Πέρασαν 28 χρόνια… (video)

Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από την ημέρα που η Εθνική Ελλάδος πάτησε για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης.

Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από την ημέρα που η Εθνική Ελλάδος πάτησε για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης.

Στις 14 Ιουνίου 1987, σε ένα κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η ομάδα του Κώστα Πολίτη αντιμετώπισε την πανίσχυρη ΕΣΣΔ και κερδίζοντάς την με το επικό 103-101 στην παράταση, αναδείχτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ήταν μία μαγική βραδιά για όσους την έζησαν, είτε μέσα από τις εξέδρες του ΣΕΦ, είτε στους δρόμους όλης της Ελλάδας, που ξενύχτησε τραγουδώντας για τα κατορθώματα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα, του Φάνη «και των άλλων παιδιών».

Παράλληλα, αποτέλεσε και τη βάση για την εκτίναξη του ελληνικού μπάσκετ, που σχεδόν 30 χρόνια αργότερα αποτελεί πλέον μία από τις υπερδυνάμεις του αθλήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με την Εθνική να έχει κατακτήσει ακόμα ένα Eυρωμπάσκετ (2005) και μία δεύτερη θέση σε Μουντομπάσκετ (2006) και τους συλλόγους να έχουν γεμίσει τις τροπαιοθήκες τους με ευρωπαϊκές κούπες, με προεξάρχοντες Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Η πορεία προς το θαύμα ξεκίνησε για την ομάδα του Πολίτη στον 1ο Όμιλο, με νίκες επί Ρουμανίας (109-77), Γιουγκοσλαβίας (84-78) και Γαλλίας (82-69) αλλά και ήττες από Ισπανία (89-106) και ΕΣΣΔ (66-69).

Στα προημιτελικά, οι Έλληνες ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ιταλίας με σκορ 90-78, ενώ στα ημιτελικά ήταν η σειρά της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας του Ντράζεν Πέτροβιτς με 81-77.

Έτσι, σαν σήμερα (και μάλιστα ημέρα Κυριακή) πριν από 28 χρόνια, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας γέμισε ασφυκτικά και η Ελλάδα στήθηκε μπροστά στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσει τη σύγκρουση με τους μεγάλους Σοβιετικούς και την τηλεοπτική περιγραφή του αείμνηστου Φίλιππου Συρίγου να μένει ιστορική.

Η ομάδα του Γκομέλσκι μπορεί να μην είχε στη διάθεσή της τον Σαμπόνις, είχε όμως ονόματα όπως οι Βολκόφ, Μαρτσιουλιόνις, Ταρακάνοφ, Τιχονένκο και τον γίγαντα των 2.21 μ. Βλάντιμιρ Τκατσένκο.

Ο Νίκος Γκάλης όμως ήταν ασταμάτητος με 40 πόντους και με τους υπόλοιπους να τα δίνουν όλα, ο τελικός πήγε στην παράταση, με τον Λιβέρη Ανδρίτσο να ισοφαρίζει με δύο βολές λίγο πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας.

Με το σκορ στο 101-101 και την ελληνική ομάδα να έχει την επίθεση, ο Αργύρης Καμπούρης κέρδισε επιθετικό ριμπάουντ μετά από προσπάθεια του Μέμου Ιωάννου. Ο «τίμιος γίγαντας» ευστόχησε σε δύο βολές, οι Σοβιετικοί δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στα 4 δευτερόλεπτα που απέμεναν και τα…υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Εκεί, θα μείνουν για πάντα γραμμένα τα ονόματα των Νίκου Γκάλη, Νίκου Σταυρόπουλου, Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Καμπούρη, Νίκου Λινάρδου, Παναγιώτη Καρατζά, Μιχάλη Ρωμανίδη, Νίκου Φιλίππου, Λιβέρη Ανδρίτσου, Παναγιώτη Φασούλα, Μέμου Ιωάννου, Φάνη Χριστοδούλου και Κώστα Πολίτη.
 
Οι μοναδικές στιγμές του τελικού:


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.