Εμπρός αετοί δικέφαλοι! (vds)

Για τρίτη φορά στη φετινή σεζόν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν, αυτή τη φορά για την 19η αγωνιστική της Superleague. Το Novasports.gr σας παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία της προϊστορίας των δικεφάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θυμηθείτε μέσα από τα video τα γκολ των αναμετρήσεων των δύο ομάδων.

Για τρίτη φορά στη φετινή σεζόν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν, αυτή τη φορά για την 19η αγωνιστική της Superleague. Το Novasports.gr σας παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία της προϊστορίας των δικεφάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θυμηθείτε μέσα από τα video τα γκολ των αναμετρήσεων των δύο ομάδων.  

Αφιλόξενη η ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έχοντας χτίσει μια μίνι παράδοση στα τρία τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου στην έδρα του. Όμως η ΑΕΚ έχει να γνωρίσει την ήττα στην έδρα της απ’ τους Θεσσαλονικείς απ’ την 1η Δεκεμβρίου του 2002 για το πρωτάθλημα με το εντυπωσιακό 4-3 και απ’ τις 23 Απριλίου του 2003 για τον πρώτο ημιτελικό του κυπέλου Ελλάδας. Από τότε οι κιτρινόμαυροι μετρούν εννέα νίκες, ενώ δύο ματς έχουν λήξει ισόπαλα χωρίς τέρματα. Συνολικά στις αναμετρήσεις ΑΕΚ και ΠΑΟΚ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι βόρειοι με 41 νίκες. Ο ΠΑΟΚ  έχει επικρατήσει στην έδρα της ΑΕΚ  μόλις έξι φορές σε 55 αναμετρήσεις, ενώ οκτώ ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Το τελευταίο χατ-τρικ

Το τελευταίο χατ-τρικ στις αναμετρήσεις με την ΑΕΚ γηπεδούχο πέτυχε στις 29 Νοεμβρίου του1992 ο Βασίλης Δημητριάδης υπογράφοντας το τελικό 3-1 επί του ΠΑΟΚ στο «Νίκος Γκούμας». Το γκολ για τον ΠΑΟΚ είχε πετύχει ο Παύλος Δερμιτζάκης. Αυτή ήταν και η πλέον παραγωγική σεζόν του Δημητριάδη στην ένωση πετυχαίνοντας συνολικά 33 γκολ.  

Κύπριος εκτελεστής

Ο Γιάννης Οκκάς είναι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα και των δύο ομάδων σκοράροντας εκατέρωθεν. Την πρώτη Νοεμβρίου του 2003 ο Οκκάς συνείσφερε στο τελικό 3-1 επί του ΠΑΟΚ, πετυχαίνοντας γκολ για την ένωση μαζί με τους Λυμπερόπουλο και Λάκη. Όμως σχεδόν ένα χρόνο πριν, την πρώτη Δεκεμβρίου του 2002 ήταν αυτός που με δύο γκολ είχε βάλει το λιθαράκι του στην τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ. Απ’ τους παίκτες που τελευταία άλλαξαν φανέλα δικεφάλων ο πλέον «Θεσσαλονικός» Μπρούνο Τσιρίλο έχει σκοράρει σαν παίκτης της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στις 4 Δεκεμβρίου του 2005. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με τον Βασίλη Λάκη, ο οποίος πέτυχε μάλιστα γκολ σε δύο περιπτώσεις αναμετρήσεων στην έδρα της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ, αλλά κανένα σαν παίκτης των Θεσσαλονικέων επί της ένωσης στα δύο χρόνια που πέρασε απ’ το 2007 ως το 2009 στο γήπεδο της Τούμπας.

Ντεμίνιο ο αρχισκόρερ

Πρώτος σκόρερ της τελευταίας εικοσαετίας στα ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ  δεν είναι άλλος απ’ τον πιστολέρο της ένωσης, Ντέμη Νικολαϊδη, ο οποίος συναντάται πρώτος στη σχετική λίστα με επτά γκολ. Ακολουθούν με πέντε ο Χρήστος Κωστής και με τέσσερα ο Βασίλης Τσιάρτας.

Back to the 80’s

Η πιο επιτυχημένη δεκαετία για τον ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Ένωση ήταν εκείνη του 1980, μια και κατάφερε να φύγει δύο φορές με το τρίποντο απ’ το σπίτι της ΑΕΚ. Η πρώτη ήταν την Πρωτομαγιά του 1983 όταν με δύο γκολ του Βασιλάκου και με ένα του Κούδα ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 3-1. Τρία χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ  έπαιρνε και πάλι τη νίκη επί των κιτρινόμαυρων με 2-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο με τους Αλεξανδρίδη και Μαλιούφα να πετυχαίνουν τα δυο γκολ των φιλοξενούμενων, με τον Πατίκα απλά να μειώνει στο σκορ.

Τα ντέρμπι των δυο “Δικεφάλων” τη δεκαετία του 70.



Τα ντέρμπι των δυο “Δικεφάλων” τη δεκαετία του 80.



Τα ντέρμπι των δυο “Δικεφάλων” τη δεκαετία του 90.



Τα ντέρμπι των δυο “Δικεφάλων” την πρώτη δεκαετία του 2000 έως και το 2011.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.