Τρεις στους 100 φαντάρους αυτοκτονούν στη διάρκεια της θητείας τους

Συγκλονιστικά στοιχεία που προκαλούν ερωτήματα και ανησυχία έρχονται στο φως από τα μητρώα των ψυχιατρικών κλινικών του ελληνικού στρατού.
Δημοσίευση: 27/04/2014 - 13:27

Συγκλονιστικά στοιχεία που προκαλούν ερωτήματα και ανησυχία έρχονται στο φως από τα μητρώα των ψυχιατρικών κλινικών του ελληνικού στρατού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 3% των Ελλήνων φαντάρων αυτοκτονούν στη διάρκεια της θητείας τους.

Σε έρευνα τους, οι επιστήμονες της Ψυχιατρικής κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Πεντέλη, κ.κ. Ορέστης Γιωτάκος και Γιώργος Τσουβέλας, ερεύνησαν τα αίτια του φαινομένου. Σε έκθεση τους, υπέδειξαν ότι ο κύριος παράγοντας του φαινομένου είναι οι διαταραχές άγχους.

Στη μελέτη των κ.κ. Γιωτάκου και Τσουβέλα, συμμετείχαν 866 υγιή στελέχη και οπλίτες του στρατού, με ανώνυμα ερωτηματολόγια. Από τους συμμετέχοντες, οι 798 (93 %) ήταν άνδρες και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 29 έτη.

Η μελέτη έδειξε ότι:

το 12% του δείγματος απάντησε "είχα την αίσθηση ότι δεν αξίζω",
το 6 %, "ευχήθηκα να είχα πεθάνει",
το 5,6%, "είχα σκέψεις αυτοκτονίας" και
το 2,8%, "είχα επιχειρήσει να αυτοκτονήσω".
Τα κύρια συμπτώματα άγχους που αναφέρονταν είναι:

"φόβος ότι θα τρελαθώ",
"φόβος ότι θα πεθάνω",
"αίσθημα πνιγμονής" και
"αίσθηση απώλειας ελέγχου".
Σύμφωνα με τους μελετητές "τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν τη συσχέτιση ανάμεσα στα συμπτώματα άγχους και την αυτοκτονικότητα".

Επισημαίνεται επίσης η ύπαρξη ιστορικού χρήσης ουσιών, αλλά και των διαταραχών του ύπνου, ως σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Η μελέτη καλεί για "έγκαιρη ανίχνευση και εκτίμηση κινδύνου για αυτοκτονία".

πηγή: www.news.gr