Το πρώτο "χρυσό" κορίτσι της Ελλάδας

Κατάφερε να καθηλώσει για πρώτη φορά τους Έλληνες μπροστά στις οθόνες τους για να δουν έναν τελικό του στίβου. Η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου κλείνει σήμερα τα 54 της χρόνια.
Δημοσίευση: 28/03/2019 - 19:13

Γεννήθηκε στη Φλώρινα, σαν σήμερα  το 1965 και έτρεξε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988 στη Σεούλ, όταν και κατετάγη 15η.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των 100 μέτρων με εμπόδια πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με στόχο την αγωνιστική υπέρβαση και την καλύτερη δυνατή παρουσία. Ασφαλώς ακόμη και η συμμετοχή στον τελικό τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί τεράστιο επίτευγμα.

Ήταν 6 Αυγούστου του 1992 στην Βαρκελώνη όταν η Πατουλίδου καθήλωσε τους Έλληνες στους δέκτες τους για να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά τόσο μαζικά, έναν τελικό σε μεγάλη διοργάνωση του στίβου.

Η Πατουλίδου κατέκτησε την πρώτη θέση, πήρε το χρυσό μετάλλιο και έγινε η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης.

Το πρώτο χρυσό ελληνικό ολυμπιακό μετάλλιο στον στίβο, είχε κατακτήσει ο Σπύρος Λούης στον μαραθώνιο δρόμο το 1896.

Το δεύτερο για τον στίβο ήρθε κάποια χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1912 στη Στοκχόλμη, όταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς.

Στα χρόνια που ακολούθησαν δοκίμασε τις δυνάμεις της και στο μήκος, συμμετέχοντας μάλιστα σε αυτό το αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.

Ανήκει στο εκλεκτό γκρουπ αθλητών και αθλητριών που με τις επιτυχίες τους οδήγησαν πολλά νέα παιδιά στον στίβο. Διέδωσαν την ξεχωριστή ομορφιά του κλασσικού αθλητισμού και έδωσαν αφορμή στους νέους να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερβάσεις.

Χρόνια πολλά στην αέρινη Βούλα. Το πρώτο χρυσό κορίτσι του ελληνικού αθλητισμού.