό,τι κερδίζεται στο γήπεδο, δεν πρέπει να «χάνεται» στα γραφεία

Οι « ερυθρόλευκοι» είχαν μόνο αγωνιστικές ζημίες από την μη συμμετοχή τους στην Basket League, ενώ βρίσκουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες με την επιστροφή τους.

O Oλυμπιακός Β’, η αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά κατ’ ουσίαν και πραγματικότητα, το ανδρικό τμήμα μπάσκετ του «ερυθρόλευκου» συλλόγου, κέρδισε στο γήπεδο και πάνω στο παρκέ, την άνοδο του στο πρωτάθλημα της Basket League. Έστω και μέσω της δεύτερης θέσης των play offs της Α2 κατηγορίας και όχι της απευθείας ανόδου με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός, ύστερα από δυο χρόνια αυτόβουλης απουσίας, κατοχύρωσε με αγωνιστικά κριτήρια, την φυσική θέση του στο ελληνικό μπάσκετ. Στην Α1 κατηγορία του επαγγελματικού μπάσκετ.

Σαφώς και το αποτέλεσμα μετράει σ’ αυτήν την επιστροφή και έχει μικρότερη, ιστορική σημασία ότι ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην Α1, ως δεύτερος και όχι ως πρώτος, όπως είχε κάνει, παραδείγματος χάριν, ο Πανιώνιος, όταν από την Β’ Εθνική προήχθη, ως πρωταθλητής στην Α2 και με τον ίδιο τίτλο, στην Α1, σε απόλυτο χρόνο επιστροφής.

Θα μπορούσε, δηλαδή και ο Ολυμπιακός, αν ήθελε πραγματικά η διοίκηση της ΚΑΕ να στοχεύσει σ’ αυτή την κατεύθυνση, να επέστρεφε- πάντα με αγωνιστικά κριτήρια και με την δημιουργία ισχυρής ομάδας- μόλις σ’ έναν χρόνο και πάλι στην Α1, ύστερα από τον υποβιβασμό της, το 2019.

Ο Ολυμπιακός έχει θέση στην Α1 κατηγορία. Το αν, όμως, τελείωσε η διετής εποχή του «mexritelous», είναι θέμα απόφασης των αδελφών, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου και της άρσης δύσκολης, επίπονης, αλλά και αναγκαίας-κατά αυτούς-απόφασης για την αποχώρηση της «ερυθρόλευκης» ομάδας από τον ΕΣΑΚΕ και το επαγγελματικό μπάσκετ.

Προφανώς, θα χρειαστεί να αντισταθμιστούν οι ζημίες και τα οφέλη της απουσίας του Ολυμπιακού από την Basket League. Aγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Και μπορεί, ήδη, οι διοικούντες και ιδιοκτήτες της ΚΑΕ να έχουν καταλήξει στα συμπεράσματα και στην απόφαση τους που θα διαφανεί πρακτικά μέχρι τις 15 Ιουλίου, εφόσον καταθέσουν ή όχι φάκελο αδειοδότησης για την απόκτηση πιστοποιητικού συμμετοχής. Εφόσον το πράξουν, δεν χάνουν το δικαίωμα μη συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα και πριν την έναρξη του, τον ερχόμενο Οκτώβριο, εφόσον κρίνουν για δικούς τους λόγους, ότι πρέπει και ίσως επιβάλλεται να ανατρέψουν την προσεχή απόφαση και κίνηση κατοχύρωσης της θέσης του Ολυμπιακού και πάλι στην «λίγκα». Δεν θα παύει, όμως, να πρόκειται για ολική ανατροπή απόφασης σε διάστημα δυο μηνών. Η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει «και το μαχαίρι και το καρπούζι».

Η λογική πρόβλεψη είναι η επιστροφή του Ολυμπιακού στην κανονικότητα, με την συμμετοχή του στο εθνικό πρωτάθλημα, γιατί καθαρά και μόνο από αγωνιστικής άποψης και κρίσης, οι Πειραιώτες ήταν «ακρωτηριασμένοι» κάθε Σαββατοκύριακο και δίνοντας μόνο έναν αγώνα Ευρωλίγκας, κάθε εβδομάδα. Θεωρητικά, όταν άρχισε η εποχή του «mexritelous», η δυνατότητα του ενός αγώνα κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή, έδινε άπλετο χρόνο προετοιμασίας και πνευματικής συγκέντρωσης. Απόλυτα λανθασμένη εκτίμηση. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε στο διάστημα των δυο χρόνων και σε εβδομαδιαία βάση να βρει ρυθμό, να διατηρεί σε εγρήγορση όλους τους παίκτες που είχε στην διάθεση του, ο Μπλάτ, ο Κεμζούρα και ο Μπαρτζώκας και επικράτησε μια χαλαρότητα που δεν καλυπτόταν μόνο από τις προπονήσεις και την σειρά των φιλικών αγώνων με την ετικέτα «αγώνας κατά του covid-19». Με τη διαφορά ότι ο Μπλάτ και ο Κεμζούρα συντάχθηκαν με την διοικητική απόφαση, ο Μπαρτζώκας βρήκε την ομάδα σε αυτή την κατάσταση, αλλά είχε τονίσει ότι όσο σέβεται την απόφαση του Ολυμπιακού, τόσο χρειάζεται να είναι η ομάδα στην Basket League.

Aκόμα και η αποτυχημένη απόπειρα συμμετοχής στην Αδριατική λίγκα, καταδεικνύει την αναγκαιότητα του αγωνίζεσθαι, ανεξαρτήτως αν η προοπτική στην συγκεκριμένη διοργάνωση, έμοιαζε με…απονενοημένο διάβημα και είχε αντιμετωπιστεί αρνητικά από τους ίδιους τους διοργανωτές…

Είναι δεδομένο στο παγκόσμιο μπάσκετ, ότι οι μεγάλες ομάδες που παίζουν σε διεθνείς διοργανώσεις, δυναμώνουν μέσα από το δυνατό εθνικό πρωτάθλημα τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το ισπανικό πρωτάθλημα δεν υπάρχει, καθώς το «βάθος» του ανταγωνισμού φτάνει μέχρι την 8η και την 9η ομάδα για την…κόντρα που κάνουν σε Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Βαλένθια και παρουσιάζονται δυνατές στην Ευρωλίγκα. Ακόμα και στο μεσαίας ποιότητας, αλλά υποφερτής ανταγωνιστικότητας ελληνικό πρωτάθλημα των 72 ξένων παικτών, ο Ολυμπιακός δεν είχε την κόντρα που θα του απέφερε μόνο αγωνιστικά κέρδη για τους παίκτες του, ακόμα και «μέσα» από πιθανές ήττες. Και εν κατακλείδει, κάθε επαγγελματίας παίκτης πληρώνεται με πενταψήφιους, εξαψήφιους και εφταψήφιους αριθμούς συμβολαίων για να παίζει και όχι για να μην παίζει και να κάνει προπονήσεις. Ειδικά στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, όπως ο Ολυμπιακός.

Στο ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού, υπάρχει το πιο ακριβό ρόστερ στην SuperLeague για να προστίθεται στο 46ο, το 47ο και συνεχίζεται κάθε χρόνο η διεκδίκηση ή η υπεράσπιση του τίτλου στο ελληνικό πρωτάθλημα και η καλύτερη δυνατή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο μπάσκετ του Ολυμπιακού, συνέβη το αντίστροφο, τα δυο τελευταία χρόνια. Πληρώθηκε μια ομάδα για το ανώτερο επίπεδο της Ευρωλίγκας και δεν πήγε…πουθενά. Λόγω της πανδημίας, έμεινε μακριά από τις χιλιάδες φιλάθλων της και η αναπτυξιακή ομάδα είχε έδρα το προπονητήριο Β’ του ΣΕΦ που όταν συσσωρεύονται υδρατμοί στο παρκέ, υπάρχει άμεσος κίνδυνος τραυματισμών των παικτών. Το ’87, η χρυσή Εθνική έκανε προπονήσεις στον ίδιο χώρο.

Εξωαγωνιστικά, ο Ολυμπιακός δεν είχε οικονομικές απώλειες από την μη συμμετοχή του στην Basket League. Θα έχει, όμως, μετά αριθμητικής βεβαιότητας αν συνεχίσει να απέχει και να αρνείται την αγωνιστική άνοδο του, γιατί υπάρχει το νέο συμβόλαιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με την δημόσια τηλεόραση και το ποσοστό εσόδων της «λίγκας» από τον ΟΠΑΠ. Αν, τώρα που άνοιξε η…κάνουλα, ο Ολυμπιακός δεν θέλει και πάλι να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τις άλλες 13 ομάδες-μέλη του ΕΣΑΚΕ, θα είναι και πάλι απόφαση, δική του, αν και η «επιστήμη θα σηκώσει τα χέρια ψηλά». Πάντως, όλοι οι άλλοι συνέταιροι, περιμένουν τον εκπρόσωπο του Ολυμπιακού να κάτσει στο ίδιο τραπέζι, χωρίς να χρειάζεται να… στρωθεί κόκκινο χαλί.

Στο φινάλε, το «μαγαζί» συστέγασης κάθε καλαθοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας με όλες τις άλλες, είναι ο ΕΣΑΚΕ και όχι η ΕΟΚ για την οποία, ο Ολυμπιακός έχει «antifa» στο θέμα της ΚΕΔ. Θα μπορούν κάλλιστα, οι «ερυθρόλευκοι», όπως και όποιες, άλλες ομάδες, συμφωνούν και εφόσον ψηφισθεί από το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, να ζητήσουν από τον υφυπουργό Αθλητισμού που έχει έφεση στις νομοθετικές παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις, να καταθέσει τροπολογία και η κεντρική επιτροπή διαιτησίας να περάσει και να τελεί υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει στην φυσική θέση του στο ελληνικό μπάσκετ. Το έκανε με την πεπατημένη της αγωνιστικής ανόδου και χωρίς προσκλήσεων και άλλων…φαιδρών προοπτικών που ακουγόντουσαν-όχι από τους Ολυμπιακούς- και ήταν προσβλητικές για το μέγεθος και την ιστορία του συλλόγου. Οι οικονομικές συνθήκες επανασυμμετοχής του στην Basket League, είναι καλύτερες από αυτές που υπήρχαν, όταν αυτουποβιβάστηκε, πριν από δυο χρόνια.

Ό, τι κερδίζεται στο γήπεδο, δεν αποτελεί μόνο, ιστορική «αμαρτία» να χάνεται σε…γραφεία, αλλά πρωτίστως είναι αγωνιστική «φυγομαχία».  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.