Η UEFA για τον αποψινό αγώνα

Τη δική της αναφορά για την αποψινή αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Μπενφίκα παραθέτει - κατά τα ειωθότα - η UEFA αναφέροντας αρκετά, σχετικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τη δική της αναφορά για την αποψινή αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Μπενφίκα παραθέτει – κατά τα ειωθότα – η UEFA αναφέροντας αρκετά, σχετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Αναλυτικά: «Ο ΠΑΟΚ κι η Μπενφίκα ανταμώνουν ξανά στο UEFA Europa League για τη φάση των ’32’, με την πλευρά των Πορτογάλων να έχει πάρει ότι καλύτερο μπορούσε από τις πλέον πρόσφατες μεταξύ τους αναμετρήσεις το 1999. Ο ΠΑΟΚ κι ο τεχνικός του, Χουμπ Στέφενς μπορεί να νιώθουν ότι έχουν μια εκκρεμότητα να τακτοποιήσουν για τη φάση των ’32’ του Europa League.

Σε προηγούμενες συναντήσεις
Στις λίγες προηγούμενες αναμετρήσεις τα πράγματα ήταν πολύ ‘σφιχτά’. Ο Γιουπ Χάινκες της Μπενφίκα κι ο Αρι Χάαν του ΠΑΟΚ αμφότεροι ηττήθηκαν 2-1 στην έδρα τους τη σεζόν 1999-2000 για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA, προτού τελικά η Μπενφίκα επικρατήσει 4-1 στη διαδικασία των πέναλτι στη Λισαβόνα. 
Οι συνθέσεις των ομάδων για την πρώτη αναμέτρηση που είχε λάβει χώρα στην Τούμπα στις 21 Οκτωβρίου 1999, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Γεωργιάδης αποβλήθηκε έπειτα από εξήντα πέντε λεπτά αγώνα ήταν, ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Βενετίδης, Κατσιαμπής, Ντόλμπεργκ, Μαχαιρίδης, Μαραγκός, Νάγκμπε, Φρούσσος (Βρύζας ’73), Γεωργιάδης, Σάμπρι (Φραντζέσκος 83′), Τετράτζε (Μπάντοβιτς 55′).
Μπενφίκα: Ενκε, Οκουνόβο (Λουίς Αντράντε 46′), Πάουλο Μαδέιρα, Πομπόρσκι, Ζοάο Πίντο (Τσάνο 65′), Ρονάλντο Γκιάρο, Καντάουροφ, Μανίς, Νούνο Γκόμεζ, Χοσέ Καλάδο, Σέρτζιο Νούνιες (Μπαστό 46′).
Ο Στέφενς έχει ηττηθεί από την Μπενφίκα ως τεχνικός της Ρόντα στον δεύτερο γύρου του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1995/96. Η ομάδα του ηττήθηκε 1-0 στη Λισαβόνα ενώ στον δεύτερο αγώνα οι δυο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 2-2 χάρη σε δυο γκολ του Χασάν Ναντέρ στα τελευταία τρία λεπτά.

Το φόντο της αναμέτρησης
Το ρεκόρ του ΠΑΟΚ όλων των εποχών απέναντι σε Πορτογαλικές ομάδες είναι δυο νίκες, δυο ήττες, μια νίκη και μια ήττα εντός ελληνικών συνόρων και το αντίστοιχο εκτός.
Στις δέκα τρεις αναμετρήσεις που έχει δώσει η Μπενφίκα με αντιπάλους ελληνικές ομάδες μετράει έξι νίκες, μια ισοπαλία, έξι ήττες, τέσσερις νίκες μια ισοπαλία και μια ήττα στην έδρα της, δυο νίκες και πέντε ήττες μακριά από αυτήν.
Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων μένοντας αήττητος με τρεις νίκες κι άλλες τόσες ισοπαλίες έχοντας αντικαταστήσει τη Μέταλιστ στα πλέι οφ του UEFA Champions League, αφού οι Ουκρανοί που είχαν επικρατήσει του ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο, αποκλείστηκαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ακολούθως ο ΠΑΟΚ έχασε 4-3 σε σύνολο από τη Σάλκε αλλά μετακόμισε στο UEFA Europa League.
Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του στις τελευταίες δέκα εντός έδρας αναμετρήσεις (πέντε νίκες, δυο ήττες, τρεις ήττες), κάτι που έχει να κάνει από το 0-0 με την Τότεναμ, αγώνας για τη φάση των ομίλων του Europa League της σεζόν 2011-12.
Από τη στιγμή που αποκλείστηκε από το Champions League και τη φάση των ομίλων για να περάσει στους «32» η Μπενφίκα έχει σα στόχο να φτάσει στον τελικό για δεύτερη διαδοχική σεζόν, έχοντας χάσει 2-1 από την Τσέλσι στον τελικό του 2013 στο Αμστερνταμ.
Η νίκη με 3-2 επί της Αντερλεχτ στην πέμπτη αγωνιστική έδωσε τέλος στην ανομβρία των τεσσάρων αγώνων στην Ευρώπη της Μπενφίκα στους οποίους το ρεκόρ ήταν μια ισοπαλία, τρεις ήττες.

Τα δεδομένα των ομάδων
Ο μέσος του ΠΑΟΚ Κώστας Κατσουράνης αγωνίστηκε στην Μπενφίκα από το 2006 μέχρι το 2009. Υπήρξε και αρχηγός της ενώ αναδείχτηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς για την ομάδα του το 2009, όταν κατέκτησε το πορτογαλικό Λιγκ Καπ, τον μοναδικό του τίτλο με τους Αετούς.
Ο Μιγκέλ Βίτορ ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπενφίκα, προερχόμενος από τις Ακαδημίες της ομάδας ενώ πραγματοποίησε και είκοσι τέσσερις συμμετοχές προτού μετακινηθεί στον ΠΑΟΚ το 2013.
Ο αμυντικός της Μπενφίκα Λουιζάο μπορεί να πραγματοποιήσει την 100ή του εμφάνιση στο UEFA με την Μπενφίκα.
Ο δεξιός οπισθοφύλακας του ΠΑΟΚ Γιάννης Σκόνδρας γίνεται 24 ετών αύριο.
Ο Σέρβος αμυντικός της Μπενφίκα Λιούμπομιρ Φέισα έχει ελληνική εμπειρία, καθώς με τον Ολυμπιακό τη διετία 2011-13, πήρε δυο νταμπλ.
Ο αριστερός οπισθοφύλακας του ΠΑΟΚ, Λίνο έχει αγωνιστεί στο πορτογαλικό πρωτάθλημα με την Ακαντέμικα ντε Κοΐμπρα και την Πόρτο προτού μετακομίσει στην Ελλάδα το 2009.
Με εξήντα έξι συμμετοχές στο Κύπελλο UEFA και το Champions League (συμπεριλαμβανομένων και των προκριματικών) ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης βρίσκεται στην πέμπτη θέση μαζί με τον Εντσο Σίφο στη λίστα των περισσότερων συμμετοχών: μια ακόμη συμμετοχή θα τον ανεβάσει στην τέταρτη μαζί με τον Βάλιντ Μπαντίερ. Ο Βάλτερ Ζένγκα είναι στην τρίτη με εξήντα εννιά αγώνες.
Ο ΠΑΟΚ επέκτεινε το ρεκόρ των διαδοχικών εκτός έδρας αγώνων δίχως ήττα στους εννιά – τρεις περισσότεροι από κάθε άλλη ομάδα – μετά τη νίκη με 2-0 επί της Σαχτέρ Καραγκαντί στην πέμπτη αγωνιστική των ομίλων.

Πληροφορίες για τους προπονητές
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ από το 2013, Χουμπ Στέφενς έχει κατακτήσει το Κύπελλο UEFA ως παίκτης της Αϊντχόφεν τη σεζόν 1977-78 και ως προπονητής της Σάλκε τη σεζόν 1996/97. Αγωνίστηκε στη θέση του αμυντικού, έχοντας περάσει τα καλύτερα χρόνια του με την Αϊντχόφεν, της οποίας προπονητής έγινε αργότερα. Οι φίλαθλοι της Σάκε τον ανέδειξαν ως προπονητή του αιώνα το 1999 ενώ ως θήτευσε ως προπονητής και στις Κολωνία, Αμβούργο, Σάλτζμπουργκ προτού επιστρέψει για δεύτερη φορά στη Σάλκε για μια δεύτερη, λιγότερη επιτυχημένη θητεία.
Ο Αντόνιο Κόντε της Γιουβέντους (1993) κι ο Φρανκ Ντε Μπεερ του Αγιαξ (1992) επίσης έχουν κατακτήσει το Κύπελλο UEFA ως ποδοσφαιριστές.
Ο προπονητής της Μπενφίκα Ζόρζε Χέσους βάδισε στα χνάρια του πατέρα του Χέσους Βιργκολίνο υπογράφοντας ως νέος στην Σπόρτινγκ Κλουμπ ως μέσος, για να γίνει στη συνέχεια γυρολόγος προτού ασχοληθεί με την προπονητική. Ανέλαβε μια σειρά πορτογαλικών ομάδων πριν συνεργαστεί με την Μπενφίκα τον Ιούνιο του 2009 αφού πρώτα οδήγησε την Μπράγκα στους «16» του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 2008-09. Καθοδήγησε τους Αετούς σε τίτλο στην πρώτη του σεζόν και στον τελικό του Europa League την περυσινή σεζόν.

Φάση των «16»
Οι νικητές αυτής της αναμέτρησης θ’ αντιμετωπίσουν τους αντίστοιχους από το ζευγάρι Ντνίπρο – Τότεναμ για τη φάση των «16», έχοντας τον δεύτερο αγώνα στην έδρα τους
Ο ΠΑΟΚ δεν έχει αντιμετωπίσει την Ντνίπρο αλλά γνώρισε την ισοπαλία 0-0 στην έδρα του ενώ νίκησε 2-1 στο Λονδίνο τη σεζόν 2011-12 για τη φάση των ομίλων του Europa League», καταλήγει.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.