Final-4: Στην Κολωνία θα αναδειχτεί η πρωταθλήτρια της… απομόνωσης

Σε συνθήκες απόλυτης ουδετερότητας, λόγω της απουσίας φιλάθλων για πρώτη φορά, η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης 2021 θα κατακτήσει τον τίτλο στο Final-4 της Κολωνίας, το βράδυ της Κυριακής (30/5).

Στα 33 προηγούμενα Final-4 του πρώην κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Εuroleague από το 2002 και εντεύθεν, η τετριμμένη δήλωση όλων των προπονητών των ομάδων που είχαν προκριθεί σε αυτά, αφορούσε την ισόποση διαίρεση ποσοστού πιθανοτήτων στις 4 ομάδες που συμμετείχαν για την κατάκτηση του τίτλου.

Δηλαδή, ότι οι τέσσερις ομάδες έχουν 25 τοις εκατό πιθανότητες να κατακτήσουν τον τίτλο. Ανεξαρτήτως αν πάντα υπήρχαν ακλόνητα φαβορί και μεγάλα αουτσάιντερ, αλλά και φαβορί με βραχεία κεφαλή, καθώς και αουτσάιντερ με οριακό, θεωρητικά μειονέκτημα πρόκρισης από τους ημιτελικούς και κατάκτησης τίτλου στους τελικούς.

Η  συγκεκριμένη παραδοχή όλων των προπονητών για την ίση μοιρασιά, διά του 4, βοηθούσε και στην ψυχολογική αποφόρτιση, κυρίως, των ομάδων που ήταν… οφθαλμοφανή φαβορί, ενώ ενίσχυε την αυτοπεποίθηση των αουτσάιντερ να πιστέψουν στην έκπληξη και να κάνουν την υπέρβαση, με αποτέλεσμα να γράψουν ιστορία, έστω και σε λιγοστές φορές του παρελθόντος των Final-4 (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παραμένει, η Γιουβεντούτ Μπανταλόνα, το ‘94, στο Τελ Αβίβ).

Αυτή η δήλωση των προπονητών, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την παραμονή του Final-4, όπως  αυτή που θα πραγματοποιηθεί αύριο (27/5) στην «Lanxess Arena» της Κολωνίας, γινόταν με τον συνυπολογισμό των αγωνιστικών δυνατοτήτων κάθε ομάδας και της μεγάλης ή μικρής παρουσίας των φιλάθλων που είχαν ταξιδέψει στις πόλεις που φιλοξένησαν το ραντεβού τίτλου της διοργάνωσης. Ο κόσμος δεν παίζει… μπάσκετ, αλλά είναι έχει αποδεχτεί ότι η παρουσία του και η δυναμική του στις εξέδρες, μπαίνει στην …εξίσωση της έκβασης των αγώνων και ειδικά των τόσο κρίσιμων που κρίνουν τίτλους. Το φετινό Final-4 στην Κολωνία, θα διεξαχθεί, υπό ειδικές και πρωτόγνωρες συνθήκες. Όπως και όλη η  φετινή διοργάνωση των 324 αγώνων που μεταδόθηκαν απευθείας από τα κανάλια Novasports. H εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και η τέλεση όλων των αγώνων, σε «βουβά» γήπεδα και χωρίς την παρουσία θεατών, προκάλεσε τις συνθήκες ουδετερότητας των εδρών και γι’ αυτόν τον λόγο, σημειώθηκαν οι περισσότερες εκτός έδρας νίκες και ταυτόχρονα εντός έδρας ήττες σε όλη την ιστορία των διοργανώσεων της Euroleague.

Το «διπλό» της φιλοξενούμενης ομάδας έπαψε να είναι… έκπληξη, ειδικότερα σε παιχνίδια που οι γηπεδούχοι, δεν είχαν συνθήκες «καυτής» και δύσκολης έδρας. Το παράδειγμα των ελληνικών εκπροσώπων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, με συγκρινόμενο παρανομαστή τις μεγάλες νίκες που έχουν πετύχει τα προηγούμενα χρόνια, στα κατάμεστα ΣΕΦ και ΟΑΚΑ, μαρτυρά το αληθές αυτής της διαπίστωσης.

Και οι εντός έδρας ήττες που γνώρισαν οι «αιώνιοι», έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο στον πρόωρο και άδοξο αποκλεισμό τους για πρώτη φορά στην ιστορία και των δυο, από τα play offs της φετινής διοργάνωσης. 

Στο Final-4 της Κολωνίας, η ουδετερότητα της έδρας στην γερμανική πόλη θα είναι σε απόλυτο βαθμό, χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Γιατί, με εξαίρεση την «θαμώνα» των 20 τελευταίων Final-4, ΤΣΣΚΑ που έχει διαχρονικά και την μικρότερη βοήθεια από την εξέδρα, θα ήταν πολύ διαφορετικό το σκηνικό στην «Lanxess Arena», αν είχαν ταξιδέψει στην γερμανική πόλη, χιλιάδες Τούρκοι φίλαθλοι της Αναντόλου Εφές και το ίδιο συνέβαινε με τους Ιταλούς φίλους της Αρμάνι και τους Καταλανούς για την Μπαρτσελόνα. Η πανδημία, όμως, έχει προκαλέσει άλλα δεδομένα και στα οποία οι παίκτες αναγκαστικά προσαρμόστηκαν σε όλη την διάρκεια της σεζόν.

Και στην «φούσκα» της Κολωνίας, οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, της Μπαρτσελόνα, της Αρμάνι και της Αναντόλου Εφές, γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα των ημιτελικών αγώνων (Παρασκευή 28/5: 19:00 ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Αναντολού ΕφέςNovasports1HD και 22:00  Μπαρτσελόνα-Αρμάνι Μιλάνο- Novasports1HD), του μικρού τελικού και του τελικού (Κυριακή 30/5 18:00 Novasports1HD) και του τελικού (21.30 Novasports1HD), θα κριθούν μόνο από την δική τους απόδοση, τις ψυχολογικές αντοχές και τα αποθέματα τους, από την τακτική των προπονητών τους, από το ειδικό βάρος της φανέλας, από την εμπειρία τους στην διαχείριση της πίεσης για την νίκη και όλων όσων θα συμβούν αποκλειστικά εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.

Χωρίς ελληνική ομάδα για τρίτο συνεχόμενο χρόνο και χωρίς…ατμόσφαιρα εξέδρας για πρώτη φορά και με την ευχή να είναι και η τελευταία, η τηλεθέαση του Final-4 2021, είναι η μόνη επιλογή για τους Έλληνες «ουδέτερους» φίλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ από τα κανάλια Novasports.

Απολαύστε το!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.