Ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ και η Ολλανδέζα Λι Τζιάο κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο απλό κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα του τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Ευρωπαϊκών Αγώνων.

Ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ και η Ολλανδέζα Λι Τζιάο κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο απλό κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα του τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Ευρωπαϊκών Αγώνων. Ο επίλογος στο Baku Sports Hall γράφτηκε με καταπληκτικό τελικό στους άνδρες μεταξύ δύο συμπαικτών στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Όρενμπουργκ. Χρειάστηκε κάτι  περισσότερο από μία ώρα για να κάμψει ο «Ντίμα» την αντίσταση του Λευκορώσου Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ και να γίνει το κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων ετών στη γηραιά ήπειρο. Το 2013 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό, τον περασμένο Φεβρουάριο πήρε το ΤΟΠ 16 και τώρα τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Η Λι Τζιάο και η συμπατριώτισσά της Λι Τζίε έδωσαν τον πρώτο ολλανδικό τελικό στα χρονικά μεγάλου event. Η Τζιάο επιβλήθηκε σχετικά εύκολα και ύστερα από τις δύο πρωτιές στο αγώνισμα του απλού σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γυναικών πρόσθεσε έναν νέο τίτλο στη συλλογή της. Σημειωτέον ότι οι νικητές του απλού στο Μπακού εξασφάλισαν μαζί και το εισιτήριο της απευθείας συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο!

Στον τελικό των ανδρών το νούμερο 1 του ταμπλό, αλλά και του ευρωπαϊκού ranking list (Οβτσάροφ) συνάντησε το Νο 3 και τρεις φορές πρωταθλητή Ευρώπης του αγωνίσματος. Μετά την ακύρωση της συμμετοχής του Μπολ ήταν το πολύ δυνατό ζευγάρι, που μάλλον ήθελαν οι περισσότεροι φίλαθλοι να δουν και πράγματι δικαιολόγησε τον χαρακτηρισμό της «τιτανομαχίας». Στην πλούσια ιστορία των μεταξύ τους αγώνων σε μεγάλες διοργανώσεις ο Σαμσόνοφ είχε 6 νίκες έως σήμερα και ο Οβτσάροφ 2, ενώ σε τελικούς ο Λευκορώσος είχε επικρατήσει 3 φορές και ο Οβτσάροφ 1.

Ο «Βλάντι» προηγήθηκε με 2-0 και 3-2 σετ, όμως ο γεννημένος στο Κίεβο πρωταθλητής, κατάφερε να φτάσει στη νίκη. Στο ψυχοφθόρο 7ο σετ έχανε 7-8 και πήρε τέσσερις πόντους στη σειρά. Η εξέλιξη 10-12, 7-11, 11-9, 11-3, 9-11, 11-7 και 11-8.

Στα ημιτελικά ο Οβτσάροφ κατέβαλλε δύσκολα με 4-2 σετ τον Βρετανό Πολ Ντρίκνχολ, από τον οποίο είχε γνωρίσει ήττα-έκπληξη στη φετινή σεζόν στο όπεν της Ρωσίας. Ο Σαμσόνοφ έχασε το 1ο σετ από τον κινεζικής καταγωγής Ουκρανό Κου Λέι και τελικά επιβλήθηκε με 4-1.
Επιτυχία η κατάκτηση της 3ης θέσης για τον Κου Λέι. Σε προσωπικό επίπεδο είναι η καλύτερη στιγμή του και θυμίζουμε ότι στον 2ο γύρο απέκλεισε με 4-2 σετ τον Παναγιώτη Γκιώνη. Ως γνωστόν, το ταμπλό ήταν στην πλευρά του Τίμο Μπολ και προφανέστατα έπαιξε ρόλο η απόσυρση από τον αγώνισμα του ασθενούς Γερμανού. Στον συναρπαστικό μικρό τελικό ο πολιτογραφημένος Ουκρανός έκαμψε την αντίσταση του Βρετανού Πολ Ντρίνκχολ με 4-2. Το τελευταίο σετ έληξε με σκορ 22-20 και θύμισε την παλιά εποχή του αθλήματος όταν το κάθε σετ κρινόταν στους 21 πόντους για τον αθλητή ή την αθλήτρια. Η εξέλιξη  5-11, 11-7, 11-7, 11-5, 5-11 και 22-20.

Στις γυναίκες ο τελικός των Ευρωπαϊκών Αγώνων ήταν …ολλανδική υπόθεση και όλα τα μετάλλια …κινεζική. Μεταξύ σοβαρού και αστείου η επισήμανση, καθώς στο καθοριστικό ματς για το χρυσό μετάλλιο αναμετρήθηκαν οι κινεζικής καταγωγής συμπαίκτριες στην εθνική Ολλανδίας Λι Τζιάο και Λι Τζίε, ενώ την 3η θέση κατέκτησε η συμπατριώτισσά τους Χου Μελέκ, η οποία αγωνίζεται με την τουρκική υπηκοότητα! Οι δύο Λι παίζουν μαζί 16 χρόνια, έχουν φέρει την Ολλανδία στην κορυφή της Ευρώπης πριν λίγα χρόνια, όμως ο τελικός είχε φαβορί. Ήταν η 42άχρονη Τζιάο, η οποία παίζει με ευχέρεια απέναντι στον αμυντικό τρόπο παιχνιδιού της Τζίε και στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις τους είχε φτάσει στη νίκη χωρίς να χάσει σετ. Αυτό έγινε και τώρα με τη Λι Τζιάο να επιβάλλεται με 4-0 σετ (13-11, 11-5, 12-10, 11-5). Νωρίτερα, στα ημιτελικά, η Λι Τζίε είχε αποκλείσει τη Σλοβάκα Εύα Οντόροβα με 4-0 σετ και η Λι Τζιάο τη Χου Μελέκ με 4-2.

Στο παιχνίδι για τις θέσεις 3-4 η Χου ξεπέρασε το εμπόδιο της Οντόροβα με 4-1 σετ (12-10, 12-10, 11-8, 11-13, 11-7).

Τα αποτελέσματα της Πέμπτης στο αγώνισμα του απλού ήταν τα εξής:
Στον γύρο των «16» του απλού ανδρών:
Οβτσάροφ (Γερμανία)-Ματενέ (Γαλλία)                4-0
Κρεάνγκα (Ελλάδα)-Γκάσινα (Κροατία)                 3-4
Τόκιτς (Σλοβενία)-Ντρίνκχολ (Μ. Βρετανία) 2-4
Γκέρελ (Σουηδία)-Φρέιτας (Πορτογαλία)               2-4
Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)-Γκοζί (Γαλλία)               4-2
Κάρλσον (Σουηδία)-Απολόνια (Πορτογαλία)           2-4
Κου Λέι (Ουκρανία)-Φέγκερλ (Αυστρία)                4-1
Πίτσφορντ (Βρετανία)-Βανγκ Γιανγκ (Σλοβακία)    4-2          
Στον προημιτελικό γύρο:
Οβτσάροφ-Γκάσινα    4-0
Φρέιτας-Ντρίνκχολ    1-4
Σαμσόνοφ-Απολόνια  4-0
Κου Λέι-Πίτσφορντ    4-1 
Στον γύρο των «16» του απλού γυναικών:
Χαν Γινγκ (Γερμανία)-Πολκάνοβα (Αυστρία) 4-0
Λι Σούε (Γαλλία)-Λι Τζίε (Ολλανδία)                     2-4
Οντόροβα (Σλοβακία)-Στρμπίκοβα (Τσεχία)           4-2
Πεσότσκα (Ουκρανία)-Νι Ξια Λιαν (Λουξεμβούργο)4-2      
Σαμάρα (Ρουμανία)-Λι Κιαν (Πολωνία)                  3-4
Μπιλένκο (Ουκρανία)-Χου Μελέκ (Τουρκία) 1-4
Σόλγια (Γερμανία)-Ντβόρακ (Ισπανία)                  4-0
Λι Τζιάο (Ολλανδία)-Λιου Τζια (Αυστρία)               4-0
Στον προημιτελικό γύρο:
Χαν Γινγκ-Λι Τζίε                3-4
Οντόροβα-Πεσότσκα            4-1
Λι Κιαν-Χου Μελέκ              3-4
Λι Τζιάο-Σόλγια                  4-2
Εννέα χώρες είχαν έστω μία φορά αθλητή ή αθλήτρια στο πόντιουμ των νικητών. Ο πίνακας των μεταλλίων στην επιτραπέζια αντισφαίριση:
Γερμανία        2 χρυσά
Ολλανδία       1 χρυσό         2 ασημένια    
Πορτογαλία    1 χρυσό
Λευκορωσία    1 ασημένιο
Γαλλία           1 ασημένιο
Αυστρία         1 χάλκινο
Τουρκία         1 χάλκινο
Τσεχία           1 χάλκινο
Ουκρανία       1 χάλκινο

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ανακοινώνει με βαθιά θλίψη τον θάνατο του Μιχάλη Λογοθέτη, ενός πολύ αγαπητού ανθρώπου στον χώρο του αθλήματος. Απεβίωσε το βράδυ της Πέμπτης στα 72 του χρόνια εξαιτίας καρδιακών επιπλοκών. Ο εκλιπών ήταν σταθερά μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας από το 1982 έως τον Οκτώβριο του 2008 και για πολλά χρόνια είχε τη θέση του ταμία. Προερχόταν από το Α.Κ. Ζωγράφου, στο οποίο ήταν επί σειρά ετών και μέχρι τον θάνατό του γενικός γραμματέας, ενώ είχε υπάρξει και έφορος των ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης του σωματείου.

Είχε μεγάλη προσφορά στο άθλημα και όχι μόνο από τις παραγοντικές θέσεις, αφού ήταν πατέρας των αθλητών Γιώργου και Χρήστου, οι οποίοι έφτασαν με τα χρώματα του Ζωγράφου σε πανελλήνιες διακρίσεις (ειδικά ο πρώτος που ήταν και διεθνής), ενώ τον χαρακτήριζε γενικά το μεράκι σε ό,τι έκανε για το ερασιτεχνικό σπορ.

Επί των ημερών του υπέγραψαν το πρώτο τους αθλητικό δελτίο στην Ελλάδα και το Α.Κ. Ζωγράφου ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο Ντανιέλ Τσιόκας ερχόμενοι από τη Ρουμανία. Στα επόμενα χρόνια έζησε τους διαδοχικούς πανελλήνιους τίτλους τόσο της ανδρικής όσο και της γυναικείας ομάδας, όπως και αγώνες του σωματείου σε ευρωπαϊκά κύπελλα.
Συνόδευε συχνά στο εξωτερικό ως αρχηγός αποστολής τις εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών. Στις εκλογές της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. τον Οκτώβριο του 2008 δεν ανανέωσε την υποψηφιότητά του, αποσύρθηκε και στις αρχές του 2009 η ομοσπονδία τον βράβευσε για την προσφορά του. 
Η κηδεία του Μιχάλη Λογοθέτη γίνεται αύριο Σάββατο στις 11.00 στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Περαχώρα Λουτρακίου, όπου είναι το πατρικό του σπίτι. Αντί στεφάνων οι δικοί του άνθρωποι επιθυμούν να γίνει κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό της οικογένειας, χρήματα που θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Ο αριθμός του λογαριασμού στη Eurobank είναι GR 5702602480000140200583555.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.