«Φωτιά κι ατσάλι» μετά από πέντε χρόνια!

Έπειτα από μία πενταετία απουσίας, ένα από τα πιο ιστορικά ποδοσφαιρικά ντέρμπι επιστρέφει, με το Σέφιλντ να χωρίζεται στα δύο για το Γουένσντεϊ - Γιουνάιτεντ (24/9, 15:15, Novasports1HD)!

Ρωτήστε οποιονδήποτε Άγγλο τι γνωρίζει για την πόλη του Σέφιλντ και πιθανότατα θα απαντήσει: βιομηχανία, μουσική και ποδόσφαιρο.

Το Σέφιλντ των  575,400 κατοίκων στο Νότιο Γιορκσάιρ, έγινε γνωστό από τον 19ο αιώνα ως Steel City («Πόλη του Ατσαλιού») λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της βιομηχανίας χάλυβα, η παρακμή της οποίας τις τελευταίες δεκαετίες αποτυπώθηκε άψογα από την γνωστή κωμωδία του 1997 «The Full Monty» («Άντρες με τα όλα τους»).

Στην μουσική, καλλιτέχνες από το Σέφιλντ έχουν κάνει γνωστή την πόλη σε όλο τον κόσμο, από τον Τζο Κόκερ και τους Def Leppard, μέχρι τους Pulp και τους Arctic Monkeys.

Στο ποδόσφαιρο, το Σέφιλντ διεκδικεί κι εκεί το δικό του μερίδιο στην δόξα, με τους ντόπιους να χαρακτηρίζουν την πατρίδα τους ως το μέρος στο οποίο γεννήθηκε το σύγχρονο ποδόσφαιρο! Άλλωστε, στο Σέφιλντ ιδρύθηκε και εδρεύει ακόμα και σήμερα ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην ιστορία (Sheffield FC, 1859, 8η κατηγορία σήμερα), ενώ στην «πόλη του ατσαλιού» συντάχθηκε το πρώτο βιβλίο κανόνων του παιχνιδιού…

Η Sheffield FC ωστόσο, παρά τα…χρόνια της, βρίσκεται πάντα στην σκιά των δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης, Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Στους δρόμους της  «πόλης του ατσαλιού», δεν θα δει κανείς πολύ κόσμο να κυκλοφορεί φορώντας εμφανίσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Άρσεναλ, της Τσέλσι ή της Λίβερπουλ. Εκεί κυριαρχεί το μπλε και λευκό της Γουένσντεϊ και το ερυθρόλευκο της Γιουνάιτεντ…

Η Γουένσντεϊ ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε, όταν στις  4 Σεπτεμβρίου, τα μέλη του συλλόγου κρίκετ «The Wednesday Cricket Club», συναντήθηκαν (όπως έκαναν κάθε Τετάρτη, την ημέρα που έπαιρναν ρεπό από την δουλειά τους) σε στο ξενοδοχείο  Adelphi για να διερευνήσουν την πιθανότητα ίδρυσης τμήματος για το νέο παιχνίδι που κέρδιζε όλο και περισσότερους φίλους εκείνη την εποχή: το ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι εγένετο η Σέφιλντ Γουένσντεϊ, η τρίτη αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο. Αργότερα, καθιέρωσε ως σήμα και παρατσούκλι την κουκουβάγια («οwl»), από την περιοχή του Σέφιλντ στην οποία μετακόμισε και εδρεύει ακόμα και σήμερα (Owlerton), με έδρα το «Χίλσμπορο».

Ο νέος σύλλογος περιπλανήθηκε αρχικά σε πολλά γήπεδα της περιοχής, ανάμεσά τους και το «Μπράμαλ Λέιν», στην κατασκευή του οποίου συνέβαλλαν αρκετά από τα μέλη του Wednesday Cricket Club.

Το 1889 όμως, οι ιδιοκτήτες του «Μπράμαλ Λέιν» διαφώνησαν με την Γουένσντεϊ όσον αφορά τις εισπράξεις από τα εισιτήρια και οι «κουκουβάγιες» αποφάσισαν να μην αγωνιστούν ξανά εκεί. Ένα γήπεδο όμως δεν μπορούσε να μείνει χωρίς ομάδα και έτσι οι ιδιοκτήτες του «Μπράμαλ Λέιν» ίδρυσαν -επίσης στο ξενοδοχείο Adelphi – την Γιουνάιτεντ! Αργότερα, ο νεοσύστατος σύλλογος θα έπαιρνε το παρατσούκλι «λεπίδες» («Blades»), λόγω των φημισμένων σχετικών προϊόντων που έβγαζαν οι βιομηχανίες της πόλης. 

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1890, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε φιλικό αγώνα στην πρώτη έδρα της Γουένσντεϊ «Olive Grove», με τους γηπεδούχους να κερδίζουν με 2-1. Η πρώτη επίσημη μονομαχία ήταν στο πλαίσιο της πρώτης κατηγορίας 1893–94 και έληξε ισόπαλο 1-1. Το γνωστό μέχρι και σήμερα ως Steel City Derby είχε γεννηθεί, με την αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο συλλόγους να κρατά ακόμα και σήμερα! Χαρακτηριστικά, οι οπαδοί της Γουένσντεϊ αποκαλούν αυτούς της Γιουνάιτεντ «Pigs» («γουρούνια»), λόγω του «Pig iron», ενός υποπροϊόντος της επεξεργασίας του χάλυβα. Σύμφωνα με τις «κουκουβάγιες», ο σύλλογός τους αποτελεί το…αυθεντικό ατσάλι και η Γιουνάιτεντ το δευτερεύον προϊόν. Οι φίλοι της Γιουνάιτεντ απαντούν ότι αυτοί της Γουένσντεϊ αποτελούν τα …αυθεντικά γουρούνια και έτσι το συμπαθές θηλαστικό δίνει παραδοσιακά το παρών σε κάθε ντέρμπι και στις δύο εξέδρες, σε μάσκες, κουκλάκια και πανό! 

Αντίθετα πάντως με άλλες περιπτώσεις τοπικών ντέρμπι, στο Σέφιλντ η αντιπαλότητα δεν έχει να κάνει με θρησκευτικές, ιδεολογικές ή ταξικές διαφορές. Σε κάτι παρόμοιο με την αντιπαλότητα Λίβερπουλ – Έβερτον, οι φίλοι των δύο ομάδων είναι απλά τα μέλη της ίδιας οικογένειας που λατρεύουν να μισούν το ένα το άλλο και ενίοτε να λύνουν τις διαφορές τους και με …ξύλο. Γι’ αυτό άλλωστε για την αστυνόμευση του ντέρμπι της Κυριακής θα επιστρατευτούν αστυνομικοί από πέντε διαφορετικές περιφέρειες! Αγωνιστικά, τα ντέρμπι ήταν πάντα ισορροπημένα και έπειτα από τόσα πολλά χρόνια, οι δύο ομάδες έχουν τον ίδιο αριθμό νικών σε επίσημα παιχνίδια.



Συγκρούσεις σε ντέρμπι του 2008.

Οι δύο συμπολίτισσες μπορεί να έχουν συνολικά προσφέρει σχεδόν 80 ποδοσφαιριστές στην Εθνική Αγγλίας, αλλά τα χρόνια της μεγάλης δόξας τους έχουν περάσει, μάλλον ανεπιστρεπτί. Η Γουένσντεϊ, πανηγύρισε το τελευταίο από τα τέσσερα συνολικά πρωταθλήματά της το 1930 και το τελευταίο Κύπελλο το 1935, με τελευταία σημαντική επιτυχία το Λιγκ Καπ του 1991. Οι «λεπίδες», αναδείχτηκαν για πρώτη και μοναδική φορά πρωταθλητές το μακρινό 1898, ενώ πήραν το Κύπελλο για τέταρτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα το 1925.

Ωστόσο, η αντιπαλότητα ανάμεσα στους οπαδούς παραμένει αναλλοίωτη και μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπάρχει…συσσωρευμένη ενέργεια ανάμεσά τους, μια και τα προηγούμενα πέντε χρόνια αγωνίζονταν σε διαφορετικές κατηγορίες, με το τελευταίο ντέρμπι να χρονολογείται από την 26η Φεβρουαρίου 2012 για την Λιγκ 1. Ήταν μία σεζόν όπου οι «κουκουβάγιες» κατέκτησαν την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ, αφήνοντας πίσω τους αντιπάλους τους για μια πενταετία. Η Γουένσντεϊ προσπάθησε να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα «σαλόνια» αλλά  απέτυχε δύο φορές στα πλέι – οφ και έτσι παραμένει στην Τσάμπιονσιπ, με προπονητή τον παλιό τεχνικό του Αστέρα Τρίπολης, Κάρλος Καρβαλιάλ.

Οι «λεπίδες» με εντυπωσιακή πορεία πέρσι κατάφεραν να εξασφαλίσουν ξανά την άνοδο και από εκείνη την ημέρα, άπαντες στην πόλη περίμεναν να βγουν οι ημερομηνίες του νέου πρωταθλήματος για να σημειώσουν στο ημερολόγιο τις ημερομηνίες των δύο ντέρμπι, το πρώτο εκ των οποίων έρχεται στο «Χίλσμπορο» στις 24 Σεπτεμβρίου (24/9, 15:15, Novasports1HD). Μετά από πέντε χρόνια αναμονής, μην περιμένετε τίποτα λιγότερο από «φωτιά κι ατσάλι»!


«Ή ήρθε το τέλος του κόσμου ή το ντέρμπι μόλις ξεκίνησε». Σκίτσο της Sheffield Telegraph.

Τα ντέρμπι που έγραψαν ιστορία

– Στις 8 Σεπτεμβρίου 1951 διεξήχθη ίσως το πιο διάσημο Steel City Derby στο «Μπράμαλ Λέιν», με την γηπεδούχο Γιουνάιτεντ να επικρατεί με 7-3 μπροστά σε 51.075 θεατές. Είναι ακόμα η μεγαλύτερη νίκη των «λεπίδων» επί των συμπολιτών τους.

– Στις 26 Δεκεμβρίου του 1979, η Γουένσντεϊ πήρε την μεγαλύτερη νίκη σε ντέρμπι, επικρατώντας εντός έδρας με 4-0 της Γιουνάιτεντ, σε ένα ματς που έγινε γνωστό ως «Boxing Day Massacre». Οι 49,309 θεατές που το παρακολούθησαν αποτέλεσαν ρεκόρ για αγώνα της τότε τρίτης κατηγορίας!

– Στις 3 Απριλίου του 1993, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, που αρχικά είχε οριστεί στο «Έλαντ Ρόουντ», ωστόσο μετά από πίεση των δύο συλλόγων μεταφέρθηκε στο «Γουέμπλεϊ». Μπροστά σε 75.364 θεατές, η Γουένσντεϊ κέρδισε 2-1 στην παράταση με γκολ των Κρις Γουόντλ και Μαρκ Μπράιτ, ενώ για τις «λεπίδες» σκόραρε ο Άλαν Κορκ.

Οι «διπλοί πράκτορες»

Συνολικά 29 παίκτες στην ιστορία έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. Ανάμεσά τους ο επιθετικός Λίον Κλαρκ, ο οποίος έχει περάσει στο παρελθόν από την Γουένσντεϊ και σήμερα ανήκει στην Γιουνάιτεντ. Μόνο ένας προπονητής κάθισε στον πάγκο και των δύο συλλόγων, ο Ντάνι Γουίλσον (Γουένσντεϊ 1998-2000, Γιουνάιτεντ 2011-13).

Τα στατιστικά των επίσημων ντέρμπι

Αγώνες: 140
Νίκες Γουένσντεϊ:  48
Ισοπαλίες: 44
Νίκες Γιουνάιτεντ: 48
Γκολ Γουένσντεϊ: 174
Γκολ Γιουνάιτεντ: 174


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.