ΠΑΟΚ – Μπριζ 0-2: Όνειρο ήταν και πάει… (highlights)

Το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του «Δικεφάλου» ολοκληρώθηκε στην προημιτελική φάση γνωρίζοτας την εντός έδρας ήττα με 2-0 (33', 45' Γιουτγκλά, συνολικό σκορ 3-0) από την εξαιρετική βελγική ομάδα

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε, κατέθεσε ό,τι είχε και δεν είχε με τη σθεναρή συμπαράσταση του κόσμου του όμως δεν τα κατάφερε και λύγισε απέναντι σε μια καλύτερη ομάδα, όπως αποδείχθηκε πως ήταν η Μπριζ γνωρίζοντας την ήττα με 0-2.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου προχώρησε στην επιλογή μιας 11άδας στο καθιερωμένο 4-2-3-1 δίχως τους φορτωμένους με διαδοχικούς αγώνες Κωνσταντέλια, Αν.Ζίβκοβιτς. Στο δεξί άκρο της άμυας προτίμησε τον Όττο αντιί του Βιεϊρίνια αυτήν τη φορά ενώ στο χώρο του κέντρου το δίδυμο Μεϊτέ-Σβαμπ, που έχει πάρει και τα περισσότερα ματς τον τελευταίο καιρό, πλην αυτού στο Μπριζ, δεν άλλαξε. Αλλαγή είχαμε και στην κορυφή της επίθεσης με τον Μπράντον Τόμας να ξεκινά αντί του Σαμάτα.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην είχε θέματα απουσιών, πλην των Τρόοστ – Εκόνγκ και Μ. Αντόνιο, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο για τον Νίκι Χέιγεν. Πέραν των τριών τιμωρημένων (σ.σ. Μέχελε, Ντε Κάιπερ, Τιάγκο) κανείς εκ των Μινιολέ – Σκοβ Όλσεν όχι μόνον δεν επέστρεψε αλλά σημειώθηκε κι επεισόδιο μεταξύ του τελευταίου και του ιατρικού τιμ κωθώς διαφώνησε ως προς το αν μπορεί να αγωνιστεί κι αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη. Σε σχηματισμό 4-3-3 (αν κι η UEFA έδωσε 5-3-2), δίχως εκπλήξεις ελέω των πολλών απουσιών.

Εκρηκτικό ξεκίνημα

Μέσα σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι περισσότεροι από είκοσι πέντε χιλιάδες φίλοι του «Δικεφάλου», αμφότερες οι ομάδες μπήκαν δυνατά στο ματς με την Μπριζ να επισκέπτεται με αξιώσεις δύο φορές μέσα στο πρώτο δίλεπτο την περιοχή του Κοτάρσκι, με τη δεύτερη να υπάρχουν έντονες ενδειξεις γι’ αντικανονική θέση του επιτιθέμενου. Άμεση ήταν η απάντηση ττου ΠΑΟΚ με τον Τόμας να παίρνει την μπάλα τον Μουργκ να μην προλαβαίνει την τελική και τον βοηθό να υποδεικνύει οφ σάιντ τον Ισπανό. Στο 6\’ ιδανική εκτέλεση φάουλ και τον Κουλιεράκη να μην προλαβαίνει την προβολή  για… χιλιοστά!

Φρενήρης ρυθμός από το ξκίνημα με την μπάλα πάνω κάτω και δυναμικά μαρκαρίσματα κυρίως από τους Βέλγους. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να πιέσουν ασφυκτικά όμως, όπως και στο 1ο ματς η Μπριζ έδειξε ικανή να «σπάει» αυτήν την πίεση με υποδειγματική κυκλοφορία της μπάλας και περισσή ψυχραιμία φτάνοντας στην πρώτη καλή στιγμή του αγώνα στο 11’ όταν σε γύρισμα από αριστερά στο ύψος του πέναλτι ο Φετλέσεν αμαρκάριστος εκτέλεσε με τη μία στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία του Κοτάρσκι. Στο 15’ ένα λάθος γύρισμα του Κεντζιόρα προς τον Κοτάρσκι με τον Γιουτγκλά να κυνηγάει τη φάση και τον Κροάτη πορτιέρε να τον προλαβαίνει τελευταία στιγμή!

Όσο κι αν προσπάθησε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο 20λεπτο να πάει σε ορθολογική αάπτυξη δεν τα κατάφερε αδυνατώντας να «σπάσει» αυτός την πίίεση των Βέλγων ψηλά, οι οποίοι έδειξαν τα… «δόντια» τους και στο 18’ όταν σε γρήγορη αντεπίθεση ο Σκόρας έφυγε από δεξιά έβγαλε παράλληλη σέντρα και στο δεύτερο δοκάρι ο επερχόμενος Γιουτγκλά πλάσαρε άστοχα με το αριστερό!

Με τους ποδοσφαιριστές της Μπριζ να είναι πολύ καλά διαβασμένοι κλείνοντας υποδειγματικά τους χώρους και με αλληλοκαλύψεις για… σεμινάριο ο «Δικέφαλος» αναγκάστηκε ν’ αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης με μακρινές μπαλιές και γεμίσματα, δίχως όμως να πάρει κάτι κι από αυτήν του την προσπάθεια.

Η εύθραυστη ισορροπία ήταν ευδιάκριτη σε όλους τους τομείς υοχρεώνοντας τους γηπεδούχους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στ’ ανεβάσματά τους και στις προωθήσεις τους. Παρόλα αυτά στο 33’ σε άλλη μία ταχύτατη ανάπτυξη των Βέλγων από δεξιά, ο Σάμπε έβγαλε την παραλληλη σέντρα από δεξιά η μπάλα πέρασε κι από τους δύο κεντρικούς αμυντικύς και τον Κοτάρσκι για να έρθει ο Γιουτγκλά στο δευύτερο δοκάρι με πλασέ να κάνει το 0-1 «παγώνοντας» την Τούμπα.

Εξέλιξη που ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον δείκτη της δυσκολίας του εγχειρήματος των γηπεδούχων καθώς απώλεσαν σημαντικό μέρος της ψυχολογίας τους έχοντας μπροστά τους ν’ «ανέβυν» τον Γολγοθά της απόστασης των δύο γκολ.

Και στο 40’ η Μπριζ  κατέγραψε άλλη μια σημαντικότατη διπλή ευκαιρία όταν σε πρώτο χρόνο ένα γύρισμα του Νούσα και μια απόκρουση του Κοτάρσκι έδωσε τη δυνατότητα στον Βανάκεν να πιάσει ττην κεφαλιά σε σχεδόν αφύλακτη εστία και την μπάλα να περνάει κόρνερ λίγο έξω από την αριστερή δοκό! Και στη συνέχεια της φάσης με εκτέλεση στο πρώτο δοκάρι, ο Βανάκεν πήρε την πρώτη κεφαλιά  ο Γιουντγκλά τη δεύτερη υποχρεώνοντας τον Κοτάρσκι στην επέμβαση του αγώνα!

Στο 45’ ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βγει στην αντεπίθεση αλλά ο Τάισον έκανε λάθος στην  τελική πάσα, η Μπριζ βγήκε με μία μπαλιά στην αντεπίθεση ο Σκόρας δοκίμασε το διαγώνιο σουτ με τον Κοτάρσκι να του λέει «όχι» αλλά στην επαναφορά ο Γιουτγκλά με μονοκόμματοο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-2.

Οι αλλαγές των προσώπων δεν άλλαξαν και την ουσία

Η δεδομένη ανάγκη να αλλάξει πράγματα στην ομάδα του για να αλλάξει και την εικόνα του αγώνα οδήγησαν τον Ράζβαν Λουτσέσκου να ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο με δύο αλλαγές, αποσύροντας τους Μουργκ, Τόμας για να περάσει στον αγώνα τους Ζίβκοβιτς και Σαμάτα αντίστοιχα. Κινήσεις που έφεραν τον Ζίβκοβιτς αριστερά και τον Τάισον στον άξονα.

Κινήσεις που προσέδωσαν – αρχικά – μια φρεσκάδα και ενέργεια στους «Ασπρόμαυρους» δίνοντας και την πρώτη καλή στιγμή στο ματς για τον «Δικέφαλο» όταν στο 51’ ο Τάισον έκανε το διαγωνιο γέμισμα από αριστερά βρίσκοντας τον Ντσπόντοφ στο δεύτερο δοκάρι, με τον διεθνή Βούγαρο να πλασάρει με τη μία αλλά στέλνοτας την μπάλα πολύ ψηλά! Στο 54’ υποψία ευκαιρίας όταν σε λόμπα του Μεϊτέ η μπάλα βρήκε στον Μπάμπα πάνω στην κίνηση και έφυγε εκτός εστίας.

Με την προβληματική εικόνα στο κέντρο να μην αλλάζει με το δίδυμο Μεϊτέ – Σβαμπ να υστερεί κατά πολύ των αντιπάλων τους, στο 56’ ο Οζντόεφ πήρε τη θέση του Μεϊτέ. Στο 58′ ήταν η σειρά της Μπριζ να επιστρέψει στις ευκαιρίες με κούρσα του Νούσα από αριστερά που κατέληξε σε καλό μεν, άστοχο δε πλασέ του 19χρονου Νορβηγού. Δύο λεπτά μετά ο Ντεσπόντοφ έφυγε στην αντεπίθεση, ανετράπη εντός περιοχής από τον Μπαλάντα, ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών αλλά στην εξέταση της φάσης από το VAR διαπιστώθηκε πως στο ξεκίνημα της φάσης, στην πάσα του Οζντόεφ ο διεθνής Βούλγαρος ήταν κατά τί εκτεθειμένος.

Συνολικά η εικόνα του ΠΑΟΚ βελτιώθηκε με την Μπριζ να δίνει πλέον μεγαλύτερο βάρος στην αναταλτική της λειτουργία δίνοντας μέτρα στους γηπεδούχους, ως μέρος της τακτικής για να τρέξουν στην αντεπίθεση, σ’ ένα μοτίβο που έδειξαν πως γνωρίζουν άριστα. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου βρήκε νέα καλή στιγμή στο 67′ σε σέντρα του Σβαμπ στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας όπου ο ανενόχλητος Ντεσπόντοφ έπιασε μια αναιμική κεφαλιά που κάθε άλλο παρά προβλημάτισε τον Γάκερς.

Ο 54χρονος Ρουμάνος συνέχισε τις επεμβάσεις του στη ροή του αγώνα στο 71′ αποσύροντας τον Ντεσπόντοφ για να περάσει στο ματς τον Κωνσταντέλια με συνέπεια τη μετατόπιση του Ζίβκοβιτς δεξιά, την επαναφορά του Τάισον αριστερά και την τοποθέτηση του νεοεισελθόντος στον άξονα. Στο 76′ ήταν η σειρά του Νίκι Χέιγεν να κάνει την πρώτη του κίνηση βγάζοντας τον Νούσα από το ματς για να περάσει τον Οντόι ενισχύοντας το κέντρο του και δείχνοντας περαιτέρω έγνοια μεσοαμυντικά για τον επίλογο της αναμέτρησης και λίγο μετά τον Ζίγκερναγκελ.

Μάλιστα ήταν αυτός που απείλησε στο 84′ όταν σε αντεπίθεση τελείωσε τη φάση αστοχώντας σε πλασέ που επιχείρησε εντός περιοχής. Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με τους Βέλγους να διαχειρίζονται τον εναπομείναντα χρόνο, δίχως ν’ αλλάξει κάτι στην ουσία της αναμέτρησης. Το χειροκρότημα του κόσμου ήταν ο καλύτερος επίλογος για μια σπουδαία προσπάθεια ολόκληρης της ομάδας που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και πλέον στρέφεται στον εναπομείναντα στόχο του, που είναι το Πρωτάθλημα.

Διαιτητής

Νταβίντε Μάσα (Ιταλία)

Βοηθοί

Φίλιπο Μέλι (Ιταλία)

Στέφανο Αλάσιο (Ιταλία)

Τέταρτος

Μάρκο Ντι Μπέλο (Ιταλία)

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Κοτάρσκι, Οτο, Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Σβαμπ, Μείτέ (56’ Οζντόεφ), Ντεσπόντοφ (71’ Κωνσταντέλιας), Μουργκ (46’ Α. Ζίβκοβιτς), Τάισον, Τόμας (46’ Σαμάτα).

Κλαμπ Μπριζ (Ν. Χάγιεν) (4-3-3): Γιάκερς, Σαμπέ, Ορντόνεθ Μπαλαντά, Ονιεντίκα, Βέτλεσεν (83’ Ζιγκλερνάγκελ), Βανάκεν, Σκόρας (87’ Ταλμπί), Ζουτγκλά, Νούσα (76’ Οντόι).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.