Συλλυπητήρια της Ε.Γ.Ο. για τον θάνατο του αναμορφωτή της FIG, Μπρούνο Γκράντι

Η παγκόσμια κοινότητα της Γυμναστικής θρηνεί την απώλεια του πρώην προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), Μπρούνο Γκράντι, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια.
Δημοσίευση: 13/09/2019 - 14:35
Η παγκόσμια κοινότητα της Γυμναστικής θρηνεί την απώλεια του πρώην προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), Μπρούνο Γκράντι, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια.
 
Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. εξέφρασαν τη βαθιά θλίψη τους και απέστειλαν συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη FIG, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά της προς τους οικείους του εκλιπόντος και προς την Ιταλική Ομοσπονδία Γυμναστικής.
 
Γεννημένος στις 9 Μαΐου 1934 στο Φορλί της Ιταλίας, ο Μπρούνο Γκράντι υπηρέτησε με πάθος τη Γυμναστική σε όλη του τη ζωή, διαδοχικά ως πρωταθλητής της ενόργανης, ως καθηγητής, προπονητής, κριτής και τελικά ως επιτυχημένος διοικητικός παράγοντας. Διετέλεσε πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας από το 1977 έως το 2000, ιδρυτικό στέλεχος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG) από το 1982 έως το 1989, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2000 έως το 2004, καθώς και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής επί είκοσι συναπτά έτη, από το 1996 έως το 2016.
 
Επί των ημερών του στην ηγεσία της FIG, τα αθλήματα της Γυμναστικής απέκτησαν μεγαλύτερη αξιοπιστία, δημοφιλία και οικουμενική απήχηση, μέσα από τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε: Μεταξύ άλλων, προώθησε τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των κριτών θέλοντας να ενισχύσει το αίσθημα της δίκαιας αντιμετώπισης όλων των αθλητών, αύξησε το κατώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις (16 ετών στις γυναίκες, 18 ετών στους άνδρες) με στόχο να προστατευθεί η υγεία των αθλητών από πρόωρη και υπερβολική επιβάρυνση, ενώ επίσης θέσπισε το «ανοιχτό» σύστημα βαθμολόγησης στην ενόργανη μετά το 2004, εγκαταλείποντας το «άριστα 10», προκειμένου να επιβραβεύσει κατάλληλα τις ασκήσεις εξαιρετικής δυσκολίας.
Επιπλέον, ενίσχυσε το «άνοιγμα» της Γυμναστικής σε πλήθος νέων χωρών, μέσα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια των Ακαδημιών της FIG, αλλά και μέσα από την τροποποίηση του συστήματος της Ολυμπιακής πρόκρισης προς όφελος των «μικρότερων» χωρών, οι οποίες επί των ημερών του απέκτησαν ίσες ευκαιρίες με τις παραδοσιακές δυνάμεις, με αποτέλεσμα την οικουμενική εκπροσώπηση του αθλήματος στο βάθρο των μεγάλων διοργανώσεων.
 
Ταυτόχρονα, ο Μπρούνο Γκράντι υπήρξε φίλος και σταθερός συμπαραστάτης της Ελλάδας, προσφέροντας την υποστήριξή του στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και δημιουργώντας ειλικρινείς σχέσεις φιλίας, οι οποίες επισφραγίστηκαν από τις ουκ ολίγες θεσμικές επισκέψεις του στη χώρα μας, που ως γενέτειρα του Ολυμπισμού είχε, άλλωστε, ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.