ΠΑΟΚ-Λίνκολν 2-0: Και τον Φλεβάρη θα παίζει Ευρώπη ο “Δικέφαλος”! (vids)

Με γκολ των Ζίβκοβιτς (17') και Σβαμπ (55') ο σοβαρός και βελτιωμένος "Δικέφαλος" πήρε τη 2η θέση στον όμιλο, πολύτιμη ανάσα για την ψυχολογία του και για τη δύσκολη συνέχεια. Ανησυχία για Ελ Καντουρί, Τέιλορ και Σβαμπ που αποχώρησαν τραυματίες

Στον πρώτο «τελικό» της φετινής σεζόν ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση, με ότι είχε διαθέσιμο ανταποκρίθηκε, επικράτησε 2-0 της Λίνκολν και περιμένει την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να μάθει τον αντίπαλό του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Τα πλάνα των προπονητών

Σα να μην έφτανε η πληθώρα απουσιών για τον Ραζβάν Λουτσέσκου «έχασε» και τον Ελ Καντουρί στο «ζέσταμα» αντικαθιστώντας τον με τον ανέτοιμο Αουγκούστο. Πέραν αυτών πήγε σε μια ορθολογική 11άδα με δίδυμο ΜιχάιΚρέσπο στην άμυνα, ΣβαμπΚούρτιτς στα χαφ και Σφιντέρσκι στην κορυφή της επίθεσης.

Για τον Μικ ΜακΕλβι τα πράγματα ήταν αρκετά … δεδομένα. Έχοντας αφήσει πέντε ποδοσφαιριστές στο Γιβραλτάρ τα … κουκιά ήταν απολύτως μετρημένα παρατάσσοντας μια κανονική 11άδα, με τις – ως επί το πλείστον – σύνηθεις επιλογές του και τη δυνατότητα τριών «κανονικών» αλλαγών. Πρώτη προτεραιότητα η διασφάλιση των μετόπισθεν με σχηματισμό 4-4-2 ανασταλτικά και στην επίθεση δυνατές προωθημένες μπαλιές για τους γρήγορους μεσοεπιθετικούς της ομάδας του. 

Απόλυτος κυρίαρχος

Η αρχή μπορεί να ήταν δυσοίωνη για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του αλλά η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης ο Ελ Καντουρί που θα ξεκινούσε ως βασικός, ένιωσε ενοχλήσεις με συνέπεια να μείνει εκτός και ν’ αντικατασταθεί στο αρχικό σχήμα από τον Αουγκούστο.

Από το πρώτο λεπτό του αγώνα ο «Δικέφαλος» έδειξε τη σαφή διάθεσή του να ελέγξει τον αγώνα, να πιέσει τον αντίπαλο, ανεβάζοντας ακόμη και τους κεντρικούς του αμυντικούς πάνω από τη μεσαία γραμμή προκειμένου να δημιουργήσει υπεραριθμίες είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά έχοντας σ’ ετοιμότητα – ανάλογα με τις συνθήκες – ποδοσφαιριστές για την κάλυψη.

Το … «κλίμα» από την κερκίδα ήταν … «βαρύ» εξ αρχής και στο 7’ ήρθε ένα λάθος του Κούρτιτς, που έδωσε την πρώτη τελική στη Λίνκολν έστω κι αν το σουτ του Γουόκερ ήταν εξαιρετικά άστοχο, για να αυξήσει την ήδη μεγάλη πίεση που (προ)ϋπήρχε.

Η πρώτη καλή δημιουργία για τους γηπεδούχους ήρθε με τη συμπλήρωση των δέκα λεπτών αγώνα, όταν ο Σίντκλεϊ έβγαλε τη συρτή σέντρα από αριστερά αλλά προ του Σφιντέρσκι που βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση, ο Τσιπολίνα με προβολή παραχώρησε το κόρνερ. Στο 15’ ο Ζίβκοβιτς σε φάση διαρκείας στην αντίπαλη περιοχή είδε τον Σέρτζαντ – και πάλι με προβολή – να του στερεί την ευκαιρία να απειλήσει. Ένα λεπτό μετά ο Σφιντέρσκι μπήκε στην αντίπαλη περιοχή, καθυστέρησε κι έχασε την μπάλα αλλά η λύτρωση καραδοκούσε στο 17’.

Ο Μουργκ έβγαλε στον Σίντκλεϊ από αριστερά, εκείνος σήκωσε το κεφάλι και είδε τον Ζίβκοβιτς στο δεύτερο δοκάρι, έβγαλε τη μεταβίβαση ακριβείας κι ο Σέρβος με υποδειγματική κεφαλιά άνοιξε το σκορ διώχνοντας το … «βουητό» από την Τούμπα για να δώσει τη θέση του στους πανηγυρισμούς.

Παρόλα αυτά, στην πρώτη απόπειρα αντίδρασής της η Λίνκολν δημιούργησε έγνοιες στον ΠΑΟΚ, κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο από την αδυναμία 2-3 ποδοσφαιριστών ν’ ανακόψουν έναν αντίπαλο και ν’ απομακρύνουν. Καλή εκτέλεση από τον Γουόκερ, αντίστοιχη επέμβαση του Πασχαλάκη για τη λήξη συναγερμού.

Όσο το ματς κυλούσε οι ποδοσφαριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου έπαιρναν αυτοπεποίθηση, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν, με χαρακτηριστική τη λόμπα του Αουγκούστο για τον Κούρτιτς στο 23’ όμως η ευκαιρία ήρθε από τον Μουργκ στο 28’ με πολύ καλό τελείωμα και τον Κόλινγκ με υπερένταση να διώχνει σε κόρνερ. Ανάλογο ήταν το σενάριο της φάσης που έλαβε χώρα με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου αλλα με διαφορετικό πρωταγωνιστή αφού αυτήν τη φορά ήταν ο Αουγκούστο που έπιασε το σουτ και πάλι – όμως – ο Κόλινγκ ήταν σ’ ετοιμότητα.

Στο 34’ ο Τέιλορ έκανε ωραία κούρσα από δεξιά, γύρισε την κατάλληλη στιγμή στον επερχόμενο Κούρτιτς το πλασέ του οποίου κόντραρε σε αντίπαλο για να καταλήξει η μπάλα σε κόρνερ. Πέντε λεπτά μετά ταχύτατη αντεπίθεση των γηπεδούχων, φάουλ στον Ζίβκοβιτς που πήγε να βγάλει τετ α τετ τον Αουγκούστο, έδειξε πλεονέκτημα ο διαιτητής, ο Κόλινγκ έδιωξε αλλά ο Νορβηγός ρέφερι δεν επέστρεψε τη φάση στο φάουλ στον Σέρβο.

Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν το πρώτο ημίχρονο με το ίδιο σκηνικό, έχοντας – σαφώς – πληροφορηθεί και το αντίστοιχο προβάδισμα της Κοπεγχάγης επί της Σλόβαν Λίμπερετς.

Όλα κατ’ ευχήν πλην … δύο

Οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα αλλά και ρόλους του κάθε ενός συνόλου. Ήτοι, ο ΠΑΟΚ συνέχισε με το πόδι πατημένο στο γκάζι προσπαθώντας να διευρύνει το προβάδισμά του για τη διασφάλιση της πρόκρισης, την ίδια ώρα που η Λίνκολν ανάλωνε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της στην άμυνα.

Με τον Ντόουγκλας να προσπαθεί να πάρει καλύτερες θέσεις ανάμεσα στις ατίπαλες γραμμές λειτουργώντας πιο κομβικά κι αντίστοιχα ουσιαστικά για τους μεσοπεπιθετικούς. Στο 52’ ο Βραζιλιάνος στάθηκε άτυχος αφού ένας όμορφος συνδυασμός του έδωσε την ευκαιρία να πιάσει το γυριστό σουτ η μπάλα όμως σταμάτησε στη … γάμπα του Λόπες. Κι ένα λεπτό μετά ήρθαν τα πλέον ευχάριστα από τη Δανία με την Κοπεγχάγη να κάνει το 2-0 απομακρύνοντας – ακόμη περισσότερο – το άγχος και την πίεση.

Τα … καλύτερα όμως για τον «Δικέφαλο» ήρθαν στο 55’, μια εξαιρετική σέντρα του Ζίβκοβιτς στον αμαρκάριστο Σβαμπ που με υποδειγματική κεφαλιά έστειλε την μπάλα πρώτα στο δοκάρι κι εν συνεχεία στα δίχτυα για το σκορ-πρόκρισης, ανεξαρτήτως της εξέλιξης του άλλου αγώνα.

Αυτό ήταν και το πλέον σημαντικό σημείο της αναμέτρησης αφού ουσιαστικά σήμανε και την παράδοση της ομάδας από το Γιβραλτάρ στις όποιες ελπίδες έτρεφε για να βρει τον πρώτο βαθμό ή βαθμούς στη φάση των ομίλων, δίχως όμως να σημάνει και το τέλος των δεινών για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου καθώς με τη συμπλήρωση μιας ώρας είδε τον Τέιλορ ν’ αποχωρεί με πρόβλημα στον οποίσθιο μηριαίο του αριστερού του ποδιού με φόβους για θλάση.

Με τον Λύρατζη να τον αντικαθιστά, επί της ουσίας το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο, με τους γηπεδούχους ν’ αναζητούν τη διεύρυνση του σκορ και τους φιλοξενούμενους ν’ αμύνονται. Στο 66’ μια κεφαλιά του Κούρτιτς πέρασε άουτ κι ένα λεπτό μετά Μπίσεσβαρ και Άκπομ πήραν τις θέσεις των Αουγκούστο και Σφιντέρσκι αντίστοιχα. Στο 69’ ένα πανέμορφο σλάλομ του Ζίβκοβιτς κατέληξε σε σουτ με το δεξί και την μπάλα να περνάει λίγο έξω από την αριστερή δοκό του Κόλινγκ.

Στο 72’ ο Σβαμπ βρέθηκε στο έδαφος με ενοχλήσεις, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον Τσιγγάρα να περάσει στο ματς και να πάρει τα πρώτα λεπτά συμμετοχής του στη σεζόν με την πρώτη ομάδα. Στο 76’ ο Σίντκλεϊ συνδυάστηκε εξαρετικά με τον Μπίσεσβαρ εντός αντίπαλης περιοχής, δέχτηκε μαρκάρισμα από τον Λόπες με τον διαιτητή να δείχνει να συνεχιστεί κανονικά το ματς. Η πρώτη τελική της Λίνκολν ήρθε στο 81’ με μακρινό και άστοχο σουτ του Κίκε.

Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με δύο σπουδαίες χαμένες ευκαιρίες του Μπίσεσβαρ, ειδικά η πρώτη στο 87’ απόρροια συνεργασίας του Ολλανδού με τον Μουργκ, αστοχώντας από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση!

Διαιτητής

Ρόιτ Σάγκι (Νορβηγία)

Βοηθοί

Γκέιρ Ίσακσεν (Νορβηγία)

Μόρτεν Γένσεν (Νορβηγία)

Τέταρτος

Τομ Χάραλντ Χάγκεν (Νορβηγία)

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Τέιλορ (61’ Λύρατζης), Μιχάι, Κρέσπο, Σίντκλεϊ, Σβαμπ (74’ Τσιγγάρας), Κούρτιτς, Μουργκ, Αουγκούστο (68’ Μπίσεσβαρ), Α. Ζίβκοβιτς, Σφιντέρσκι (68’ Άκπομ).

Λίνκολν (Μ. ΜακΕλβι) (4-3-3): Κόλινγκ, Σέρτζεντ, Τσιπολίνα, Μπ. Λόπες, Τοσκάνο, Ρόναν (72’ Καραχέρο), Γιαχάγια, Ανιόν, Μπρίτο (78’ Αράιθα), Γουόκερ (65’ Όκραν), Κίκε.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.