Παίζουν τα ρέστα τους οι “αιώνιοι”… (video)

Αφιέρωμα του novasports.gr στο ντέρμπι του φιλέ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Στην πιο δύσκολη χρονιά για το ελληνικό βόλεϊ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δίνουν αύριο (15.00 TV-Novasports4) το πρώτο μεγάλο ντέρμπι για το 2011 σε ένα παιχνίδι all time classic…

Τι και αν τα οικονομικά προβλήματα στα ταμεία δημιουργούν εδώ και μήνες τριγμούς στα εσωτερικά των δύο ομάδων με τους παίκτες να παραμένουν απλήρωτοι και ξεκρέμαστοι…

Τι και αν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την ποιότητα των ρόστερ αφού από τις βασικές εφτάδες των μονομάχων απουσιάζουν τα λαμπερά και πρωτοκλασάτα ονόματα των τελευταίων ετών…

Τι και αν οι δύο προπονητές καλούνται να ξεπεράσουν τα αγωνιστικά προβλήματα που τους ταλανίζουν…

Το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός παραμένει αναμφισβήτητα το αλατοπίπερο και της φετινής σεζόν. Το novasports.gr μέσα από video σας παρουσιάζει τις τελευταίες 15 κόντρες των «αιωνίων», καταγράφει το παρελθόν και παραθέτει το ρεπορτάζ με τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Τα μεγάλα ερωτηματικά του ντέρμπι
Στον αυριανό 119ο αγώνα των «αιωνίων» υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα ερωτηματικά που μπορούν να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Πάμε λοιπόν…

1ο ερωτηματικό: Ντίμα Φιλίποφ
Το πρώτο και μεγαλύτερο ερωτηματικό του αγώνα αφορά στον βασικό πασαδόρο του Ολυμπιακού. Ο Ντίμα Φιλίποφ στα 20 του χρόνια καλείται να οργανώσει το παιχνίδι των πρωταθλητών και να δικαιώσει τους διοικούντες τον πρωταθλητή οι οποίο το καλοκαίρι τον έκλεψαν από τα χέρια του «αιώνιου» αντιπάλου. Το έργο του άπειρου νεαρού πασέρ μόνο εύκολο δεν είναι. Θα πρέπει, στο γήπεδο όπου πριν από τρία χρόνια με Μπερούτο έκανε τις πρώτες του σοβαρές προπονήσεις εν Ελλάδι, να σηκώσει στις πλάτες του ολόκληρο τον Ολυμπιακό. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι στον πάγκο ο Καλμαζίδης δεν θα έχει εναλλακτική λύση. 

2ο ερωτηματικό: Σάκι
Το νέο πρόσωπο του αυριανού αγώνα ακούει στο όνομα Μαρσέλο Σάκι. Στο πρόσωπο του άρτι αφιχθέντα από την Κηφισιά ακραίου του Παναθηναϊκού ο Στέλιος Καζάζης περιμένει να βρει λύσεις σε επίθεση και υποδοχή. Ο Βραζιλιάνος, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι εκτός προπονήσεων την τελευταία εβδομάδα και θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στο παιχνίδι του Κυπελλούχου αφού θα έχει στα χέρια του μόλις δύο προπονήσεις με τον νέο του πασέρ Σάκη Ψάρρα.

3ο ερωτηματικό: Τζούριτς
Παίξει δεν παίξει ο Τζούριτς αποτελεί σίγουρα «πονοκέφαλος» για τον Καλμαζίδη. Ο λόγος είναι απλός. Σε περίπτωση που δεν αγωνιστεί ο «Μήτσος» τότε ο Σωτηρίου (ή ο Ντεσπέιν) θα πάρει φανέλα βασικού διαγωνίου σε ένα ματς όπου η μπάλα θα …καίει από τον πρώτο ως τον τελευταίο πόντο. Αν παίξει τώρα ο Τζούριτς το μεγάλο ερωτηματικό θα έχει να κάνει με την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αφού μόλις τις τελευταίες τρεις μέρες άρχισε να προπονείται συντηρητικά.

4ο ερωτηματικό: Γλυφάδα
Για τον Παναθηναϊκό δεν αποτελεί είδηση ότι το κλειστό της Γλυφάδας δεν αποτελεί έδρα. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο γήπεδο οι «πράσινοι» έχουν χάσει και τα τέσσερα τελευταία πρωταθλήματα και μάλιστα τα δύο τελευταία από τον αυριανό τους αντίπαλο. Οι γηπεδούχοι στα ως τώρα ματς που έχουν δώσει φέτος στο κλειστό της Γλυφάδας μέτρησαν από 150 ως 300 φιλάθλους. Αν σήμερα οι φίλοι του «τριφυλλιού» αποφασίσουν να ενισχύσουν την ομάδα θα το γνωρίζουμε το μεσημέρι. Σε διαφορετική περίπτωση οι παίκτες του Καζάζη θα χρειαστεί να παίξουν για μια ακόμη φορά μπροστά στο απέραντο λευκό και πράσινο των καθισμάτων του κλειστού.

Απών ο Λάππας
Με ακραίους τους Σάκι και Μηνούδη θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στο αυριανό ντέρμπι αφού ο Ηλίας Λάππας παραμένει εκτός προπονήσεων από την μέρα που η αποστολή του «τριφυλλιού» επέστρεψε από τη Μόσχα. Ο αριστερόχειρας πονάει στο γόνατο και μάλλον θα μείνει στον πάγκο. «Θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας, εξαρτάται από εμάς το αποτέλεσμα. Ελπίζω ο Ηλίας να είμαι εντάξει και να αγωνιστεί. Θέλουμε πάρα πολύ την αυριανή νίκη βαθμολογικά και ψυχολογικά ενώ θα μας βοηθήσει πολύ η συμμετοχή του Σάκι αγωνιστικά» σχολίασε ο Αχιλλέας Παπαδημητρίου και ολοκλήρωσε αναφερόμενος στον κόσμο. «Ο κόσμος έχει δείξει ότι έρχεται στα ντέρμπι. Ελπίζω να γεμίσει το κλειστό και ο κόσμος να μας στηρίξει κόσμιο τρόπο. Έχουμε δει ότι κάποιες συμπεριφορές έχουν κοστίσει στην ομάδα τόσο αγωνιστικά (διακοπή κλπ) όσο και εξωαγωνιστικά (τιμωρία κλπ). Τους χρειαζόμαστε όσο τίποτε άλλο αλλά μέσα σε αθλητικά πλαίσια».

Αν. Ανδρεάδης: «Θα κριθεί στις λεπτομέρειες»
Το πρόβλημα του ενός και μοναδικού πασαδόρου αλλά και του τραυματισμού του Δημήτρη Τζούριτς πονοκεφαλιάζουν τον κόουτς των «ερυθρόλευκων» Γιάννη Καλμαζίδη ο οποίος θα κάτσει φέτος για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος (είχαν προηγηθεί δύο ευρωπαϊκά ματς) στον πάγκο του Ολυμπιακού. «Η ομάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει μάθει να ζει με τις απουσίες βασικών παικτών. Για να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω ακόμη με ποια σύνθεση θα κατέβουμε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, όλοι οι παίκτες μας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό είτε παίζουν βασικοί, είτε προέρχονται από τον πάγκο» τόνισε στο www.olympiacos.org ο προπονητής των ειδικών αποστολών με τον αρχηγό και εορτάζονται χθες Ανδρέα Ανδρεάδης να συμπληρώνει: «Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο προσπαθούμε να βρούμε την αγωνιστική μας ταυτότητα καθώς έχουμε προβλήματα τραυματισμών αλλά και διαφορετικό πασαδόρο. Εν πάση περιπτώσει έχουμε μπροστά μας ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι αυτά τα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες και σημαντικό κομμάτι τους είναι το αγωνιστικό πάθος».

Προηγείται 69-49 ο Ολυμπιακός
Στο παρελθόν πάντως η υπεροχή όσον αφορά τα παιχνίδια πρωταθλήματος από το 1968 είναι με το μέρος του Ολυμπιακού. Στα 118 συνολικά παιχνίδια που έχουν δώσει οι δύο μονομάχοι τα 69 είχαν «ερυθρόλευκο» happy end ενώ 49 βάφτηκαν με πράσινο χρώμα. Οι «ερυθρόλευκοι» στα τελευταία τρία χρόνια όπου οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα αγωνιστικά τους ξίφη στους ελληνικούς τελικούς (πρωτάθλημα-Κύπελλο) μετρούν 4 κούπες (πρωτάθλημα 2009-2010), Κύπελλο (2009), Σούπερ Καπ (2010) με το κοντέρ στις νίκες να γράφει 10 νίκες και 5 ήττες. Αντίθετα οι «πράσινο» παρά το γεγονός ότι και τις δύο τελευταίες χρονιές είχαν το πλεονέκτημα της έδρας δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και πήραν μόλις ένα Κύπελλο πέρσι στο Τροκαντερό. Τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο αντίπαλοι ήταν τον Οκτώβριο στην Σαντορίνη όταν ο Ολυμπιακός με κορυφαίο τον Τζούριτς νίκησε 3-1 σετ τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το Σούπερ Καπ. Οι «αιώνιοι» αντάμωσαν το 2009 και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας στον τελευταίο προκριματικό γύρο οι δύο ομάδες μέτρησαν από μια νίκη ωστόσο η πρόκριση στο φάιναλ φορ πήγε σε πράσινα χέρια λόγω σετ (3-0 νίκη στην Γλυφάδα, 3-2 ήττα στο Ρέντη.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα στο ντέρμπι των “αιωνίων”


Παντελής Λώλης


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.