Πανελλαδικές: 12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι φετινοί υποψήφιοι

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν σιγά - σιγά οι μαθητές και το news.gr παρουσιάζει συνοπτικά βασικές πληροφορίες.
Δημοσίευση: 18/01/2014 - 12:04

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν σιγά - σιγά οι μαθητές και το news.gr παρουσιάζει συνοπτικά βασικές πληροφορίες:

-Το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση θα το διεκδικήσουν οι απόφοιτοι του 2013.

-Για πρώτη φορά φέτος δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το έχουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ ομάδας Α που εξετάστηκαν σε 4 μαθήματα.

-Το Φεβρουάριο οι μαθητές θα κληθούν να δηλώσουν:

Το αν θα εξεταστούν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Το αν θα είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές
Τα ειδικά μαθήματα που επιθυμούν να εξεταστούν
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού
Αναλυτικές πληροφορίες παρουσιάζονται στο άρθρο με το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών

-Οι σχολές της Αστυνομίας μετά και από επικοινωνία που είχε το news παραμένουν ακόμα εκτός μηχανογραφικού εκτός αν υπάρξει αλλαγή λόγω των πιέσεων που δέχεται τόσο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως όσο και το Υπουργείο Παιδείας.

-Όσοι δώσουν φέτος πανελλήνιες θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων για το  ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

-Εκτός από τις σχολές της Αστυνομίας εκτός μηχανογραφικού είναι και η Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Ικάρων

-Δεν ισχύει η βάση του 10

-Για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει μια θέση σε σχολή με ειδικό μάθημα (πχ Αγγλική Φιλολογία κ.α.) απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γράψει  τουλάχιστον 10. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα θα πρέπει και στα δυο να έχει βαθμό 10 και άνω.

-Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).

-Το τμήμα Ανθυποπυραγών έχουν δικαίωμα να το δηλώσουν μόνο οι Πυροσβέστες

-Οι στρατιωτικές σχολές έχουν προκαταρκτικές εξετάσεις που οφείλουν να περάσουν οι μαθητές. Αν δεν τις περάσουν ακόμα και αν έχουν τα απαιτούμενα μόρια δε μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε αυτές.-Όσοι εξεταστούν ενδοσχολικά για να αποκτήσουν απολυτήριο λυκείου μπορούν την επόμενη χρονιά να πάρουν μέρος στις πανελλήνιες έχοντας ως προφορικούς βαθμούς τους γραπτούς βαθμούς των ενδοσχολικών εξετάσεων
 
Καλόγηρος Βασίλειος

Πηγή: www.news.gr