BCL: Τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής

O Δημήτρης Καρύδας αναλύει στο προσωπικό του blog τα σενάρια πρόκρισης στην επόμενη φάση του Basketball Champions League.

Μπορεί η Ευρωλίγκα να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στη δημοσιότητα και το ενδιαφέρον αλλά και το νεότευκτο Basketball Champions League της FIBΑ σε αναμονή της επόμενης (και τελευταίας για την κανονική περίοδο) αγωνιστικής δείχνει άκρως ανταγωνιστικό. Με 13 αγωνιστικές συμπληρωμένες στην κανονική περίοδο πολλές από τις θέσεις που οδηγούν στους επόμενους γύρους είναι ακόμη ανοιχτές, υπάρχουν πολλά σενάρια και δεν αποκλείεται αρκετά να κριθούν σε διπλές ή πολλαπλές ισοβαθμίες.

Για τους λιγότερο μυημένους η πρώτη φάση γίνεται σε πέντε ομίλους των οκτώ ομάδων από τις οποίες στην επόμενη φάση θα προκριθούν 24 στους επόμενους γύρους που θα γίνουν με νοκ άουτ σύστημα. Οι πέντε πρώτοι κάθε ομίλου και οι τρεις καλύτεροι δεύτεροι κερδίζουν απευθείας πρόκριση στον τρίτο γύρο και τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Στον δεύτερο γύρο θα παίξουν ο 3ος και ο 4ος κάθε ομίλου, οι δύο χειρότεροι δεύτεροι αλλά και οι 4 καλύτεροι 5οι (θα αποκλειστεί μόνο μια από τις πέντε ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η θέση).

Ας δούμε λοιπόν πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε κάθε όμιλο και όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια της πολύ ενδιαφέρουσας τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου.

Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Έχουν προκριθεί:
Μονακό, Μπάνβιτ, Νίμπουργκ, Αρης.
Εκκρεμότητες: Η σειρά κατάταξης και η 5η θέση.
Βαθμολογία: Μονακό 11-2, Μπάνβιτ 10-3, Νίμπουργκ 9-4, Άρης 8-5, Σκαιλάινερς 6-7, Ιρόνι Ναχαρίγια 5-8.
Τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής: Μονακό-Άρης, Μπάκεν Μπέαρς-Μπάνβιτ, Χέλιος-Νίμπουργκ, Σκαιλάινερς-Ιρόνι.
Τα σενάρια: Λίγα μπορεί να αλλάξουν στη βαθμολογία. Ο Άρης δεν μπορεί να τερματίσει σε καλύτερη θέση από την 4η ανεξάρτητα αποτελέσματος στον αγώνα του με τη Μονακό. Αντίθετα, οι Γάλλοι θέλουν τη νίκη για να κρατήσουν την πρώτη θέση αλλά ακόμη και αν χάσουν δεν κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από τη 2η θέση. Αυτό θα συμβεί αν χάσουν από τον Άρη και νικήσει στη Δανία τη Μπάκεν η Μπάνβιτ αφού η Τουρκική ομάδα έχει το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία. Οι Τούρκοι μπορεί να τερματίσουν  πρώτοι (δύσκολο) αλλά μπορεί και να χάσουν το πλεονέκτημα της 2ης θέσης. Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που χάσουν στην Δανία από τους Μπάκεν Μπέαρς και την ίδια στιγμή η Τσέχικη Νίμπουργκ κερδίσει στη Σλοβενία την αδιάφορη Χέλιος Ντομζάλε. Οι Τσέχοι υπερτερούν στην ισοβαθμία της Μπάνβιτ. Δύσκολα όμως μπορεί να αλλάξει ο κάτοχος της 2ης θέσης αφού η λογική λέει ότι Μπάνβιτ και Νίμπουργκ θα κερδίσουν τους αδιάφορους και αδύναμους αντιπάλους τους. Έτσι το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής είναι αυτό που θα γίνει στη Φρανκφούρτη μεταξύ Σκαιλάινες και Ιρόνι Ναχαρίγια. Ο νικητής παίρνει αυτόματα την 5η θέση και περιμένει να…συγκριθεί με τους πέμπτους των άλλων ομίλων για να μάθει αν θα συνεχίσει στη διοργάνωση ή όχι.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
Έχουν προκριθεί:
ΛεΜαν, Καρσίγιακα, Ρέγιερ Βενέτσια.
Εκκρεμότητες: Η 2η θέση, η 4η και η 5η θέσεις.
Βαθμολογία: Λε Μαν 9-4, Καρσίγιακα 8-5, Ρέγιερ Βενέτσια 8-5, Οραντέα 6-7, Σαρατόφ 6-7, Κατάγια 6-7, Μακάμπι Ραντ 6-7.
Τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής: ΛεΜαν-Σαρατόφ, Ρέγιερ Βενέτσια-Οραντέα, Κατάγια-Καρσίγιακα, Χίμικ-Μακάμπι Ραντ.
Τα σενάρια: Ο όμιλος είναι μαλλιά- κουβάρια αφού μπορεί να έχουν προκριθεί τρεις ομάδες αλλά παίζονται όλες οι επίμαχες θέσεις ακόμη πλην της πρώτης! Η Λε Μαν κοιμάται ήσυχη αφού ακόμη και αν ηττηθεί την τελευταία αγωνιστική έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση. Υπερτερεί στις απλές ισοβαθμίες με τις δύο ομάδες που την κυνηγάνε την Καρσίγιακα και την Ρέγιερ Βενέτσια αλλά και στην τριπλή. Τα σενάρια για τη δεύτερη θέση είναι ανοιχτά και αν τελικά μείνουν ισόβαθμες Καρσίγιακα και Βενέτσια υπερτερούν οι Ιταλοί που έχουν κερδίσει και τα δύο παιχνίδια.
Εκεί που γίνεται πραγματικά χαμός είναι στη….συνέχεια. Τέσσερις ομάδες ισοβαθμούν στις 6 νίκες και από αυτές θα προκριθεί μόνο μια απευθείας και πιθανώς άλλη μια ως καλύτερη Πέμπτη! Πλεονέκτημα μοιάζει να έχει η Ισραηλινή Μακάμπι Ραντ που παίζει με την αδιάφορη και αποκλεισμένη Χίμικ οπότε αν νικήσει κατά 99% θα πάρει την πρόκριση. Τα σενάρια των ισοβαθμιών είναι….δεκάδες. Στις διπλές τελικές ισοβαθμίες η Οραντέα έχει πλεονέκτημα σε δύο (με Σαρατόφ και Κατάγια τις οποίες έχει νικήσει από 2 φορές, ενώ δύο ισοβαθμίες έχει μαζί της και η Σαρατόφ (με Κατάγια και Μακάμπι). Η Κατάγια έχει μαζί της μόνο την ισοβαθμία με την Μακάμπι και οι Ισραηλινοί την ισοβαθμία με την Οραντέα. Στις τριπλές ισοβαθμίες και πάλι η Οραντέα έχει πλεονέκτημα με όποιες άλλες δύο ομάδες του ομίλου ισοβαθμήσει είτε στην 4η, είτε στην 5η θέση ενώ στην ισοβαθμία Σαρατόφ, Κατάγια, Μακάμπι οι Ρώσοι έχουν το πρώτο πλεονέκτημα και η Κατάγια τερματίζει 2η στην τριάδα. Με απλά λόγια: Η Μακάμπι μπορεί να περάσει μόνο απευθείας εφόσον κερδίσει η ίδια αλλά δύσκολα θα επιβιώσει σε ισοβαθμίες. Η Οραντέα έχει όλες σχεδόν τις ισοβαθμίες μαζί της ενώ η Σαρατόφ στις ισοβαθμίες έχει την δεύτερη καλύτερη τύχη. Εφόσον δεν σπάει η τετραπλή ισοβαθμία η σειρά τερματισμού θα είναι Οραντέα (4η), Σαρατόφ (5η), Κατάγια (6η), Μακάμπι (7η). Τα κομπιουτεράκια θα πάρουν φωτιά την ερχόμενη Τρίτη!

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ
Έχουν προκριθεί
: Βιλερμπάν, EWE, Νεπτούνας
Εκκρεμότητες: Όλη η σειρά κατάταξης και η 4η θέση που δίνει απευθείας πρόκριση.
Βαθμολογία: Βιλερμπάν 10-3, EWE 9-4, Νεπτούνας 9-4, Βέντσπιλς 7-6, ΠΑΟΚ 6-7.
Τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής: Ρόσα Ράντομ-Νεπτούνας, EWE-Βαρέζε, Βέντσπιλς-ΠΑΟΚ, Ουσάκ-Βιλερμπάν.
Τα σενάρια: Λίγα λόγια και….καλά για τον συγκεκριμένο όμιλο. Ο αγώνας Βέντσπιλς-ΠΑΟΚ μοιάζει με….τελικό αφού στην ουσία δίνει στον νικητή την πρόκριση στην επόμενη φάση και ο ηττημένος θα μείνει στο…περίμενε για να περάσει ως επιλαχών και μέσα στους καλύτερους πέμπτους. Ο ΠΑΟΚ θέλει μόνο νίκη στη Λετονία διαφορετικά θα περιμένει τη σύγκριση με τους υπόλοιπους πέμπτους των ομίλων. Στην κορυφή επίσης οι εκκρεμότητες είναι μικρές. Η Βιλερμπάν έχει το πλεονέκτημα και την ισοβαθμία με την EWE μαζί της. Χάνει την πρώτη θέση μόνο αν χάσει η ίδια, χάσει η EWE και κερδίσει η Νεπτούνας αφού υστερεί μόνο στην ισοβαθμία με τους Λιθουανούς. Επίσης, παίρνει την πρώτη θέση και στην τριπλή ισοβαθμία όπου μένει Τρίτη η Γερμανική EWE και περνάει ως δεύτερη η Νεπτούνας. Αν δεν αλλάξει κάτι στην κατάταξη (κερδίσουν και οι τρεις ή χάσουν και οι τρεις) οι Γάλλοι μένουν πρώτοι και τη δεύτερη θέση παίρνει η EWE που αντάλλαξε εκτός έδρας νίκες με την Νεπτούνας αλλά έχει μαζί της τη διαφορά πόντων.

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ
Έχουν προκριθεί:
Τενερίφη, Αβελίνο, Στρασμπούργκ, Γιουβέντους.
Εκκρεμότητες: Η σειρά κατάταξης και η 5η θέση.
Βαθμολογία: Τενερίφη 10-3, Αβελίνο 9-4, Στρασμπούργκ 8-5, Γιουβέντους 8-5, Οστάνδη 5-8, Τσιμπόνα 5-8.
Τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής: Αβελίνο-Γιουβέντους, Μέγκα Λεκς- Τενερίφη, Μορνάρ-Στρασμπούργκ, Τσιμπόνα-Οστάνδη.
Τα σενάρια: Άλλος ένας όμιλος χωρίς πολλά….μπλεξίματα αλλά με αρκετές εκκρεμότητες. Στην ουσία όμως δύο ματς θα ξεμπλέξουν τον μικρό γόρδιο δεσμό. Ο αγώνας Τσιμπόνα-Οστάνδης είναι ο τελικός των…απελπισμένων! Ο νικητής θα φτάσει τις 6 νίκες και θα τερματίσει πέμπτος ελπίζοντας ότι θα του φανούν αρκετές για να προχωρήσει αλλά ενδέχεται να μην του….φτάνουν και η νίκη να αποδειχθεί δώρο άδωρο. Η κατάταξη για τις υπόλοιπες θέσεις είναι ανοικτή. Η Τενερίφη έχει πλεονέκτημα για την πρωτιά αλλά για να την κλειδώσει πρέπει να κερδίσει εκτός έδρας την αδύναμη και ουραγό του ομίλου Μέγκα Λεκς. Αν ηττηθεί μπορεί να πέσει δεύτερη αφού υστερεί στην ισοβαθμία με την Αβελίνο. Οι Ιταλοί όμως πριν σκεφτούν την πρωτιά πρέπει να καπαρώσουν τη 2η θέση. Κάτι που θα συμβεί αν κερδίσουν στη Λιθουανία τη Γιουβέντους στον δεύτερο αγώνα-τελικό του ομίλου. Στο μείγμα για τη 2η θέση μπαίνει και η Γαλλική Στρασμπούργκ που παίζει εκτός έδρας με την αποκλεισμένη Μορνάρ αλλά θα έχει το ένα της μάτι στραμμένο και στη Λιθουανία. Η Αβελίνο τερματίζει 2η ακόμη και με ήττα αν ταυτόχρονα ηττηθεί η Στρασμπούρ και η ίδια δεν χάσει με περισσότερους από 10 πόντους (είχε νικήσει τη Γιουβέντους 85-75 στον πρώτο γύρο). Στην τριπλή ισοβαθμία το πλεονέκτημα περνάει στην Στρασμπούργκ που παίρνει τη 2η θέση ενώ η Αβελίνο θα είναι Τρίτη εφόσον χάσει με διαφορά κάτω των 10 πόντων στη Λιθουανία. Στην διπλή ισοβαθμία Στρασμπούργκ-Γιουβέντους οι Γάλλοι έχουν το πλεονέκτημα.

Ε’  ΟΜΙΛΟΣ
Εχουν προκριθεί:
Μπεσίκτας, ΑΕΚ, Παρτίζαν Βελιγραδίου, Λουντβισχμπουργκ.
Εκκρεμότητες: Η κατάταξη στις θέσεις 2-4
Βαθμολογία: Μπεσίκτας 11-2, ΑΕΚ 8-5, Παρτίζαν 8-5, Λουντβισχμπουργκ 8-5, Σάσαρι 6-7, Σαρλερουά 5-8.
Τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής: Σαρλερουά-Ζολνόκι, Σάσσαρι-Παρτίζαν, ΑΕΚ-Ζιελόνα Γκόρα, Μπεσίκτας-Λουντσβισμπουργκ.
Τα σενάρια: Η ΑΕΚ μετά το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι κρατάει την τύχη στα χέρια της και πρέπει να….αυτοκτονήσει για να χάσει την 2η θέση. Φυσικά δεν εξασφαλίζει την απευθείας πρόκριση στον τρίτο γύρο αφού αυτό θα συμβεί μόνο αν είναι μέσα στους τρεις καλύτερους τρίτους. Αλλά με 9 νίκες τελικό απολογισμό θα ελπίζει και πρέπει απλά να τη βοηθήσουν και οι κατατάξεις των άλλων ομίλων. Σε κάθε περίπτωση της αρκεί νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ επί της αδιάφορης Πολωνικής Ζιελόνα Γκόρα που έχει αποκλειστεί για να κλειδώσει την 2η θέση! Εφόσον νικήσει είναι δεύτερη. Σε περίπτωση ήττας μπορεί να πάρει την δεύτερη θέση μόνο αν ηττηθούν ταυτόχρονα η Παρτίζαν στην Ιταλία από τη Σάσαρι και η Λουντβισχμπουργκ στην Πόλη από τη Μπεσίκτας. Οι Τούρκοι είναι εδώ και εβδομάδες πρώτοι στον όμιλο….

Η Σάσαρι έχει εξασφαλίσει την 5η θέση του ομίλου αφού ακόμη και αν ηττηθεί από την Παρτίζαν έχει το πάνω χέρι στην πιθανή ισοβαθμία με την Σαρλερουά. Θέλει όμως τη νίκη για να μπορέσει να μαζέψει νίκες και να περάσει μέσα στους καλύτερους πέμπτους των ομίλων συνεπώς δεν είναι αδιάφορη. Αλλά σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ δεν χρειάζεται να περιμένει κανένα συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Ο μαγικός αριθμός 7
Εκεί που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για…προβλέψεις είναι στην πρόκριση των καλύτερων πέμπτων και στο ποια ομάδα τελικά θα την πάθει.

Η κατάταξη των….ενδιαφερόμενων αυτή τη στιγμή είναι η εξής:
Βέντσπιλς 7, Σκαιλάινερς 6 νίκες, Οραντέα 6, Σρατόφ 6, Κατάγια 6, Μακάμπι Ραντ 6, ΠΑΟΚ 6, Σάσαρι 6, Ιρόνι Ναχαρίγια 5, Οστάνδη 5, Τσιμπόνα 5.

Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι όποιες ομάδες φτάσουν στις 7 νίκες αυτόματα περνάνε στην επόμενη φάση. Για τον ΠΑΟΚ μπορεί να αρκέσουν οι 6 νίκες αλλά με συνδυασμό αποτελεσμάτων κάτι που ισχύει και για όσες άλλες ομάδες μείνουν στις 6 νίκες.

Ο μαγικός αριθμός 10
Όπως αναφέραμε το προνόμιο να γλιτώσουν ένα νοκ άουτ γύρο κερδίζουν όχι μόνο οι πέντε πρώτοι κάθε ομίλου αλλά και οι τρεις καλύτεροι δεύτεροι. Λογικά όσες από τις ομάδες που διεκδικούν τη δεύτερη θέση στους ομίλους τους φτάσουν τις 10 νίκες θα πάρουν σίγουρα τα αντίστοιχα εισιτήρια. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη έχουν εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση ο δεύτερος του πρώτου ομίλου (Μπάνβιτ ή Νίμπουργκ), του τρίτου (EWE ή Νεπτούνας) και ο δεύτερος του τέταρτου ομίλου εάν νικήσει η Αβελίνο. Σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ δεν κερδίζει κάτι ουσιαστικό από την 2η θέση αφού δεν μπορεί να φτάσει τις 10 νίκες. Η ΑΕΚ ελπίζει μόνο στην περίπτωση που η ίδια φτάσει τις 9 νίκες και βρεθούν 2-3 ομάδες ακόμη που θα τερματίσουν στη 2η θέση των ομίλων τους με 9 και όχι 10 νίκες.

Η κατάταξη των ομάδων που διεκδικούν την 2η θέση στους πέντε ομίλους:
Μονακό 11 νίκες, Μπάνβιτ 10 νίκες, Βιλερμπάν 10 νίκες, Τενερίφη 10, Νίμπουργκ 9 νίκες, EWE 9, Νεπτούνας 9, Αβελίνο 9,  Καρσίγιακα 8 νίκες, Ρέγιερ Βενέτσια 8, Στρασμπούργκ 8, Γιουβέντους 8.

Το tie break

Σε περίπτωση που τόσο στις ισοβαθμίες για τους καλύτερους πέμπτους όσο και τους καλύτερους τρίτους έχουμε ομάδες με τον ίδιο αριθμό νικών θα μετρήσει η συνολική διαφορά πόντων στους αγώνες της πρώτης φάσης.
Ας δούμε λοιπόν πριν την τελευταία αγωνιστική πως διαμορφώνεται η κατάσταση μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων.

Για την 2η θέση:
Τενερίφη +162, Νίμπουργκ +109, ΑΕΚ +108, Μονακό +101, Βιλερμπάν +98, Μπάνβιτ +96, Λουντβισχμπουργκ +95, Νεπτούνας +87, Στρασμπούργκ +79, Αβελίνο +77, Καρσίγιακα +73, EWE +62, Παρτίζαν Βελιγραδίου +6, Ρέγιερ Βενέτσια -8, Γιουβέντους -20.
Για την 5η θέση: Σαρατόφ +39, Βέντσπιλς +34, ΠΑΟΚ +11, Οστάνδη -2, Ιρόνι Ναχαρίγια -5, Μακάμπι Ραντ -13, Σκαιλάινερς -22, Σάσαρι -23, Κατάγια -30, Τσιμπόνα -67, Οραντέα -77.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.