Ο άσος της Εσπανιόλ κλήθηκε σε προχωρημένη ηλικία στην εθνική Ισπανίας κάνοντας ονειρικό ντεμπούτο με τη φανέλα της «Ρόχα», παίρνοντας τον ρόλο του…Χάαλαντ.

Για την Marca το ντεμπούτο του ήταν «ονειρικό». Για την As «ευλογημένο» και για την Sport «θριαμβευτικό». H Mundo Deportivo έγραψε για «σόου». Μα επιτέλους, σε ποιόν αφιέρωσαν το πρωτοσέλιδο της Κυριακής όλες οι ισπανικές αθλητικές εφημερίδες, καστιγιάνικες και καταλανικές; Στον κύριο Χοσέλου. Τον πρωτάρη στην εθνική Ισπανίας με σβησμένα τα 32 κεράκια ενώ ετοιμάζεται για το 33ο.

Η φωτογραφία του να γλιστράει στο χορτάρι του «Ροσαλέδα» ενώ πανηγυρίζει το 3-0 της Ισπανίας επί της Νορβηγίας στην πρεμιέρα του 1ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2024, κυριάρχησε στα ισπανικά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Ο,τιδήποτε διαφορετικό θα ήταν παράλογο για τον άσο της Εσπανιόλ που «έπαθε» Χάαλαντ (ο ασύγκριτος επιθετικός της Σίτι και της Νορβηγίας απουσίαζε από την αναμέτρηση στη Μάλαγα). Πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 81’ ως αλλαγή του Άλβαρο Μοράτα με το σκορ στο εύθραυστο 1-0 για τους Ίβηρες, με τον Κέπα Αριθαμπαλάγα να έχει σώσει την ομάδα του -επίσης- πρωτάρη στον πάγκο Λουίς Ντε Λα Φουέντε από την ισοφάριση. Και μέχρι το χρονόμετρο να γράψει 85’ με δύο δικά του γκολ έχει διαμορφώσει το άνετο 3-0.

Το χρονολόγιο της δράσης του είναι παρανοϊκό: εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο στο 80:31. Χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 82:20. Γράφει το 2-0 στο 82:59. Και κλείνει τη βραδιά στο 84:46 με το 3-0. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γκολ του Χοσέλου μεσολάβησαν 107 δευτερόλεπτα.

Γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της Ισπανίας που πετυχαίνει 2 γκολ στο ντεμπούτο του και μάλιστα σε 4 λεπτά και 15 δεύτερα.

Από ποιόν πήρε το ρεκόρ; Ο Φερνάντο Μοριέντες και πάλι στις 25 Μαρτίου (!) αλλά του 1998 είχε φορέσει για πρώτη φορά το εθνόσημο στους άνδρες πετυχαίνοντας δύο γκολ σε διάστημα 5 λεπτών και 40 δευτερολέπτων σε φιλικό κόντρα στη Σουηδία. Με τη διαφορά πως τότε ο Μοριέντες είχε εκκινήσει με φανέλα βασικού.

Ο Χοσέλου το έχει με τα ντεμπούτα. Είχε σκοράρει στον πρώτο αγώνα του με τη Ρεάλ το 2011 (εξάλλου μόνο δύο ματς έδωσε με την πρώτη ομάδα των «Μπλάνκος) με την Άιντραχτ το 2013, με το Αννόβερο το 2014, με την Αλαβές το 2019 και φυσικά με την Εσπανιόλ το 2022.

Στο τρέχον πρωτάθλημα έχει ήδη 12 γκολ και μοιράζεται τον τίτλο του καλύτερου Ισπανού σκόρερ με τους Ιάγο Άσπας και Μπόρχα Ιγλέσιας. Για τέταρτη διαδοχική σεζόν έχει υπερβεί τα 10 γκολ στη La Liga και η ισπανική ποδοσφαιρική κοινότητα απαιτούσε από τον εκλέκτορα να του ανοίξει την πόρτα της εθνικής. Όπως έλεγε και μια πολιτική ψυχή, ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη.

Μέχρι να πατήσει το πόδι του στο γήπεδο, ο καλύτερος Ισπανός ήταν στην εστία. Ο Κέπα (βασικός σε επίσημο ματς για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2019) με δύο σημαντικές επεμβάσεις δεν είχε αφήσει τους Σκανδιναβούς να φέρουν τον αγώνα στην ισορροπία μετά το γρήγορο γκολ του Ντάνι Όλμο στο 13’. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ντε Λα Φουέντε σχεδόν σίγουρα θα πήγαινε στην ισοπαλία εάν δεν υπήρχε ο γκολκίπερ της Τσέλσι και δεν υπήρχε η βοήθεια από τον πάγκο: Θεμπάγιος και Ογιαρθάμπαλ στην αρχή, Πίνο στη συνέχεια και κυρίως Ρουίθ και Χοσέλου στο κλείσιμο.

Κανονικά στα σημερινά γενέθλιά του (27 Μαρτίου ο Χοσέλου κλείνει τα 33 του) πρέπει να πάρει δώρα από όλη την εθνική Ισπανίας, αφού την έβγαλε από δύσκολη θέση.

Κάπως έτσι το αήττητο εντός έδρας σερί της Ισπανίας σε αγώνες προκριματικής φάσης Euro/Παγκοσμίου Κυπέλλου έφτασε το νούμερο 47! Όλοι θυμούνται την τελευταία εντός έδρας ήττα των Ισπανών, έτσι δεν είναι Στέλιο Γιαννακόπουλε;