Σπένσερ Γκορ: Ο πρώτος νικητής του Γουίμπλεντον!

Ήταν 19 Ιουλίου του 1877 όταν ο ερασιτέχνης Σπένσερ Γκορ πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο του Wimbledon. Το novasports.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και φέρνει στην επιφάνεια πληροφορίες για το πιο διάσημο τουρνουά τένις στον κόσμο.

Στις 10 Μαρτίου 1850 ήρθε στον κόσμο ο Σπένσερ Γκορ στην περιοχή Γουίμπλεντον του Λονδίνου. Ο Βρετανός αθλητής τόσο του τένις, όσο και του κρίκετ συνέδεσε το όνομα του με το αρχαιότερο τουρνουά αντισφαίρισης στον κόσμο, το Wimbledon. Ο Σπένσερ Γκορ ήταν ο πρώτος νικητής της σπουδαίας διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 9 Ιουλίου έως τις 19 του ίδιου μήνα το μακρινό 1877 στην περιοχή που γεννήθηκε και σε χώρο της οδό Γουόρπλ. Μάλιστα μαζί με τον 27 χρόνο τότε Γκορ συμμετείχαν στο Wimbledon και άλλοι 21 αθλητές, οι οποίοι για να αγωνιστούν στο νέο άθλημα που λάνσαρε το κλαμπ κροκέ πλήρωσαν μια γκίνεα. 

Στο πρώτο τουρνουά του Wimbledon πραγματοποιήθηκαν συνολικά 21 αγώνες σε διάστημα πέντε ημερών εκτός από το Σαββατοκύριακο καθώς εκείνη την περίοδο ήταν να διεξαχθεί ένας αγώνας κρίκετ. Στον τελικό συναντήθηκαν οι Βρετανοί Σπένσερ Γκορ και ο Γουίλιαμ Μάρσαλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταξύ τους “μάχη” αναβλήθηκε αρχικά λόγω βροχής και υλοποιήθηκε τέσσερις μέρες αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Έτσι το ασημένιο τρόπαιο με τον χαρακτηριστικό ανανά στην κορυφή, αλλά και χρηματικό έπαθλο 12 γκίνεων μια χορηγία του περιοδικού “The Field” κατέληξε στα χέρια του Γκορ, ο οποίος υπό την παρουσία 200 θεατών σε διάστημα 48 λεπτών επικράτησε με 6-1, 6-2, 6-4 του Μάρσαλ και πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο στο πιο διάσημο γρασίδι του κόσμου. 

Ο 27χρονος μπορεί να κατέκτησε το τρόπαιο, όμως θεωρούσε το τένις μονότονο άθλημα και είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο ότι: “το τένις στο γρασίδι είναι βαρετό. Δε θα πιάσει ποτέ”. Αρκετά χρόνια αργότερα το Wimbledon αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά στο χώρο του αθλήματος, ενώ η αντισφαίριση έχει πολλούς θεατές σ’ ολόκληρη τον πλανήτη. 

Ο Γκορ την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1878 ως νικητής του πρώτου τουρνουά βρέθηκε εκ νέου στον τελικό κόντρα στον Φρανκ Χάντσον ωστόσο ηττήθηκε με 7-5, 6-1, 9-7 και έκτοτε δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά, ο ίδιος αποφάσισε να αφοσιωθεί στο κρίκετ. Στις 19 Απριλίου 1906 απεβίωσε σε ηλικία μόλις 56 χρονών, όμως το όνομα του είναι αποτυπωμένο στην ιστορία του Wimbledon με “χρυσά” γράμματα. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.