Ο Ματίας Αλμέιδα τοποθετήθηκε μετά το φινάλε της αναμέτρησης ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Αντβέρπ (1-2), που οδήγησε την ομάδα του στον αποκλεισμό απ’ τη φάση των ομίλων του UEFA Champions League, αναφέροντας:
Για τις 34 με 36 τελικές της ΑΕΚ στο ματς κι αν είναι το πιο ανησυχητικό του αγώνα;
“Αν το σκεφτούμε ότι έχουμε φτάσει κοντά στις 40 φορές στο αντίπαλο τέρμα και έχουμε πολύ άγχος και… ανησυχία. Θέλουμε να βάλουμε γκολ… πριν σουτάρουμε. Ξέρω ότι μπορεί να διορθωθεί. Πρέπει να το δουλέψουμε παραπάνω. Βρίσκω θετικό ότι δημιουργείς φάσεις, αλλά αυτό το αλλάζει πολλές φορές και δεν έχει επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η ικανότητα του αντιπάλου ή η έλλειψη συγκέντρωση από εμάς. Χάσαμε απόψε μέχρι και πέναλτι. Ο αντίπαλος ξεκίνησε και είχε φάση στα 10 δευτερόλεπτα. Και στην επόμενη φάση βάζει γκολ! Έπειτα προσπαθήσαμε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι. Ημασταν 0-1 και ο αντίπαλος αμύνθηκε καλά. Έπειτα δημιουργήσαμε πολλές και ξεκάθαρες φάσεις. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο, δεν κάνεις φάσεις γκολ”.
Αν τον προβληματίζει ότι και στα τέσσερα επίσημα ματς φέτος έχει δεχθεί η ΑΕΚ πρώτη γκολ;
“Θα επαναλάβω ότι είχα πει πρόσφατα: σε κάθε λάθος μας το πληρώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται μία – δυο ευκαιρίες που οι αντίπαλοι το εκμεταλλεύονται. Εκτός από το καταπληκτικό φάουλ που δεχθλήκαμε στο Ζάγκρεμπ όλα τα υπόλοιπα ήρθαν από δικά μας λάθη. Πάντα τα βλέπω. Πάντα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε. Αν όμως μετατρέπεις τις ευκαιρίες που δημιουργείς ο ίδιος, το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό”.
Αν μπαίνει παραπάνω πίεση ενόψει της Τετάρτης οι πολλές ευκαιρίες που χάθηκαν απόψε;
“Το βλέπω με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προπονηθούμε διαφορετικά. Η πίεση μπλοκάρει τον κόσμο. Αυτό έχω μάθει στη ζωή μου. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην είναι μπλοκαρισμένοι οι παίκτες μας όταν πάνε να τελειώσουν μία φάση. Είναι μία… περίοδος αυτή. Και πιστεύω θα σταματήσει. Σκεφτόμαστε θετικά. Θα βρούμε τα λάθη που κάνουμε και θα προσπαθήσουμε να σφραγίσουμε τα θετικά που κάνει η ομάδα. Η ομάδα με τον τρόπο που παίζει δημιούργησε πολλές ευκαιρίες. Αν είχε γίνει η ανατροπή δεν θα μπορώ να μείνω σε αυτό. Θα πρέπει να μου μείνει η λειτουργία της ομάδας και τα θετικά και τα αρνητικά”.
Για το πρώτο λεπτό του αγώνα που ήταν το χειρότερο πρώτο λεπτό. Αν υπάρχει κάποιο θέμα στην προσέγγιση κι αν η άμυνα έχει μία αμηχανία όταν ο αντίπαλος παίζει κάθετο ποδόσφαιρο;
“Θα συμφωνήσω σχετικά με το πρώτο λεπτό. Δεν συνηθίζει να ξεκινά έτσι η ομάδα και κυρίως εντός έδρας. Στο δεύτερο θέμα μελετούμε τους αντιπάλους. Το σημερινό γκολ το είχαμε συζητήσει πριν το ματς. Ετσι όπως μπήκε το γκολ αυτό το είχαμε συζητήσει και είχαμε πει πως μπορεί να μας κάνει ζημιά. Υπάρχει και η ικανότητα του αντιπάλου. Θα το διαχωρίσω σε τρία μέρη: πρώτον το είχα εξηγήσει. Διπλές διαγώνιες έκανε ο αντίπαλος. Το δεύτερο να μπλοκάρουμε τις σέντρες. Και το τρίτο βήμα είχαμε ενημερώσει για τις κινήσεις που κάνει το «14» στην αντίπαλη περιοχή. Ήταν τρία λάθη στην αμυντική λειτουργία. Υπάρχει φυσικά κι η ικανότητα του αντιπάλου. Σε σχέση με την Ευρώπη, αντιμετωπίσαμε ομάδες που κάνουν διαφορετικές κινήσεις απ’ ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ολες οι ομάδες κάνουν ευκαιρίες με ομάδες που παίζουν. Όχι με εμάς. Δεν έκαναν τόσες. Εμείς κόβαμε τις φάσεις. Οσον αφορά τον συγχρονισμό των αμυντικών μας: όλα τα παιδιά παίζουν μαζί ένα χρόνο και έπαιζαν μαζί πριν έρθω. Ολοι ξέρουν τι θέλουν να κάνω και πώς. Ολοι προπονούνται με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορώ να μείνω μόνο σε μία ενέργεια, γιατί έτσι θα είναι σαν να μιλάω κοιτώντας μόνο το αποτέλεσμα. Δεν θα είμαι μέρος τέτοιου κόσμου. Σας μιλάω όλους με κάθε τρόπο. Εκτιμώ και αξιολογώ όταν ένας αντίπαλος μας «ξεκλειδώνει». Δίνω αξία στα λάθη μας. Όταν ημουν οπαδός μιας ομάδας, ήμουν και στα καλά και στα κακά. Στα καλά τη στήριζα και στα κακά ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι το πνεύμα που προσπαθώ να φέρω στους παίκτες μου μέχρι την τελευταία ημέρα που θα προπονω. Όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα ολοι ψάχνουν φταίχτες. Ειμαστε ολοι μαζί και στα καλά και στα άσχημα. Θα επιμείνουμε να δουλέψουμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας όπως κάναμε και την περσινή χρονιά”.