Δεδομένα προς επιβεβαίωση ή αναίρεση

Μένουν σχεδόν δύο εβδομάδες μέχρι το πρώτο Grand Slam του 2013. Την ουσιαστική δηλαδή εκκίνηση της χρονιάς στα κορτ του τένις.

 Στα γήπεδα της Αυστραλίας θα έλεγε κανείς ότι θα πραγματοποιηθεί η σύνδεση των παρελθόντων με τα μελλούμενα, καθώς το 2012 άφησε κάποια δεδομένα προς επιβεβαίωση ή αναίρεση. Ή αν θέλετε, μια και δεν είναι όλα «άσπρο – μαύρο», έδωσε τις συντεταγμένες κατεύθυνσης του ενδιαφέροντος και της προσοχής.

Ήταν μια παράξενη είναι η αλήθεια χρονιά το 2012. Με το Νόβακ Τζόκοβιτς να τερματίζει και πάλι στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, χωρίς σε καμία περίπτωση να προσεγγίσει το τένις που έπαιξε το 2011. Το, ίσως, καλύτερο τένις που έχουμε δει να εμφανίζεται στα κορτς.

Ο Σέρβος ήταν αδύνατο να διατηρήσει σε τόσο υψηλά επίπεδα το παιχνίδι του και για δεύτερο διαδοχικό χρόνο. Έβαλε όμως, όπως αποκάλυψε και ο ίδιος, στόχους και τους πάλεψε. Δεν επιχείρησε να ξανακερδίσει τα τρόπαια που κατέκτησε το 2011. Έβαλε στόχο το Ρολάν Γκαρός και το έχασε από το βασιλιά του χώματος Ράφαελ Ναδάλ, έβαλε στόχο ένα Ολυμπιακό Μετάλλιο και του το στέρησε ο ʼντι Μάρεϊ στα ημιτελικά και ο Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο στο ματς του χάλκινου μεταλλίου.

Πήρε όμως το Αυστραλιανό Όπεν μετά τον επικό ημιτελικό με το Μάρεϊ και τον ανεξάντλητο τελικό με το Ναδάλ στην εκκίνηση της χρονιάς. Ο επίλογος ήταν επίσης εντυπωσιακός στο Λονδίνο, ενώ οι αριθμοί σε μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιβεβαίωσης της πραγματικότητας, μαρτυρούν την πάσα αλήθεια. Ο Τζόκοβιτς που ήταν για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην κορυφή της κατάταξης, έκλεισε το έτος με 5 νίκες περισσότερες από τις 70 που είχε πετύχει στην πιο εντυπωσιακή σεζόν της καριέρας του. Φέτος στοχεύει πρωτίστως στην κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός για να κλείσει το Grand Slam καριέρας και να επιδιώξει εκ νέου μεθοδικά να μείνει στην κορυφή. Η αρχή θα γίνει στο έδαφος που νοιώθει πιο βολικά από οπουδήποτε αλλού. ʼλλωστε έχει κατακτήσει το Όπεν της Αυστραλίας 3 φορές τα τελευταία 5 χρόνια.
Ακόμη ένα δεδομένο που αναζητά μετάφραση ή αν θέλετε θέτει ερώτημα είναι το ρεκόρ παραμονής στο νούμερο 1 που θέσπισε ο Ρότζερ Φέντερερ. Έφτασε τις 302 εβδομάδες στην καριέρα του ως νούμερο 1, ξεπερνώντας κατά 15 τον Πητ Σάμπρας που βλέπει τον «αδηφάγο» Ελβετό να στέλνει στις σελίδες της στατιστικής τα ρεκόρ του που άντεχαν χρόνια τώρα.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι 302 εβδομάδες του Φέντερερ ίσως δεν ξεπεραστούν ποτέ. Θέμα απάντησης εντός του 2013 αυτού του ερωτήματος δεν τίθεται. Αποχρώσα ένδειξη για την προοπτική αμφισβήτησης του μπορεί να δημιουργήσει ο Τζόκοβιτς που στρογγυλοκάθεται στην κορυφή…

Και τι μένει πια στον Ελβετό για να ρίξει καύσιμο στο ρεζερβουάρ του ενδιαφέροντος του; Ή ακόμη περισσότερο στο ρεζερβουάρ ενέργειας του κορμιού του έχοντας πατήσει τα 32 του;
Ίσως ακόμη ένα ή και περισσότερα τρόπαια Masters για να μείνει μόνος του στην κορυφή της λίστας που μοιράζεται με το Ναδάλ…
Αλήθεια που χάθηκε αυτό το παιδί. Ο Ισπανός πληρώνει το χειμαρρώδες παιχνίδι του και τη λανθασμένη διαχείριση των αγώνων του τα περασμένα χρόνια, που καταπόνησαν υπερβολικά τα γόνατα του. Η απουσία του δεν ξεχνιέται εύκολα και θα αποτελεί διαρκώς ένα ψήγμα αμφισβήτησης στην επιτυχίες των υπολοίπων στο χώμα. Η φράση «έλειπε όμως ο Ναδάλ» αποδεικνύει τη δυναμική που κουβαλά ο Ισπανός στις χωμάτινες επιφάνειες και την οποία επιβεβαίωσε το 2012 με την 8η διαδοχική κατάκτηση του Masters στο Μόντε Κάρλο και την 7η του Ρολάν Γκαρός τα τελευταία 8 χρόνια. Έτσι τα 6 του Μπιορν Μποργκ είναι πλέον μια αξιομνημόνευτη ανάμνηση…

Το ερώτημα που ψάχνει απάντηση πλέον εντός του 2013 είναι αν ο Ναδάλ θα μπορέσει να επιστρέψει το ίδιο δυνατός στη δράση.
Το πιο συναρπαστικό πάντως δεδομένο το θέτει ο Aντι Μάρεϊ. Ο Βρετανός είναι πλέον κάτοχος Grand Slam και σε συνδυασμό με την κατάκτηση του Χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το οποίο στέρησε από το Φέντερερ δεν είναι looser. Ούτε στη συνείδηση των άλλων αλλά πολύ περισσότερο στη δική του. Αν αντέξει το βάρος που του δημιουργεί αυτή η προοπτική τότε μπορεί να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος για το bras de fer που θα διαδεχθεί εκείνο ανάμεσα στο Ρότζερ Φέντερερ και το Ράφαελ Ναδάλ. Αναφερόμαστε σε αυτό που ανατέλλει ανάμεσα στο Σκωτσέζο και το Νόβακ Τζόκοβιτς και που μπορεί, με το στυλ του παιχνιδιού τους, να οδηγήσει σε αγώνες ραψωδίες, ανάλογους με τον περυσινό ημιτελικό – ραψωδία στην Αυστραλία ή τον ανεμοδαρμένο τελικό του Αμερικανικού Όπεν.

Ίδωμεν…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.