Διαβάστε ένα άρθρο για τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει ώστε να σταματήσει κάθε καχυποψία για την εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη στη λειτουργία του VAR.

Μετά από χρόνια συζήτησης για το αν η τεχνολογία πρέπει να γίνει μέρος του ποδοσφαίρου, το εγχείρημα του VAR έφτασε και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως, στο κομμάτι ποδοσφαίρου είναι μία… ειδική περίπτωση: Η καχυποψία, το παρασκήνιο, η επικοινωνιακή καταιγίδα ανάλογα το βραχυπρόθεσμο συμφέρον, η έλλειψη κοινών στόχων, η περιορισμένη αγάπη για τη… μπάλα, είναι έννοιες που κυριαρχούν σε βάρος του αθλήματος και των ανθρώπων και εταιρειών που συνδέονται μ’ αυτό.

Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές της Superleague 1 το μόνο βέβαιο είναι ότι το VAR χρησιμοποιήθηκε είτε από ανθρώπους που δεν έχουν επαρκή γνώση για το πως εφαρμόζεται (σε επίπεδο πρωτοκόλλου, τεχνικών προδιαγραφών κλπ), είτε από εκείνους που δεν αρέσκονται στην αλήθεια των ευθυνών τους, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση της ΚΕΔ μετά το πέρας της 1ης αγωνιστικής που κάνει λόγο για “τεχνική δυσλειτουργία” στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης, χωρίς να ξεκαθαρίζει ως οφείλει επακριβώς τον υπαίτιο δίνοντας έτσι τροφή για περαιτέρω φήμες και σενάρια συνομωσιών…. Αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το τοπίο πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Όσο οι αγωνιστικές θα… κυλούν, όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος, όσο η βαθμολογία θα διαμορφώνεται, τόσο η πόλωση θα γίνεται μεγαλύτερη.

Στόχος του VAR είναι να γίνει το παιγνίδι περισσότερο δίκαιο. Για την Ελλάδα στόχος ήταν παράλληλα να περιοριστούν οι φωνές καχυποψίας. Μάταια… Έτσι φτάσαμε στα αποκυήματα της φαντασίας για τον τρόπο λειτουργίας, για τα replay που κρύβονται από τον τηλεοπτικό μεταδότη, για την εικόνα που “ελέγχεται” και όλα τα παρεμφερή αλλά άσχετα με την παγκόσμια πραγματικότητα. Η Nova από τη δική της πλευρά, δεν περιορίστηκε στην τυπική εντολή πρωτοκόλλου που προτείνει για καλή χρήση του VAR τις έξι κάμερες. Στη μεγάλη πλειοψηφία των αγώνων και σίγουρα σε εκείνους που προκαλούν τη συζήτηση, η τηλεοπτική παραγωγή πραγματοποιείται με πολύ περισσότερες κάμερες και λήψεις, τις οποίες και διαθέτει αυτούσιες στους διαιτητές. Το “δηλητήριο” που χρόνια τώρα φροντίζουν οι ίδιες οι ομάδες να μεταφέρουν μέσω των κονδυλοφόρων τους, έχει ποτίσει βαθιά τους φιλάθλους. Ακόμα και σε μία περίπτωση που όλοι γνωρίζουν ότι η εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη στη λειτουργία του VAR εξαντλείται στη διάθεση στους λειτουργούς του εν λόγω συστήματος του πρωτογενούς τηλεοπτικού σήματος που προκύπτει απ’ όλες τις κάμερες.

Μια λύση υπάρχει για να σταματήσει η καχυποψία και η σπέκουλα γύρω από την εμπλοκή του όποιου τηλεοπτικού μεταδότη στην λειτουργία του VAR! H τηλεοπτική παραγωγή να είναι διαφορετική από την παραγωγή που θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές για τις ανάγκες του VAR. Να αναλάβει η ΚΕΔ να βάλει τις δικές της κάμερες και τους δικούς της εικονολήπτες και να είναι η μόνη υπεύθυνη για την εικόνα που θα βλέπουν οι διαιτητές. Μόνο έτσι θα σταματήσει κάθε καχυποψία για την εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη. Και επειδή τα ντέρμπι ήδη ξεκίνησαν (και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ντέρμπι στην Ελλάδα) ας μην χρονοτριβούμε άλλο…..