Ας μην μπουν ξανά αιφνιδιασμένοι

Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για τον "τελικό" με την Αρμενία στον οποίο οι παίκτες της Εθνικής θα πρέπει να μπουν κατάλληλα προετοιμασμένοι και 100% συγκεντρωμένοι γιατί πλέον τα λάθη δε συγχωρούνται.

Η ήττα από την Ιταλία είναι αυτό που λέμε “εντός προγράμματος”. Εκτός προγράμματος ήταν η εικόνα που είχαν οι διεθνείς μας στο πρώτο ημίχρονο, καθώς το δεύτερο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. 

Για την εικόνα αυτή υπεύθυνος είναι πρωτίστως ο Άγγελος Αναστασιάδης, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, και δευτερευόντως οι παίκτες. Στο ποδόσφαιρο η προετοιμασία ενός αγώνα έχει δύο προεκτάσεις, την αγωνιστική και την νοητική.

Σε ότι έχει να κάνει με την αγωνιστική προετοιμασία όσοι είναι έξω από την ομάδα μπορούν να κρίνουν μόνο με βάση τα όσα βλέπουν και τα όσα αντιλαμβάνονται για το ποδόσφαιρο. Με βάση το ρεπορτάζ, ο προπονητής της ομάδας είχε ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία είχαμε γράψει στο novasports.gr από την Τετάρτη και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το αν αυτά που ζήτησε ο προπονητής δεν τα έκαναν οι παίκτες στο γήπεδο ή δε μπορούσαν να τα κάνουν είναι άλλο θέμα.. Αγωνιστικά λοιπόν και από άποψη τακτικής ο έμπειρος τεχνικός είχε προετοιμάσει την ομάδα ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μια αναμέτρησης απέναντι σε μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Στο γήπεδο πάντως αυτά δεν τα έκαναν οι παίκτες κι αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην διαφορά ποιότητας από τον αντίπαλο, είτε στην έλλειψη συγκέντρωσης και άρα ελλιπούς πνευματικής προετοιμασίας. Πάσα στον εαυτό μου.

Η δεύτερη λοιπόν προέκταση της προετοιμασίας ενός αγώνα είναι η πνευματική. Ο τρόπος που ο προπονητής αναλύει τον αντίπαλο δίνοντας μασημένη τροφή στους παίκτες του, ο τρόπος που τους φτιάχνει την ψυχολογία, αλλά και οι ρόλοι που μοιράζει ώστε ο κάθε ένας που θα μπει στο χορτάρι να έχει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τον διπλανό του. Να γνωρίζει καλά τη δουλειά του.

Σε αυτή την προέκταση η Εθνική ομάδα σαν σύνολο πήρε κάτω από τη βάση. Κι εδώ εντοπίζεται η η μεγαλύτερη ευθύνη του Άγγελου Αναστασιάδη. Οι παίκτες του στο πρώτο μέρος του αγώνα με τη Ιταλία έμοιαζαν αιφνιδιασμένοι. Έμοιαζαν να μην έχουν δουλέψει καθόλου αυτό που θέλουν να βγάλουν στο χορτάρι και άρα στο μυαλό υπήρχαν συνεχώς δεύτερες σκέψεις για το που να κινηθούν, ποιον να μαρκάρουν, σε πιο σημείο να καταναλώσουν ή να κρατήσουν δυνάμεις.

Μοιραία το μυαλό τους ήταν “χαλασμένο”, ο αντίπαλος επέτεινε αυτό το πρόβλημα και τα λάθη έρχονταν ως φυσικό επακόλουθο. Τα λάθη έφερναν μεγαλύτερη κούραση και η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Οι ρόλοι χάθηκαν στη διάταξη όπως εύστοχα απέδιδε στο κείμενό του ο Γιώργος Λιώρης μετά το τέλος του αγώνα.

Τη διάταξη και την εντεκάδα όπως μεταφέραμε στο LIVE πριν την έναρξη της αναμέτρησης ο Άγγελος Αναστασιάδης τα ανακοίνωσε περίπου μιάμιση ώρα πριν τη σέντρα κατά την προσφιλή του συνήθεια. Θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πετύχει να έχουν όλοι οι παίκτες του τα μεγαλύτερα ποσοστά εγρήγορσης, πέτυχε ουσιαστικά το αντίθετο, δηλαδή να τους αιφνιδιάσει.

 

Άλλωστε τόσο ο Γιώργος Μασούρας, όσο και ο Βασίλης Μπάρκας στις δηλώσεις τους μετά το τέλος του αγώνα παραδέχτηκαν πως δεν ήταν έτοιμοι και ίσως δεν περίμεναν την Εθνική να αγωνιστεί με τον τρόπο που αγωνίστηκε. Στο μυαλό λοιπόν έρχεται ένα άλλο παράδειγμα μιας παρόμοιας τακτικής. Αυτής του Ότο Ρεχάγκελ.

Ο Γερμανός τεχνικός σε 110 ματς ανακοίνωνε την εντεκάδα στους παίκτες του στο ξενοδοχείο πριν η αποστολή αναχωρήσει για το γήπεδο. Μικρή η χρονική διαφορά. Τότε όμως ο Ρεχάγκελ είχε παίκτες των οποίων η προσωπικότητα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα που δύσκολα αιφνιδιαζόταν. Επίσης είχε βρει έναν κορμό παικτών και οι αλλαγές σε σχήμα και πρόσωπα από παιχνίδι σε παιχνίδι ήταν ελάχιστες με αποτέλεσμα να μην “κλυδωνίζεται” ο οργανισμός.

Από την άλλη ο Σάντος έδινε το στίγμα για την εντεκάδα τέσσερις μέρες πριν την αναμέτρηση. Οι παίκτες ήξεραν τότε σε μεγάλο ποσοστό το ποιοι και πως θα αγωνιστούν. Είχαν την δυνατότητα δηλαδή να προετοιμαστούν και κατά μόνας πνευματικά για το επερχόμενο παιχνίδι γνωρίζοντας επακριβώς το ρόλο τους μέσα στο γήπεδο. 

Πλέον ο χρόνος για μεγάλες αλλαγές δεν υφίσταται. Αύριο είναι το ματς με την Αρμενία και καλό θα είναι όσοι αγωνιστούν αύριο και σε όποιο σχηματισμό και με οποιοδήποτε ρόλο να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Να γνωρίζουν τη δουλειά τους κι ακόμα κι αν το μάθουν μιάμιση ώρα πριν το ματς να μπουν όσο πιο συγκεντρωμένοι γίνεται για να μην εκτεθούν ξανά τόσο οι ίδιοι όσο και η ομάδα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.