Αντόνιο: Ο ρέκορντμαν της Γουέστ Χαμ στη δική του κορυφή (pics+vid)

Ο πρώτος σκόρερ (ως τώρα) στην εφετινή Premier League θέλει να αποδείξει πως συγκαταλέγεται μέσα στους καλύτερους φορ του κόσμου, αν και... άργησε να παίξει σε αυτή τη θέση.

Τι κι αν βρίσκεται στην ηλικία των 31 ετών και άργησε να κάνει το δικό του… μπαμ; Ο Μιχαήλ Γκρέγκορι Αντόνιο όπως είναι το πλήρες όνομά του μπορεί πλέον να λογίζεται ως ο κορυφαίος γκολτζής στην ιστορία της Γουέστ Χαμ, βάσει και των αριθμών του στην Premier League.

Ο Τζαμαϊκανός φορ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νότιο Λονδίνο μετράει 50 τέρματα ως τώρα με τα «σφυριά» στην πρώτη κατηγορία, αφήνοντας πίσω του τον Πάολο Ντι Κάνιο με τα δύο του απέναντι στη Λέστερ πριν λίγες μέρες! Όχι κι άσχημα για έναν παίκτη που δεν έγινε μέλος σε καμία ακαδημία της πόλης και χρειάστηκε να αγωνιστεί ακόμη και δεξί μπακ (!) για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα!

Οδηγός του οι δυσκολίες των παιδικών χρόνων

Ο… ποδοσφαιρικός δρόμος ήταν και ο μόνος που ήθελε να ακολουθήσει, ειδικά μετά τα δύσκολα παιδικά χρόνια του και τις συνεχείς απορρίψεις από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ (π.χ. Άρσεναλ και Τσέλσι). Το αγωνιστικό κομμάτι περνάει σε δεύτερη μοίρα με αυτά που έχουν μείνει στην καρδιά του, βάσει των όσων έζησε ως πιτσιρικάς στην περιοχή Γουέντσγουερθ του Λονδίνου.

«Μερικοί φίλοι μου μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου, ακόμη και ένα ζευγάρι πυροβολήθηκε μπροστά στα μάτια μου, αλλά ευτυχώς δεν πέθαναν. Έχω δει τα πάντα. Άκουγες πως κάποιος άλλος μαχαιρώθηκε και η αντίδραση μου/μας ήταν “εντάξει, προχωράμε”. Δεν ήταν κάτι το πρωτόγνωρο να μαθαίνεις ένα τέτοιο νέο.

Το μόνο που ρωτούσα ήταν αν θα γίνει καλά και πότε θα αναρρώσει από τον τραυματισμό του», είχε σχολιάσει σε παλιά του συνέντευξη στη «Sun» για τα όσα έζησε σε μικρή ηλικία.

Όλα αυτά τον γαλούχησαν και του έδειξαν πως το μόνο που έχει σημασία είναι να ακολουθείς τα όνειρά σου σε αυτή τη ζωή. Όπερ και εγένετο.

Ο δρόμος για την Premier League

Οι απορρίψεις από πολλές ομάδες στη νεανική του ηλικία δεν τον πτόησαν και μέσα από την Τούτινγκ και Μίτσαμ Γιουνάιτεντ βρήκε τον δρόμο του για τη Ρέντινγκ στα 18 του, αγωνιζόμενος ως ακραίος επιθετικός. Τι κι αν μέσα σε τέσσερα χρόνια έπαιξε ως δανεικός σε πέντε συλλόγους (Τούτινγκ και Μίτσαμ Γιουνάιτεντ, Τσέλντενχαμ, Σαουθάμπτον, Κόλτσεστερ Γιουνάιτεντ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ), η τελευταία ήταν αυτή που εκτίμησε τα προσόντα του και τον έκανε δικό της.

Με την εκεί του παρουσία για δυόμιση σεζόν (2011-12 ως 2013-14) κέρδισε τη μεταγραφή του για την γνωστή σε όλους μας Νότιγχαμ Φόρεστ και έπαιξε στην Championship. Στους «κόκκινους» συνέπεσε και με τον προπονητή Ντάγκι Φρίντμαν, ο οποίος τον ήθελε στις προηγούμενες ομάδες που ήταν τεχνικός τις Κρίσταλ Πάλας και Μπόλτον.

Μέσα από τοποθέτησή του στην «Evening Standard» ο 47χρονος κόουτς τονίζει πως ο Αντόνιο ήταν ο καλύτερος παίκτης την αγωνιστική περίοδο 2014-15 στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

«Σε μια προπόνηση συνειδητοποίησα ότι δεν είναι μόνο καλός για πάσα στον χώρο και τρέξιμο στην αντεπίθεση, καθώς ήξερε πώς και πότε να κάνει ένα-δύο, πώς να χρησιμοποιήσει το σώμα του και το χρόνο στο άλμα του για τις κεφαλιές του. Διακρινόταν τουλάχιστον σε τέσσερις ή πέντε βασικούς τομείς του παιχνιδιού του. Ήταν όχι μόνο ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του, αλλά και όλης της Championship τότε», σημειώνει ο Φρίντμαν.

Κάτι που αποδείχτηκε και στο τέλος εκείνης της σεζόν, η οποία τον βρήκε να παίρνει άλλη μια μεταγραφή. Είχε έρθει η ώρα για να αγωνιστεί στην Premier League με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ, που δαπάνησε γύρω στα 10 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει.

Οι δυσκολίες ως… δεξί μπακ και η μετατροπή του σε σέντερ φορ

Η μετάβασή του στο ανώτερο επίπεδο δεν ήταν και η πιο ομαλή, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτό το κομμάτι. Ο τότε προπονητής των «σφυριών» Σλάβεν Μπίλιτς (2015-17) τον χρησιμοποίησε σε πολλές θέσεις, με χαρακτηριστικότερη όλων την προσπάθειά του να τον κάνει δεξί μπακ.

Χωρίς ο Τζαμαϊκανός να έχει πρότερη εμπειρία εκεί, η παρουσία του εκείνη τη διετία δεν ήταν αυτή που περίμεναν άπαντες, αν και κατάφερε σε εκείνο το διάστημα να καταγράψει 17 γκολ και 10 ασίστ στο πρωτάθλημα παίζοντας όλη την πλευρά, από ακραίος αμυντικός μέχρι και την τότε φυσική του θέση ως εξτρέμ.

Από την πρώτη έλευση του Ντέιβιντ Μόγιες κι έπειτα (2017-18) ο Αντόνιο άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει χρόνο ως στράικερ. Φυσικά η μετάβασή του στην κορυφή της επίθεσης έγινε την περίοδο 2019-20 στην αρχής της δεύτερης θητείας του Σκωτσέζου κόουτς, μετά και την απουσία του για ένα έτος όταν τα «ηνία» τα είχε ο Μανουέλ Πελεγκρίνι .

Μια κίνηση η οποία αποδεικνύεται η καταλληλότερη για τον ίδιο και το κλαμπ, με τις εμφανίσεις και την απόδοση που έχει σε κάθε ματς να «κλέβουν την παράσταση».

Αντίπαλός του ο… εαυτός του!

Όντας πλέον ο φορ της Γουέστ Χαμ, τις δύο προηγούμενες σεζόν έπιασε για πρώτη φορά μετά και την παρουσία του στην Championship με τη Νότιγχαμ (14 γκολ σε 46 ματς) διψήφιο αριθμό τερμάτων με 10 την κάθε χρονιά!

Όμως την περσινή ήταν απογοητευμένος, καθώς θεωρούσε πως μπορούσε να σκοράρει 15.

«Πρέπει να σημειώσω περισσότερα φέτος. Δεν ήμουν χαρούμενος με τα όσα γκολ πέτυχα! Ήθελα και μπορούσα να σημειώσω παραπάνω», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε τοποθέτηση του.

Η εν λόγω δήλωσή του βρίσκει σύμφωνη και την ειδική κατηγορία των xGoals, όπως μπορούμε να δούμε μέσα και από το γράφημα του «The Athletic».

Όπως βλέπετε ο Αντόνιο κατέγραψε τη σεζόν 2020-21 δείκτη xG 13.6, κάτι που σημαίνει ότι ιδανικά θα μπορούσε να σκοράρει ακόμη και 14 γκολ στο πρωτάθλημα. Λογικό το να μην είναι χαρούμενος από την περσινή του συγκομιδή, αν και στην εφετινή του ως τώρα τα πάει εξαιρετικά.

Με 15 προσπάθειες στα τρία ματς που έχουν δώσει μετράει ήδη 4 γκολ και βρίσκεται προς ώρας στην κορυφή των σκόρερ στην Premier League. Όλα αυτά ενώ έχει καταγράψει 2.1 xG μέχρι τώρα.

Η… ρέντα του ενδεχομένως και να είναι σε υψηλά επίπεδα όπως αποδεικνύεται, όμως σε βάθος χρόνου το ποσοστό του και τα γκολ του αναμένονται να ισοσκελιστούν. Το μόνο που έχει να κάνει είναι εν αντιθέσει με την περασμένη χρονιά,να βρεθεί κοντά στα προβλεπόμενα γκολ του και να πιάσει τον αριθμό xG που θα φτάσει, ο οποίος εκ νέου προβλέπεται να είναι σε διψήφια νούμερα.

Αν πάλι βέβαια καταφέρει να τον ξεπεράσει και να συνεχίσει στην ίδια τροχιά κανείς στη Γουέστ Χαμ δεν θα του παραπονεθεί.

Ό,τι κι αν συμβεί όμως ένα είναι σίγουρο.

Ο Αντόνιο βρίσκεται στη δική του κορυφή (είτε… εντός γηπέδου είτε εκτός) με τα «σφυριά» δεύτερα ως τώρα και τον ίδιο στην πρώτη θέση των σκόρερ της στην ιστορία της στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Όχι κι άσχημα για έναν άνθρωπο που απορρίφθηκε από τις «μεγάλες» του Λονδίνου και έκανε το… αγροτικό του σε όλο το Νησί!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.