Η επέτειος της εκδίκησης των Ολλανδών (video)

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, η Εθνική Ολλανδίας πήρε την εκδίκησή της από τη Γερμανία για την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ 1974.

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, η Εθνική Ολλανδίας πήρε την εκδίκησή της από τη Γερμανία για την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ 1974.

Οι «οράνιε», έφεραν βαρέως για 14 ολόκληρα χρόνια την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (όταν η γενιά του Γιόχαν Κρόιφ είχε χάσει με 2-1 στον τελικό του Μονάχου από τη «νατσιοναλμάνσαφτ» του Φραντς Μπεκενμπάουερ) και έτσι όταν στις 21 Ιουνίου του 1988 ταξίδεψαν στο Αμβούργο για τον ημιτελικό του Euro εκείνης της χρονιάς, η αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας.

Χιλιάδες Ολλανδοί έκαναν το ταξίδι για το Volksparkstadion, ώστε να δουν την προσπάθεια της ομάδας του Ρίνους Μίχελς (ο οποίος ήταν στον πάγκο στον τελικό του 1974) απέναντι στη γηπεδούχο, που είχε για προπονητή αυτή τη φορά τον Μπεκενμπάουερ. Μπορεί να ήταν φιλοξενούμενοι, αλλά έχοντας στη διάθεσή τους άλλη μία σπουδαία φουρνιά ποδοσφαιριστών (Φαν Μπρόκελεν, Κούμαν, Ράικαντ, Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν, Βάουτερς), πίστεψαν ότι είχε έρθει η ώρα της εκδίκησης.

Η Γερμανία προηγήθηκε στο 55′ με πέναλτι του Λόταρ Ματέους και οι «οράνιε» βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, όμως στο 74′ ο Ρόναλντ Κούμαν ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο και στο 89′ ο Μάρκο Φαν Μπάστεν πέτυχε το νικητήριο γκολ για τους φιλοξενούμενους, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό σε ολόκληρη την Ολλανδία.

Ο Κούμαν προκάλεσε σάλο κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, καθώς συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό να σκουπίζει τον…πισινό του με τη φανέλα του Όλαφ Τον, ενώ την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν πως «το 1974 ξεχάστηκε».

Οι «οράνιε» κέρδισαν τελικά το Euro με νίκη στον τελικό επί της Σοβιετικής Ένωσης και έτυχαν αποθεωτικής υποδοχής στα κανάλια του Άμστερνταμ, με τον Μίχελς να δηλώνει: 

«Πήραμε το τρόπαιο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι ο ημιτελικός ήταν ο πραγματικός τελικός».

Την επόμενη μέρα, οι Γερμανοί οδηγοί που έτυχε να διασχίζουν τα σύνορα με την Ολλανδία, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πανό με το μήνυμα «Jetzt fahren Sie in das Land des Meisters Europe». Εισέρχεστε στην χώρα των πρωταθλητών Ευρώπης…

Θυμηθείτε το γκολ του Φαν Μπάστεν:


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.