Devolo Magic 2 WiFi Review

Τέρμα τα ενοχλητικά καλώδια και οι αποσυνδέσεις!Το router βρίσκεται στο σαλόνι. Το gaming PC στο...

Τέρμα τα ενοχλητικά καλώδια και οι αποσυνδέσεις!

Το router βρίσκεται στο σαλόνι. Το gaming PC στο δωμάτιο, στην άλλη μεριά του σπιτιού και δεν υπάρχει πρίζα τηλεφώνου διαθέσιμη για να μεταφέρετε εκεί το router. Κλασική περίπτωση που αποτελεί εφιάλτη για πολλούς από εμάς. Και ας μην αναφέρουμε καν το θέμα του Wi-Fi, το οποίο, καμιά φορά, δυσκολεύεται ακόμα και σε διπλανά δωμάτια.

Τη σήμερον ημέρα, που όλες οι συσκευές απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο, από κινητά και laptops μέχρι τηλεοράσεις και ψυγεία, μια αναξιόπιστη σύνδεση μπορεί να προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους. Τα καλά νέα είναι ότι η Devolo παρέχει μια απλή και αξιόπιστη λύση σε αυτά τα προβλήματα με το Magic 2 WiFi.

To Magic 2 WiFi, είναι η πιο ολοκληρωμένη λύση που προσφέρει η Devolo. Περιέχει τρεις powerline adapters, δύο εκ των οποίων έχουν δυνατότητα Wi-Fi μαζί με ένα εύχρηστο web interface, το οποίο παρέχει με τη σειρά του πολλές άλλες δυνατότητες παραμετροποίησης.

Τι είναι το PowerLine

Το powerline είναι μία τεχνολογία που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρολογικό δίκτυο του σπιτιού σας για τη μετάδοση δεδομένων δικτύου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μεγάλα ή παλαιότερα κτίρια, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε θύρες τηλεφώνου και το Wi-Fi δεν παρέχει την απαραίτητη αξιοπιστία.

Το ηλεκτρολογικό δίκτυο δίνει τη σταθερότητα της ενσύρματης δικτύωσης χωρίς να χρειαστεί να τραβήξετε καλώδια σε όλο το σπίτι. Ενώ κατά το παρελθόν οι ταχύτητες των powerline δεν μπoρούσαν να ανταγωνιστούν αυτές του Ethernet, οι βελτιώσεις στο πρότυπο HomePlug (η τεχνολογία που μεταδίδει δεδομένα δικτύου μέσω του ρεύματος) έχουν αυξήσει την ταχύτητα σε βαθμό που πλησιάζει το Ethernet.

Ωστόσο, το πρότυπο HomePlug φαίνεται να μην είναι αρκετό για τις απαιτήσεις της Devolo, οπότε στράφηκε στο πολύ πιο πρόσφατο G.hn πρότυπο το οποίο υπόσχεται πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Η Devolo ισχυρίζεται ότι το Magic 2 μπορεί να φτάσει τις θεωρητικές ταχύτητες μέχρι τα 2.400Mbps (που είναι λίγο περίεργο καθώς το G.hn προτόκολο υποστιρίζει ταχύτητες έως 2Gbps), σε αντίθεση με τα 1200 Mbps του προηγούμενου μοντέλου, dLAN 1200+.

Design

Παρόλο που η τεχνολογία στο Devolo Magic 2 WiFi είναι αρκετά πρωτοποριακή, ο εξωτερικός του σχεδιασμός είναι σχεδόν όμοιος με αυτόν της προηγούμενης σειράς της Devolo, κάτι που ειλικρινά δεν μας ενόχλησε καθόλου.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται βελτίωση στην συσκευή. Η passthrough σούκο πρίζα, εξασφαλίζει ότι δεν θα χάσετε την υποστήριξη για άλλες συσκευές και θα έπρεπε να είναι υπαρκτή σε όλα τα powerlines.

Οι δύο gigabit θύρες LAN είναι ένας αξιοπρεπής αριθμός, που θα διασφαλίσει ενσύρματη σύνδεση στην κονσόλα και την Smart TV σας, αλλά αν δεν σας αρκούν οι δύο θύρες, ένα switch (όχι τη κονσόλα, το άλλο για τα καλώδια) θα σας παρέχει αρκετές θύρες ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Οι Wi-Fi αντάπτορες έχουν δύο κουμπιά με LED, ένα για το Wi-Fi και ένα για σύνδεση στο δίκτυο. Αυτές οι λυχνίες LED ανάβουν διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με την κατάσταση του δικτύου και μπορούν να απενεργοποιηθούν χρησιμοποιώντας το λογισμικό της Devolo (επιτέλους όχι άλλα ενοχλητικά φωτάκια!).

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του Magic 2 ήταν απλή και γρήγορη. Για να πούμε την αλήθεια το φύλλο οδηγιών δεν μας βοήθησε ιδιαίτερα, οπότε στραφήκαμε στην εφαρμογή της Devolo, η οποία όχι μόνο έκανε τη διαδικασία εγκατάστασης πανεύκολη, αλλά μας έδωσε άμεσα και πρόσβαση στις λίγο πιο ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις του powerline.

Η διαδικασία σύνδεσης που ακολουθήσαμε εμείς ήταν να συνδέσουμε το lan adapter στο router μας και τα δύο Wi-Fi adapters στην κοντινότερη ελεύθερη πρίζα. Στην συνέχεια το μόνο που χρειάστηκε ήταν να ξεκινήσουμε την διαδικασία pairing μέσω της εφαρμογής και να πατήσουμε το WPS στο router. Έπειτα χρειάστηκαν περίπου 3 λεπτά για να γίνουν τα απαραίτητα firmware updates.

Τέλος, το μόνο που χρειάστηκε ήταν να κλωνοποιήσουμε το υπάρχον ασύρματο δίκτυό μας, δημιουργώντας ένα δίκτυο mesh. Το mesh είναι ένα σύμπλεγμα από Wi-Fi Repeaters, οι οποίοι σχηματίζουν ένα κοινό δίκτυο με μεγαλύτερη εμβέλεια. Το πλεονέκτημά του είναι ότι παραμένετε συνδεδεμένοι στο δίκτυο και ανάλογα με την ποιότητα του σήματος εναλλάσσεται αυτόματα η συσκευή με την οποία επικοινωνείτε. Αν μπερδευτήκατε, φανταστείτε το Wi-Fi σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Υπάρχει παντού κάλυψη, αλλά προφανώς δεν εκπέμπει μόνο μία συσκευή και δεν χρειάζεται να κάνετε επανασύνδεση κάθε 15 μέτρα.

Αυτή τη λειτουργία την συναντάμε συνήθως σε πιο επαγγελματικό εξοπλισμό, κάτι που ίσως δικαιολογεί την αρκετά τσουχτερή τιμή του Magic 2. Τα καλά νέα είναι ότι η Devolo δίνει την δυνατότητα για πιο οικονομικά πακέτα, που είτε περιέχουν λιγότερους αντάπτορες, είτε υστερούν ελαφρά στον τομέα της ταχύτητας.

Eπιδόσεις

Όπως και να χει, η απόσταση μεταξύ των μονάδων Wi-Fi του Magic 2 μπορεί να επηρεάσει τις ταχύτητες του δικτύου. Οι μέγιστες ταχύτητες υπόσχεται η Devolo είναι θεωρητικές και θα απέχετε αρκετά από αυτές, αλλά τουλάχιστον θα έχετε μια ταχύτερη και πιο αξιόπιστη σύνδεση σε σχέση με το Wi-Fi του router, ειδικά σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Στην δική μας δοκιμή είχαμε ταχύτητες 400 με 500 Mbps, οι οποίες αν και δεν καλύπτουν τις Gigabit δυνατότητες των περισσότερων υπολογιστών, είναι υπεραρκετές για να καλύψουν την VDSL σύνδεση μας.

Αν από την άλλη έχετε κάποιον server κρυμμένο στην ντουλάπα σας τότε πιθανότατα δεν θα σας αρκούν τα 500Mbps, αλλά για οποιαδήποτε άλλη χρήση, όπως ταινίες, gaming και streaming (τώρα που έφτασε επιτέλους το Remote Play στα Android), οι ταχύτητες θα σας υπερκαλύψουν.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.