Ο Γιώργος Νάκας, ένας από τους συμμετέχοντες του παγκοσμίου πρωταθλήματος βορείων αθλημάτων μας μιλά για την εμπειρία του σε ένα περιβάλλον που μπορεί να δείχνει μακρινό και άγνωστο στην χώρα μας.

Ο Γιώργος Νάκας, ένας από τους συμμετέχοντες του παγκοσμίου πρωταθλήματος βορείων αθλημάτων μας μιλά για την εμπειρία του σε ένα περιβάλλον που μπορεί να δείχνει μακρινό και άγνωστο στην χώρα μας.
 
Στο Όσλο της Νορβηγίας βρέθηκαν για την κορυφαία διοργάνωση των χειμερινών σπορ του 2011 τρεις έλληνες πρωταθλητές μας. Ο Δημήτρης Κάππας από τη Νάουσα και δύο αθλητές του ΕΟΣ Μετσόβου, ο Αλέξης Γκούνκο και ο Γιώργος Νάκας.
 
Το Χόλμενκόλεν, προάστιο στα βόρεια του Όσλο, είναι γνωστό για τις μεγάλες διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν. Η ιστορία του ξεκίνησε πριν από περίπου 120 χρόνια, πριν καλά – καλά διεξαχθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
 
Τότε ο Βασιλιάς της Νορβηγίας είχε αποφασίσει να χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ Βορείων Αθλημάτων, όπως το αποκαλούσε και να δώσει ένα σημαντικό έπαθλο στους νικητές.
 
Έτσι η ιστορία γράφεται από πολύ παλιά, η παράδοση είναι τεράστια και περνά από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα στις μέρες το Φεστιβάλ Βορείων Αθλημάτων να έχει ξεχωριστή σημασία. Πάνω σε αυτή την ιστορική διοργάνωση “πάτησε” η Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS) για να διοργανώσει το κορυφαίο της θεσμό, το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011.
 
Ο Γιώργος Νάκας ασχολείται με το σκι αντοχής από πολύ μικρή ηλικία και έχοντας επιλέξει να έχει έναν αθλητικό τρόπο ζωής, έφτασε σε ένα σημείο να εκπροσωπεί τα χρώματα της χώρας μας σε μεγάλες διοργανώσεις. Αλλά σε όσες κι αν έχει πάει, το Όσλο ξεχωρίζει, όπως χαρακτηριστικά μας είπε:
 
“Ήτανε κάτι διαφορετικό, υπήρχε κόσμος παντού και έβλεπες στα μάτια όλων των αθλητών ότι ήθελαν τη νίκη σαν τρελοί. Βρισκόμασταν στο στάδιο του Χόλμεκόλεν και βέβαια μιλάμε για ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, οπότε το πάθος όλων γι αυτή την διοργάνωση ήταν διάχυτο παντού” και συνέχισε: “Έχουν αλλάξει την σχεδίαση του σταδίου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχαν κερκίδες σε κάθε σημείο και παρά το κρύο που επικρατούσε (-8 έως -10 βαθμούς κελσίου) υπήρχε πάρα πολύς κόσμος. Είχαν προπωληθεί 200.000 εισιτήρια, αριθμός που μπορεί να δείχνει εξωπραγματικός για τη χώρα μας, αλλά μπορώ να το κατανοήσω με αυτά που είδα όσο βρισκόμουν εκεί”.
 
Είναι σαν μια μικρή χειμερινή Ολυμπιάδα, με τον κόσμο να βρίσκεται σε κάθε σημείο της διαδρομής και να υποστηρίζει τα φαβορί του: “Στα προκριματικά του σπριντ που συμμετείχαμε υπήρχε κόσμος παντού, σε πολλές σειρές και σε όλο το μήκος των 1500 μέτρων. Το πάθος τους εκδηλωνόταν και με το παραπάνω, και γι αυτό παρά το κρύο η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα “ζεστή”. Μάλιστα αυτό περνούσε και στους αθλητές, και έτσι μερικοί από αυτούς εξέφραζαν την χαρά τους και με το παραπάνω. Υπήρξε συμμετοχή από δύο αθλητές της Βενεζουέλας όπου ο ένας μάλιστα αγωνιζόταν με λάθος πέδιλα και παρ όλα αυτά στον τερματισμό έβγαλαν τη σημαία της χώρας τους για να πανηγυρίσουν, ενώ πάντοτε τραβούσε τις κάμερες πάνω του και ο Κενυάτης σκιέρ. Αυτές οι εικόνες ξεσήκωναν ακόμα περισσότερο τους θεατές που φώναζαν όσο πιο δυνατά μπορούσαν” είπε ο 32χρονος έλληνας πρωταθλητής.
 
Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι μας είπε: “Συμμετείχαμε στα προκριματικά των 10 χιλιομέτρων κλασσικής τεχνικής όπου εγώ ήρθα 36ος. Είχα κάνει ειδική προετοιμασία γι αυτό τον αγώνα, περίμενα να πάω καλύτερα, αλλά προφανώς η ίωση που είχα μερικές ημέρες νωρίτερα επηρέασε την απόδοσή μου. Άλλωστε την πρόκριση παίρνανε μόνο οι δέκα πρώτοι, οπότε αυτό ήταν αρκετά δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα και ακόμα κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εμείς δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε περισσότερες ημέρες στο Όσλο γιατί ο οικονομικός προϋπολογισμός ήταν αισθητά περιορισμένος. Ο Δημήτρης Κάππας πήγε αρκετά καλά στον αγώνα σπριντ, ένα αγώνισμα που δούλεψε πολύ στις προπονήσεις του και γι αυτό ήρθε 86ος που ήταν ένας εφικτός χρόνος γι αυτόν, ενώ ο Αλέξης Γκούνκο σημείωσε την καλύτερη επίδοση στα 10 χιλιόμετρα κλασσικής τεχνικής έχοντας την 23η θέση”.
 
Και συμπλήρωσε: “Ήταν μια μοναδική διοργάνωση, μια φοβερή εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Δυστυχώς δεν είχαμε πολύ χρόνο γιατί έπρεπε να κάνουμε πολλά πράγματα από την πρώτη ημέρα που φτάσαμε εκεί μέχρι τη στιγμή που φύγαμε. Έπρεπε να κάνουμε τεστ στα πέδιλα μας, να αγωνιστούμε δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες και έτσι δεν υπήρχε καθόλου ελεύθερος χρόνος”.
 
Οι έλληνες πρωταθλητές του σκι αντοχής είναι ήδη πίσω στην Ελλάδα, όμως το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα συνεχίζεται στο Χολμενκόλεν του Όσλο μέχρι τις 6 Μαρτίου.