Δυναμικό come back

Με πάθος για τη νίκη, τον Κώστα Κουφό σε σούπερ μέρα και την καλύτερη μέχρι στιγμής εμφάνιση της σε άμυνα και -κυρίως- επίθεση η Εθνική ομάδα ξεπέρασε το χθεσινό μπλακ άουτ της και μαζί και το εμπόδιο του Μαυροβουνίου(71-55).

Με πάθος για τη νίκη, τον Κώστα Κουφό σε σούπερ μέρα και την καλύτερη μέχρι στιγμής εμφάνιση της σε άμυνα και -κυρίως- επίθεση η Εθνική ομάδα ξεπέρασε το χθεσινό μπλακ άουτ της και μαζί και το εμπόδιο του Μαυροβουνίου. Επικράτησε με 55-71 στην 4η αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ και πλέον πάει στο αυριανό παιχνίδι να αναμετρηθεί με την Κροατία και να κατακτήσει -τουλάχιστον- τη 2η θέση του γ΄ ομίλου, εφόσον οι Κροάτες νικήσουν τους Βόσνιους, κάτι που μας εξασφαλίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση και την 1η θέση αν αύριο οι Σκοπιανοί ηττηθούν και εμείς νικήσουμε την Κροατία. Με τον Κουφό (19π.) σε μεγάλη μέρα, να βάζει «stop» σε Ντάσιτς και Πέκοβιτς και να καλύπτει και το κενό του Μπουρούση (σ.σ. είχε πυρετό και έπαιξε ελάχιστα), τον Βασιλειάδη (11π.)  να δείχνει ξεκάθαρα για ποιο λόγο βρίσκεται στην ομάδα, τον Καλάθη (12π.) να οργανώνει με τον καλύτερο τρόπο και να σκοράρει, τον αρχηγό Αντώνη Φώτση (14π.) να προσφέρει την εμπειρία του και τον Μάικλ Μπράμος να κάνει πολύ καλή δουλειά στην αμυντική γραμμή, η «επίσημη αγαπημένη» ξέχασε το αγχωτικό πρώτο ημίχρονο και στο τρίτο δεκάλεπτο με επιμέρους σκορ 26-10 «καθάρισε» το παιχνίδι. Έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της, ενώ στην αντίπερα όχθη, από την ομάδα του Ράντονιτς δεν ξεχώρισαν οιπεριφερειακοί της, καθότι εγκλωβίστηκαν στην άμυνα των παικτών του Ηλία Ζούρου και ο μόνος που έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων ήταν ο Πέκοβιτς (15π.).  

Εμφανές το άγχος
Τείνει να γίνει παράδοση. Για μια ακόμη φορά το ξεκίνημα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για την Εθνική μας ομάδα, καθώς βρέθηκε να χάνει με 8-2 (4΄), αλλά με τον Κουφό μπροστάρη (να έχει πετύχει όλους τους πόντους) άρχισε να μπαίνει στο κλίμα (8-6), με το Μαυροβούνιο να φτάνει γρήγορα τα 4 ομαδικά φάουλ. Ο αρχηγός, Αντώνης Φώτσης, μας έβαλε μπροστά στο σκορ (8-9, 5΄), αλλά το αρνητικό ήταν το 2ο φάουλ του Κώστα Κουφού (13-9, 6΄). Με τις δύο ομάδες να έχουν συμπληρώσει τα πέντε φάουλ, ήρθε και η… επαναφορά για την Ελλάδα με Ζήση και Παπανικολάου, Καλάθη (13-14, 7΄). Οι εναλλαγές στο σκορ ήταν συνεχείς όμως, καθώς καμία εκ των δύο ομάδων δεν κατάφερνε να ξεφύγει (16-16). Οι άμυνες δεν ήταν υποδειγματικές και ο Ηλίας Ζούρος γύρισε τη δική μας σε ζώνη και ο Βασιλειάδης μας έδωσε το προβάδισμα (16-19, 8΄). Οι Μαυροβούνιοι απ’ την άλλη, έβρισκαν λύσεις, κυρίως από την περιφέρεια (καθώς η άμυνα των διεθνών μέσα στη ρακέτα δεν τους επέτρεπε να κάνουν πολλά) και ακολουθούσαν κατά πόδας, με την πρώτη περίοδο να λήγει με 18-21.
Ο Βασιλειάδης φαινόταν να βρίσκει σιγά-σιγά τον καλό ευατό του και με δεύτερο τρίποντο διατηρούσε την Εθνική σε θέση οδηγού (20-24, 11΄). Μια αναίτια κίνηση του Πέκοβιτς του «χάρισε» το 2ο φάουλ του και ακολούθησε ο Σκεπάνοβιτς με το 3ο. Αυτός ήταν ο τρόπος των Μαυροβούνιων για να βάλουν φρένο στους παίκτες του Ζούρου, οι οποίοι προσπαθούσαν αλλά δεν κατάφερναν να βγάλουν αιφνιδιασμούς. Έπαιρναν τα ριμπάουντ και εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι ο Πέκοβιτς ήταν πια πιο… ευάλωτος επιτειθέμενοι στη δική του πλευρά μέσα στη ρακέτα (20-26, 13΄). Κάπου εκεί όμως η Εθνική «κόλλησε» επιθετικά και ο σέντερ των αντιπάλων μας δεν το άφησε έτσι και έφερε ξανά την «παρέα» του στο -2 (24-26, 15΄). Επί 3΄ λεπτά μείναμε χωρίς σκορ και μας έσωσε και η αστοχία των αντιπάλων. Ο Μπράμος έσπασε το ρόδι (24-28), το ίδιο σκηνικό (χαμένες, επιθέσεις, λάθη, φάουλ) συνεχίστηκε και για τις δύο ομάδες, αλλά η «επίσημη αγαπημένη» διατηρούσε το προβάδισμα (30-32), κυρίως λόγω ριμπάουντ, χωρίς όμως να εκμεταλλεύεται τους ψηλούς της στο σκοράρισμα. Ο Ηλίας Ζούρος ανακάτευε την τράπουλα (σ.σ. είχε χρησιμοποιήσει ήδη και τους 12 παίκτες) στην προσπάθεια του να της δώσει ώθηση και να βρει λύσεις στην επίθεση. Χάρη σε ένα λάθος του Ξανθόπουλου (3φ.) -που νόμισε ότι τελειώνει ο χρόνος- χάθηκε ένας αιφνιδιασμός και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 31-32.
Άμυνα και γκάζι στην επίθεση

Με την καλή της άμυνα -αν και ο Ζήσης έκανε το 3ο φάουλ του- γρήγορο ρυθμό και αιφνιδιασμούς, με κύριο εκφραστή τον Μπράμος, η Ελλάδα ανάγκασε τους αντιπάλους τους να κάνουν φάουλ για να τη σταματάνε και δεν άργησε να φτάσει στο +7 (33-40, 24΄) και στο +12 (33-45) με τρίποντο του Βασιλειάδη, που είχε σημειώσει 9 πόντους. Οι συνεργασίες είχαν βελτιωθεί στην επίθεση και το σερί μας έφτασε στο 15-0 (33-47, 25΄), με τους παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς να έχουν πετύχει μόλις 2 πόντους σε 5΄. Η διαφορά διευρυνόταν (33-49), και ο Κουφός έκανε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα πάνω στον Πέκοβιτς, αλλά και στην επίθεση (10π., 33-53, 27΄). Το μπλακ άουτ του Μαυροβουνίου έλαβε τέλος και ο Πέκοβιτς μπόρεσε να σκοράρει (39-53, 29΄). Ο σέντερ των Ντένβερ Νάγκετς «απάντησε» (39-58) και ο Μπιέλιτσα έγραψε το 41-58 στη λήξη της τρίτης περιόδου, η οποία βρήκε τέσσερις παίκτες μας να έχουν φτάσει σε διψήφιο αριθμό πόντων (Κουφός 15π., Βασιλειάδης και Φώτσης από 11 και Καλάθης 10π.).
Καλάθης, Μπράμος και Κουφός εξακολούθησαν να καθοδηγούν την ομάδα, η οποία διατηρούσε το προβάδισμα της στο σκορ (46-62, 33΄). Το πάθος των διεθνών δεν κρυβόταν, παρότι το ματς έμεινε δύο λεπτά χωρίς σκορ, ώσπου ο Ξανθόπουλος βρήκε την επαφή με το καλάθι (46-65, 37΄). Οι ρυθμοί είχαν χαλαρώσει και το ματς είχε κριθεί, καθώς οι αντίπαλοι μας δε μπορούσαν να κάνουν κάτι για να σταματήσουν τον Κώστα Κουφό και να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση (48-69, 38΄). Έτσι το τελικό 55-71 ήρθε δίκαια και γρήγορα.

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 31-32, 41-58, 55-71.  


Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2011
Όμιλος: Γ’
Αγωνιστική: 4η
Αγώνας: Μαυροβούνιο-Ελλάδα
Γήπεδο: Κλειστό Αλίτους
Διαιτητές: Ρόμπερτ Λότερμοζερ (Γερμανία), Φερνάντο Ρότσα  (Πορτογαλία) και Μιλιβόιε Γιόβτσιτς (Σερβία).

Μαυροβούνιο (Ντέγιαν Ράντονιτς): Βούτσεβιτς 4, Γερέτιν 7, Μπάκιτς, Στσεπάνοβιτς 5, Μπορίσοφ 6, Μιχαΐλοβιτς, Κουκ 4, Μπιέλιτσα 8, Ντραγκίτσεβιτς 4, Πέκοβιτς 15 (7 ριμπ.), Ντάσιτς 2.

Ελλάδα
(Ηλίας Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 2, Ζήσης 4, Βασιλειάδης 11, Καλάθης 12, Φώτσης 14, Παπανικολάου 3, Μαυροειδής, Μπράμος 4 (9 ριμπ.), Κουφός 19, Σλούκας, Καϊμακόγλου.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.