Βαριές καμπάνες για τους κακοπληρωτές από την Ευρωλίγκα

Οικονομική φερεγγυότητα και financial fairplay θα επιβάλλει η Ευρωλίγκα και μάλιστα με αυστηρά μέτρα. Σε αυτές τις αποφάσεις η ACB και η ULEB ως τώρα έχουν προλάβει να αντιδράσουν.
Δημοσίευση: 12/07/2019 - 16:38

Οικονομική φερεγγυότητα και financial fairplay θα επιβάλλει η Ευρωλίγκα και μάλιστα με αυστηρά μέτρα. Σε αυτές τις αποφάσεις η ACB και η ULEB ως τώρα έχουν προλάβει να αντιδράσουν. 

Αποφάσεις σχετικά με τις συνέπειες που θα υποστούν οι ασυνεπείς οικονομικά ομάδες. Συγκεκριμένα, από τη σεζόν 2019/20, αν υπάρξει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών θα ξεκινά μία περίοδος επιτήρησης, στην οποία οι ομάδες θα καλούνται να τακτοποιούν τις οφειλές τους. Αν μέσα σε 60 μέρες δεν τακτοποιηθούν, τότε θα ξεκινά πειθαρχική διαδικασία από πλευράς Euroleague.

Εν συνεχεία, αν μία ομάδα ξεκινήσει τη σεζόν (2019/20) έχοντας χρέη, τότε θα μπει εξαρχής σε καθεστώς πειθαρχικής διαδικασίας, ενώ δεν θα έχει το δικαίωμα να δηλώσει τους παίκτες της, μέχρι να τακτοποιηθούν οι οφειλές. Αν πάλι δεν τα καταφέρει, τότε ανοικτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο της αποβολής από τη διοργάνωση.

Μία ακόμα σημαντική απόφαση, αφορά και αυτή τα οικονομικά αλλά είναι μακροχρόνιο πλάνο βασιζόμενο στο financial fair play. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2022/23 οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν έως και 40% τον προϋπολογισμό τους σχετικά με την προηγούμενη σεζόν δίχως πρόβλημα. Αν ωστόσο το όριο ξεπεραστεί θα ισχύσουν άλλα δεδομένα.

Οι ομάδες θα μπορούν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους, ωστόσο τα έσοδα θα πρέπει να δικαιολογηθούν από πώληση εισιτηρίων, εμπορικές συμφωνίες ή ακόμα και πώληση παικτών. Αν πάλι αποφασιστεί η αύξηση του μπάτζετ σε ποσοστό άνω του 40% χωρίς να μπορεί να δικαιολογηθεί, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο από τη λίγκα, με τα χρήματα να μοιράζονται στις ομάδες που ήταν συνεπείς και τήρησαν τον κανονισμό. Το τελευταίο μέτρο θυμίζει τον φόρο πολυτελείας στο NBA, ένα μέτρο που ετοιμάζεται να μπει για τα... καλά στην καθημερινότητα της Euroleague.