«Η κοινωνία να διδαχθεί από τον Αντετοκούνμπο»

Το μήνυμα που στέλνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην ελληνική κοινωνία μέσω της επιτυχίας του στο ΝΒΑ, σύμφωνα με τον Ηλία Παπαθεοδώρου.
Δημοσίευση: 26/06/2019 - 11:08
Το μήνυμα που στέλνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην ελληνική κοινωνία μέσω της επιτυχίας του στο ΝΒΑ, σύμφωνα με τον Ηλία Παπαθεοδώρου.

Αναλυτικά όσα είπε ο προπονητής της ΑΕΚ στον «Επικοινωνία 94FM»:

Για την τελευταία φορά που συνάντησε τον Γιάννη στα παρκέ της Α2 και την έκτοτε εξέλιξή του: «Όλο αυτό που συμβαίνει με την πορεία και την εξέλιξη του Γιάννη είναι πραγματικά παραμύθι, με βάση την εικόνα που έχω στο μυαλό όταν τον πρωτοσυνάντησα στα γήπεδα της Α2. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το τελευταίο παιχνίδι που παίξαμε μεταξύ της Κηφισιάς και του Φιλαθλητικού, το οποίο, όποιος κέρδιζε θα ανέβαινε στην Α1, παιχνίδι που κρίθηκε στις τρεις παρατάσεις. Σε ένα γήπεδο 500 θέσεων, σε ένα σχολικό γυμναστήριο ουσιαστικά, πάνω από 100 σκάουτερς από όλο τον κόσμο, κυρίως, όμως, από το ΝΒΑ, είχαν έρθει να τσεκάρουν τον Γιάννη. Η εξέλιξη που είχε από τότε που έφυγε από την Ελλάδα έως σήμερα είναι κάτι φανταστικό. Μόνο οι άνθρωποι που είναι πολύ κοντά του και δουλεύουν μαζί του μπορούσαν να δουν την κορυφή του κόσμου να έρχεται και το μέλλον να είναι ακόμα μπροστά του. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο πιο πάνω θα φτάσει αυτό το παιδί των 24 ετών».

Για το πώς έφτασε ο Γιάννης στο υψηλότερο επίπεδο:
«Για να φτάσεις να είσαι ο καλύτερος στον κόσμο πρέπει να έχεις, αυτό που λέμε, όλο το πακέτο. Ο Γιάννης είναι μεν προικισμένος από τη φύση σε ό,τι αφορά τα σωματικά του προσόντα, βλέποντας όμως που είναι σήμερα καταλαβαίνεις πόσο πολύ έχει δουλέψει σε όλα τα επίπεδα, βελτιώνοντας σωματοδομή, τεχνική, ταχύτητα. Εξίσου σημαντική είναι και η πνευματική του κατάσταση, ο συναισθηματικός του κόσμος. Μετέτρεψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μεγαλώνοντας σε κίνητρο, σε όπλο θέλησης για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο».

Για το πώς μπορεί ο ελληνικός αθλητισμός να αξιοποιήσει τον Γιάννη:
«Η ελληνική κοινωνία πρέπει να εκμεταλλευτεί και να διδαχθεί από την ιστορία του Γιάννη. Ο τρόπος που έφτασε, εκεί που έφτασε, θα πρέπει, πραγματικά, να διδάσκεται στις νέες γενιές όχι μόνο σαν μια αθλητική ιστορία, αλλά ως μάθημα ζωής. Από την άλλη, πρέπει ως χώρα να αξιοποιήσουμε το momentum της παγκόσμιας δημοφιλίας του Γιάννη με ποικίλους τρόπους. Σε λίγες ημέρες θα έρθει στην Ελλάδα όπου μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε ουσιαστικά. Φυσικά, δεν μιλάω για απλές εμφανίσεις στην τηλεόραση, αλλά να προβληθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδειχθεί, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο έφτασε ψηλά αλλά και το πώς διαχειρίζεται αυτή την επιτυχία. Είναι ένα παιδί που έχει πάντα την οικογένειά του μαζί, που δεν έχει παρασυρθεί, που παραμένει προσγειωμένος. Είναι, μπορούμε να πούμε, ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά και τους αθλητές».

Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την παρουσία της Εθνικής με τον Γιάννη
: «Η αλήθεια είναι ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Γιάννης θα βιώσει μια διαφορετική κατάσταση από αυτή που έχει μάθει στο NBA. Σίγουρα θα είναι το επίκεντρο της ομάδας και οι αντίπαλοι θα επιδιώκουν να προσαρμόζονται πάνω του. Και η δική μας ομάδα θα θελήσει να χτίσει τα συστήματά της πάνω στον Γιάννη όμως, επειδή δίπλα του θα έχει πολύ καλούς και έμπειρους παίκτες με ικανότητες, που και εκείνοι πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη, θα είναι πρόκληση για το προπονητικό μας team να καταφέρει να δέσει τους παίχτες. Εάν υπάρχει καλή διάθεση, σύμπνοια και στόχος συγκεκριμένος για όλους, αφενός θα μπορέσουν οι προπονητές της Εθνικής να δώσουν στον Γιάννη τον χώρο που χρειάζεται για να εκμεταλλευτεί τα προσόντα του, αφετέρου και εκείνος να αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του».