To Yπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας δημιούργησε νέα… Στεάουα και αυτή σαρώνει στη Ρουμανία!

Δύο Στεάουα στην ίδια πόλη χωρούν;

H περίπτωση της ιστορικής Στεάουα Βουκουρεστίου είναι ιδιαίτερη, γεμάτη με αρκετές δικαστικές “διαμάχες” τα τελευταία χρόνια και με τελικό αποτέλεσμα την ύπαρξη δύο… ομάδων στη Ρουμανία. Της original, της… ορθόδοξης Στεάουα, η οποία ανήκει παραδοσιακά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας και της “παλιάς”, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του λαλίστατου και αρκετά ιδιόρρυθμου ιδιοκτήτη Τζίτζι Μπεκάλι.

Το κουβάρι είναι λίγο μπερδεμένο και για να το ξετυλίξουμε θα χρειαστεί να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Πίσω στο 1998.

Τότε ήταν η εποχή της ιδιωτικοποίησης της Στεάουα στη μετά – Τσαουσέσκου εποχή. Η σπουδαιότερη ρουμανική ομάδα πέρασε στα χέρια επιχειρηματιών, ένας εκ των οποίων ήταν ο Τζίτζι Μπεκάλι. Σταδιακά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πέρασε στα χέρια του Μπεκάλι, ο οποίος έγινε “κυρίαρχος” στην ποδοσφαιρική ομάδα της Στεάουα. Όμως η ερασιτεχνική Στεάουα, η οποία ακόμα βρίσκεται υπό τη σκέπη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας δεν είχε πει την… τελευταία της λέξη.

Η ερασιτεχνική Στεάουα προχώρησε σε μήνυση στην επαγγελματική με την αιτιολογία ότι ήταν μια νέα αθλητική οντότητα και ότι δεν μπορούσε να εκμεταλλεύεται το σήμα, τους τίτλους και την ιστορία του συλλόγου.

Οι δύο πλευρές βρέθηκαν αρκετές φορές αντιμέτωπες στα δικαστήρια και η ερασιτεχνική Στεάουα βγήκε νικήτρια από την πολύχρονη δικαστική διαμάχη με αποτέλεσμα το 2017 η ποδοσφαιρική Στεάουα να αναγκαστεί να αλλάξει το σήμα και το όνομα της. Τότε ήταν που μετονομάστηκε σε FCSB, διατηρώντας ουσιαστικά την ισχύ και την ποδοσφαιρική της δύναμη.

Μόνο που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας δεν έμεινε με… σταυρωμένα τα χέρια. Μετά τη δικαστική νίκη, δημιούργησε από το “μηδέν” την ποδοσφαιρική ομάδα.

Η νέα εκδοχή της Στεάουα έκανε τα πρώτα της βήματα” στην τέταρτη κατηγορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου και κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πρωταγωνιστήσει και να ανέβει τις κατηγορίες.

Μάλιστα το 2021 μπήκε και στο νέο της σύγχρονο “σπίτι”, το “Γκεντσέα”, το οποίο κόστισε 95 εκ. ευρώ και είναι χωρητικότητας 31.264 θεατών.

Πλέον η Στεάουα βρίσκεται στην πρώτη θέση της δεύτερης κατηγορίας και έχει βάλει… πλώρη για την άνοδο. Και αν αυτό συμβεί, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με την “Στεάουα” του Τζίτζι Μπεκάλι.

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Στεάουα έχουν στηρίξει την προσπάθεια της ερασιτεχνικής και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 36.000 βρέθηκαν σε παιχνίδι της Τέταρτης κατηγορίας με αντίπαλο την ακαδημία της Ραπίντ, αριθμός – ρεκόρ στην ιστορία των χαμηλών κατηγοριών του ρουμανικού ποδοσφαίρου.

Πάντως ο απλός φίλαθλος κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει στα παιχνίδια της “Στεάουα” του Μπεκάλι, της FCSB, η οποία φέτος συμμετείχε στη φάση των ομίλων του Europa Conference League και η διαφορά της μιας κατηγορίας δεν “αναγκάσει” τους περισσότερους φιλάθλους της Στεάουα να μπουν σε δίλημμα. Τι πρόκειται να γίνει αν η… κανονική – βάσει νόμου – Στεάουα κερδίσει την άνοδο στην Α’ Κατηγορία; Ουδείς μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια. Για την ώρα οι Ρουμάνοι έχουν… συμβιβαστεί με τις δύο Στεάουα. Μέχρι νεωτέρας!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.