Δούκας: «Έχουμε έναν μαραθώνιο μπροστά μας για τον Βοτανικό»

Την κατάσταση που επικρατεί με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό ανέλυσε ο δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας.

Στο συμβούλιο της Τετάρτης (27/03) στο Δημαρχείο Αθηνών και ο Χάρης Δούκας μίλησε αναλυτικά για το θέμα γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Ο δήμαρχος Αθηνών στάθηκε στις ελλέιψεις, αλλά και στο που έχει «κολλήσει» το έργο, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά με τις δηλώσεις του ότι η κατασκευή του γηπέδου αποτελεί μαραθώνιο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την χρηματοδότηση: «Ήταν στον αέρα, υπήρχε μόνο μια προέγκριση. Έγινε η κρίσιμη ένταξη στο 2021-2025. Η σχετική πρόσκληση έγινε τώρα, δύο χρόνια μετά. Καταθέσαμε φάκελο και περιμένουμε την οριστική έγκριση από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Αν κάναμε τις εργασίες, δεν υπήρχαν χρήματα, δεν είχε εγκριθεί το πρόγραμμα».

Για την απορρύπανση: «Από το 2009 έχει γεμίσει σκουπίδια και μπάζα. Ανατέθηκε σύμβαση για την απορρύπανση, όμως τα χρήματα δεν ήταν επαρκή. Δεν καθαρίστηκε ο χώρος. Υπήρχε ανάγκη για έξτρα κονδύλια. Πρέπει να γίνει η απορρύπανση για να προχωρήσει η κοινοπραξία. Τώρα λύνεται αυτό το πρόβλημα. Για τον χώρο του γηπέδου, η προηγούμενη εργολαβία έσπρωχνε τα μπάζα πάνω στον χώρο του γηπέδου. Πρέπει να καθαριστούν τα μπάζα και μετά να γίνει η εκσκαφή. Διασφαλίσαμε τα αναγκαία κονδύλια. Περιμένουμε την υπουργική απόφαση για να κάνουμε συμπληρωματική σύμβαση. Η κοινοπραξία θα το αναλάβει κι αυτό, όπως και την κατασκευή. Σε λίγο καιρό θα αποτελέσουν κακό παρελθόν τα μπάζα. Οι εργασίες δεν είναι ούτε απλές, ούτε εύκολες».

Για την οικοδομική άδεια: «Δεν υπάρχει εγκεκριμένη, αναθεωρημένη. Δεν υπάρχει. Ξεμπλοκάραμε το θέμα του τοπογραφικού και ανέβηκε στην ειδική πλατφόρμα. Προσπαθούμε να λύσουμε τα θέματα. Υπάρχει θέμα που παλεύουμε, στο οικόπεδο υπάρχουν αρκετά κτίσματα για να κατεδαφιστούν κι αυτά. Για όλα αυτά χρειάζεται συστηματική δουλειά. Χρειάστηκε και νομοθετική παρέμβαση. Έχουμε και νομικό χάρτη για να πάρουμε την άδεια το συντομότερο δυνατό. Μοιάζει με κυκεώνα αλλά θα τα καταφέρουμε. Απαραίτητη προϋποθέση για να βγει η άδεια πρέπει να υπάρχει και άδεια κατεδάφισης. Πρέπει να βγουν ταυτόχρονα. Όμως προσοχή εδώ. Τεράστια. Η άδεια κατεδάφισης απλά θα εκδοθεί, δεν θα υλοποιηθεί μέχρι να γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό και να βγει η άδεια λειτουργίας. Μόνο τότε θα κατεδαφιστεί η Λεωφόρος, όταν μπει ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό να παίξει το πρώτο παιχνίδι».

Για τις συμβάσεις: «Υπάρχουν 115 εξασφαλισμένα. Και ακόμη πέντε. Και τρία για μια πεζογέφυρα. Χρειάζονται συμβάσεις για το πράσινο αλλά και για αυτά της οδοποιίας. Δεν είναι η περιοχή έτοιμη, δεν υπάρχει τίποτα. Πρέπει να γίνονται πολλές δουλειές, βοηθώντας στην ευρύτερη αλλαγή του Ελαιώνα. Κάναμε διαγωνισμό για το πράσινο και την οδοποιία. Θα είναι καταλύτης αυτά τα έργα. Το γήπεδο είναι εξαιρετικό για τον Παναθηναϊκό αλλά και για την περιοχή του Ελαιώνα. Η υπόθεση μπαίνει σε ράγες.

Για τους τεχνικούς σύμβουλους: «Χρειάζονται δύο. Ένας για το γήπεδο και ένα για τα έργα των υποδομών. Δεν τα είχαμε στη διάθεσή μας. Ο ένας βρέθηκε ο άλλος είναι σε εξέλιξη».

Για τις ιδιοκτησίες γης:  «Υπάρχουν ακόμη διεσπαρμένα οικόπεδα στον χώρο που δεν ανήκουν στο δήμο. Εικοσιτέσσερα στρέμματα. Δεν εμποδίζουν αυτή την στιγμή την έκδοση οικοδομικής άδειας. Υπήρχε απόφαση για αγορές αλλά είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, υπάρχει ανύπαρκτος προϋπολογισμός. Είναι πέντε ελλιπείς σε στοιχεία λίστες για να καταλάβουμε την πρόοδο των εξαγορών. Είναι πολυάριθμα, 26 οικόπεδα. Συνολικά σε όλη την περιοχή είναι 80, κοντά στα 130 στρέμματα. Η δουλειά που δεν έγινε πνίγει το έργο. Κάνουν όλοι υπεράνθρωπες προσπάθειες. Κάνουμε σημαντική δουλειά, κάνουμε τα ραντεβού. Μέχρι τώρα πετύχαμε συμβιβασμούς με 12. Είναι προφανές πως είναι ένα έργο εμβληματικό».

Για την πορεία του έργου: «Είναι πολύ σημαντικό ότι έγινε προεργασία και είμαστε σε αυτή την θέση τώρα. Έχουμε κάνει 100 μέτρα και μπροστά υπάρχει μαραθώνιος που πρέπει να βγάλουμε με σπριντ. Το έργο δεν είχε πνοή. Οφείλω να πω ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια, δέκα παρεμβάσεις, έχουμε ανατάξει το έργο. Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες. Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αναλύσεις. Δεν θέλω να υπάρχει πηγή καθυστέρησης. Έχουμε αυτά που πρέπει για να παραδώσουμε το νέο γήπεδο-κόσμημα. Όταν ανασάνουμε λίγο, όταν μπούμε στο εργοτάξιο, θα μιλήσουμε για το νέο τοπόσημο και πολλά ακόμα πράγματα».

Από τη δική του μεριά, ο Κώστας Μπακογιάννης, στάθηκε στο «μέγεθος και στο βάρος του εγχειρήματος», όπως ανέφερε και το χαρακτήρισε «τιτάνιο, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Και συνέχισε: «Ως εκ τούτου, το έργο αυτό από τη φύση του, υπερβαίνει μια δημοτική Αρχή, κόμματα και παρατάξεις».

Ζήτησε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ένωση δυνάμεων, ωστόσο τόνισε πως «ο δήμαρχος ακολουθεί έναν ολισθηρό δρόμο και καταφεύγει σε άκαιρες και άδικες επιθέσεις». Και πρόσθεσε: «Ο δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει τον σταυρό του γιατί παρέλαβε ένα έργο υπερώριμο και στρωμένο. Τη Διπλή Ανάπλαση την παραλάβαμε εμείς νεκρή από τη δημαρχεία του κ. Καμίνη. Για τα εννιά χρόνια της θητείας του δεν υπήρχε Διπλή Ανάπλαση». Ανέφερε τέλος πως οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες, πως θέμα απορρύπανσης δεν υπάρχει και «καλωσόρισε» την ομάδα έργου, αλλά ζήτησε μελλοντικά να υπάρχει ενημέρωση και για τα χρονοδιαγράμματα.

«Να μην γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δική του τοποθέτηση ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ ο Νίκος Σοφιανός έκανε λόγο για «εξυπηρέτηση συμφερόντων, για συνεργασία με την κυβέρνηση και για επενδύσεις που δεν αφορούν τους δημότες» και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με το γκρέμισμα του γηπέδου της λ. Αλεξάνδρας. Ο Χαράλαμπος Γιώτης συμφώνησε στα περισσότερα με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μίλησε για «πάρτι των ιδιωτικών συμφερόντων», προσθέτοντας πως «σε δέκα μήνες τα κοστολόγια θα δεκαπλασιαστούν».

Ο Κώστας Παπαδάκης έκανε λόγο για «συζήτηση πλειοδοσίας» και μίλησε για «καταστροφή και όχι ανάπλαση και σωτηρία». Είπε πως τα χρήματα που απαιτούνται για εργασίες σε όλα τα σχολεία της πρωτεύουσας είναι λιγότερα από αυτά που ξοδεύονται για τη Διπλή Ανάπλαση. Και κατέληξε: «Ο Ελαιώνας είναι περιοχή για δήμαρχο με πολεοδομικό όραμα και δεν το θέλετε αυτό».

Τέλος, η Ελένη Παπαδοπούλου ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια.

Κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης υπήρξε εισβολή και παρέμβαση εκπροσώπων της κοινότητας των προσφυγικών της λ. Αλεξάνδρας και δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση, καθώς ζήτησαν να μιλήσουν. Όταν τους δόθηκε ο λόγος, ανέφεραν πως θα πρέπει να τοποθετούνται και οι άνθρωποι που τους αφορά αυτό το έργο, όπως είναι οι κάτοικοι των προσφυγικών και να θέτουν τις θέσεις τους, κάτι που περιμένουν να συμβεί σε μελλοντική συνεδρίαση με θέμα πάλι τη Διπλή Ανάπλαση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.