Flashback: Η σβάστικα στη φανέλα του Απόλλωνα! (pics)

Φαντάζεστε μια ποδοσφαιρική ομάδα και ιδιαίτερα ελληνική να φορά τη - μισητή σε όλο τον πλανήτη - σβάστικα στη φανέλα της; Κι όμως υπήρξε!

Φαντάζεστε μια ποδοσφαιρική ομάδα και ιδιαίτερα ελληνική να φορά τη – μισητή σε όλο τον πλανήτη – σβάστικα στη φανέλα της; Κι όμως υπήρξε μια εποχή, αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση του τέρατος του ναζισμού, στην οποία ορισμένες ομάδες στην ποδοσφαιρική υφήλιο, ανάμεσα τους και μια δική μας, είχαν ως έμβλημα τον αγκυλωτό σταυρό. Στην ελληνική περίπτωση, η αναφορά είναι για τον Απόλλωνα, ο οποίος για περίπου 30 χρόνια αγωνιζόταν στα γήπεδα της Σμύρνης και της Ελλάδας με τη σβάστικα στην εμφάνιση του! 

Η διοίκηση του Απόλλωνα είχε επιλέξει το 1910 (τότε ιδρύθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα) ως σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας το αρχαιοελληνικό σύμβολο του αγκυλωτού σταυρού, ο οποίος θεωρούνταν για χιλιάδες χρόνια σαν “σημάδι” προστασίας και ευημερίας και φυσικά δεν είχε – προ Χίτλερ – καμία σχέση με τον ναζισμό και τα εγκλήματα που έκαναν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. (δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες). 

Η προσφυγική ομάδα διατήρησε το σήμα της μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1930 και το άλλαξε (επιλέχθηκε ο θεός Απόλλων), μόλις ο Χίτλερ και ο εθνικοσοσιαλισμός του μετέτρεψαν τον αγκυλωτό σταυρό σε σύμβολο μίσους, ταυτίζοντας τη σβάστικα με τις φυλετικές διακρίσεις, τα βασανιστήρια και τον θάνατο εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.