Ο Τζον Φαν’τ Σιπ τόνισε πως πρώτος στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει η δημιουργία μιας ομάδας, η οποία θα διεκδικήσει την πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο του 2022.

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ τόνισε πως πρώτος στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει η δημιουργία μιας ομάδας, η οποία θα διεκδικήσει την πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο του 2022. Ο Ολλανδός τεχνικός αναφέρθηκε στις πρώτες εντυπώσεις του από την εθνική ομάδα στα ματς με Φινλανδία και Λιχτενστάιν, το πλάνο του για την εθνική και τις επαφές που είχε με τους διεθνείς παίκτες. Ο Φαν’τ Σιπ μίλησε στην εφημερίδα “Documento”. Αναλυτικά δήλωσε:

Για το βασικό του στόχο: «Σε έναν χρόνο πρέπει να είμαστε ομάδα για να δώσουμε μια πραγματική μάχη, προκειμένου να διεκδικήσουμε κάτι μεγάλο, όπως η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πίεση που υπάρχει στους παίκτες και στην ομάδα δεν είναι παραγωγική. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να δουλεύουμε και να προχωράμε βήμα βήμα για κάτι καλύτερο».

Για όσα αποκόμισε από τα ματς με Φινλανδία και Λιχτενστάιν: «Αυτό που μας ενδιαφέρει ως τεχνικό επιτελείο είναι το παιχνίδι μας να διέπεται από ομαδικό πνεύμα και να υπάρχουν κάποιες αξίες και συγκεκριμένοι κανόνες στη γενικότερη λειτουργία της Εθνικής. Από τις πρώτες μέρες διαπίστωσα πως υπάρχει θετική ενέργεια μέσα στην ομάδα. Με τους συνεργάτες μου ενημερώσαμε τους διεθνείς τι θέλαμε από αυτούς. Είναι σημαντικό ότι συνειδητοποίησαν την αποστολή τους και προσαρμόστηκαν γρήγορα στις απαιτήσεις μας. Για μένα είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα κανονικής ομάδας. Κι όταν αυτή φτάσει στο επίπεδο που στοχεύουμε, τότε θα ξεκινήσουμε να ανεβάζουμε την ποιότητα των στάνταρ που έχει κάθε ομάδα. Είναι απαραίτητο σε όλη αυτή τη διαδικασία να εξαφανίζεται ο εγωισμός των διεθνών. Αυτή είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην έχουμε ανάποδα αποτελέσματα».

Για τους κανόνες του: «Ενημερώσαμε τους διεθνείς τι θα κάνουν μέσα στις οκτώ ημέρες που θα βρισκόμαστε μαζί όταν έχουμε παιχνίδια. Θέλω στις προπονήσεις να δουλεύουν σκληρά, να έχουν πάθος και να είναι ταπεινοί. Μπορεί αυτά να ακούγονται κοινότοπα, αλλά εμείς θα αποφασίσουμε ποιοι διεθνείς μπορούν να ανταποκριθούν σε όσα ζητάμε».

Για το αν υπήρξε παίκτης που υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα στην Φινλανδία: «(Χαμογελά). Οι παίκτες αντιδρούν όταν τιμωρούνται με κάποιο πρόστιμο και οι περισσότεροι δεν το αντέχουν όταν είναι να ανέβουν σε μια καρέκλα για να τραγουδήσουν. Οπότε συμμορφώνονται και είναι τυπικοί. Στο περιστατικό αυτό πρωταγωνιστή δεν ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής και αυτή ήταν μια μαλακή τιμωρία. Αν υπάρξουν σοβαρά παραπτώματα, εννοείται πως η ποινή δε θα είναι ένα τραγούδι».

Για τον κόσμο που αποδοκίμαζε στο ΟΑΚΑ: «Ήρθα εδώ γιατί κάποια πράγματα δεν πήγαιναν καλή στην ομάδα. Κάνουμε μια νέα αρχή και χρειαζόμαστε την υπομονή και τη στήριξη των φιλάθλων. Χωρίς υπομονή και στήριξη κανένας προπονητής δε μπορεί να λειτουργήσει και να πετύχει όσα μπορεί».

Για το αν είναι χαμηλό το επίπεδο του Έλληνα ποδοσφαιριστή: «Η Εθνική Δανίας το 1992, η Εθνική Ελλάδας το 2004 και η Λέστερ το 2016 έκαναν την υπέρβαση και κατέκτησαν τρόπαια επειδή είχαν πολύ καλές ομάδες. Μέσα από το σύνολο οι παίκτες γίνονται και ατομικά καλύτεροι. Για αυτό θέλω από τους Έλληνες διεθνείς να είναι προσηλωμένοι μόνο στις υποχρεώσεις της Εθνικής, όταν βρίσκονται σε αυτή».

Για την επόμενη διετία: «Η στρατηγική μου περιγράφεται με τις εξής λέξεις: δημιουργία, υπομονή και ομαδικό πνεύμα. Θα βρούμε τους παίκτες που θα έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα παίζουν με πάθος για την Εθνική».

Για την κόντρα των συλλόγων που μπορεί να επηρεάσει την Εθνική: «Εμείς πήραμε από όλες τις ομάδες και είμαστε χαρούμενοι που οι Μπουχαλάκης, Τσιμίκας, Μασούρας θα αγωνιστούν στους ομίλους του Champions League. Όταν ένας παίκτης αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο, μόνο θετικά στοιχεία αποκομίζει. Από την άλλη, στενοχωρηθήκαμε για τον αποκλεισμό των υπόλοιπων ομάδων από τους ομίλους του Europa League. Στην Ολλανδία η ομοσπονδία είναι εντελώς ανεξάρτητη και ο προπονητής διαλέγει τους καλύτερους. Δεν υπάρχουν πολιτικές ισορροπίες κι αυτό θα κάνω κι εγώ».

Για το αν έχει συζητήσει με την ΕΠΟ πλάνο ανάπτυξης: «Ναι είναι μέρος της συμφωνίας μας. Προς το παρόν όλη μας η προσοχή είναι στην ανδρών και τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να βάζουμε και τους προπονητές των μικρών εθνικών ομάδων στο ίδιο κλίμα. Θα συζητήσουμε με την ομοσπονδία για αυτά τα πλάνα και με ποιο τρόπο θα τα υλοποιήσουμε».

Για τον Παπασταθόπουλο: «Έχω μιλήσει με τον Σωκράτη, υπάρχουν πράγματα στο μυαλό του από το πρόσφατο παρελθόν της Εθνικής και δεν ήταν χαρούμενος. Τώρα έχουμε μια καινούργια κατάσταση και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να φύγει. Είναι σπουδαίος αμυντικός. Είναι βέβαια και το τι θέλει ο ίδιος. Όπως και να έχει, θα ξαναμιλήσουμε».

Για την παρουσία Σωκράτη-Μανωλά: «Είναι παίκτες μεγαλύτερης εμπειρίας, αγωνίζονται σε πολύ μεγάλες ομάδες και θέλω από από αυτούς να είναι ηγέτες. Την ηγεσία την ορίζεις με διαφορετικούς τρόπους, όμως στην ουσία είναι ίδιο το νόημα. Θέλω να βοηθούν τους νεότερους στην ομάδα, να τους εξηγούν, θέλω το θετικό πνεύμα τους».

Για τον Ζέκα: «Έπαιξε πολλά παιχνίδια με την Κοπεγχάγη και ήρθε στην πρώτη συγκέντρωση και έδειξε ότι ήταν κουρασμένος. Δεν είχε ενέργεια και για αυτό προτιμήσαμε τους Μπουχαλάκη-Κουρμπέλη στο πρώτο ματς. Στο δεύτερο ματς παίξαμε με Μπουχαλάκη-Σάμαρη καθαρά για λόγους τακτικής. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των διεθνών παικτών».

Για τον Μήτρογλου: «Μίλησα μαζί του τον Ιούλιο. Ο ίδιος δεν ήθελε να έρθει επειδή δεν έπαιζε στη Γαλατά. Θέλει να γίνει πιο δυνατός, να αρχίσει να παίζει 90λεπτα, να μπει σε ρυθμό και μετά να γίνει μέρος αυτής της ομάδας».

Για την Ελλάδα: «Λατρεύω την Ελλάδα. Άλλωστε στην χώρα σας έκανα το γαμήλιο ταξίδι μου! Πήγαμε με τη γυναίκα μου στη Μύκονο, το 1989! Πέρασαν 30 χρόνια και όπως βλέπετε, είμαι ακόμη με την ίδια γυναίκα. Έχουμε πάει στη Ρόδο, στην Κω, έχουμε γυρίσει την Αθήνα. Έχω πολύ καλές και σημαντικές αναμνήσεις από την Ελλάδα. Πώς να ξεχάσω την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με τον Άγιαξ στον τελικό του 1987 στο Ολυμπιακό Στάδιο, που νικήσαμε με 1-0 τη Λοκομοτίβ με γκολ του Φαν Μπάστεν;».