Άρης: Ανέβασε την αξία του στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι (pic & vid)

Ο Άρης έκλεισε το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, κι ενώ ακόμη τρέχει η αγορά ελεύθερων παικτών, ανεβάζοντας την ποδοσφαιρική χρηματιστηριακή του αξία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι - Ποια τα οικονομικά δεδομένα του ρόστερ

Η διοίκηση του Άρη προχώρησε την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2023-2024, που έκλεισε χθες (11/9), σε ολοκληρωτική αναδιοργάνωση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας. Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό αυτό, φτάνει να αναφέρουμε ότι είκοσι ένας (21) παίκτες, που ανήκαν στους “κίτρινους” στο τελείωμα της περιόδου 2022-2023, έφυγαν και δεκαοκτώ (18) αποκτήθηκαν. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι η ποδοσφαιρική χρηματιστηριακή αξία τη δεδομένη χρονική στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τον ιστότοπο transfermarkt, είναι ανεβασμένη σε σχέση με αυτήν την αντίστοιχη περσινή χρονική στιγμή (τότε οι μεταγραφές είχαν κλείσει στις 15/9/2022).

Άλλο αξιοσημείωτο, που δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα, αλλά με τη σύνθεση του ρόστερ ως τώρα σε ό,τι αφορά στις υπηκοότητες, είναι ότι από τους είκοσι εννιά 29 συνολικά παίκτες, οι πέντε (5) είναι Έλληνες, με τον Αντώνη Αηδόνη να έχει διπλή υπηκοότητα, αφού έχει και τη γερμανική. Από τους υπόλοιπους είκοσι τέσσερις (24), οι έξι (6) είναι Ισπανοί, δύο (2) διαθέτουν και ισπανική υπηκοότητα (ο ένας έχει και αργεντίνικη και ο άλλος έχει και του Ισημερινού), δύο (2) είναι Τσέχοι, ένας (1) είναι Βραζιλιάνος, δύο (2) είναι από την Κόστα Ρίκα, ένας (1) διαθέτει αργεντίνικη και ιταλική υπηκοότητα, ένας (1) νιγηριανή και αγγλική υπηκοότητα, δύο (2) είναι Κροάτες, ένας (1) έχει ιβοριανή και γαλλική υπηκοότητα, ένας (1) καμερουνέζικη, ένας (1) γερμανική, ένας (1) αργεντίνικη, ένας (1) σουηδική, ένας (1) βελγική κι ένας (1) ρωσική.

Άνοιξε η ψαλίδα

Για να επιστρέψουμε στα οικονομικά δεδομένα του έμψυχου δυναμικού του Άρη, σύμφωνα με τον ιστότοπο transfermarkt, η συνολική αξία των “κίτρινων” αγγίζει τα 29 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος της αξίας κάθε παίκτη ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ, αν και αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι περισσότερο για την οικονομία της συζήτησης, παρά αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, μιας και κάθε παίκτης υπολογίζεται με διαφορετικά κριτήρια στην αγορά.

Την αντίστοιχη χρονική στιγμή την περασμένη σεζόν, η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας ανερχόταν στα 28 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ πιο χαμηλά. Ο Άρης τελείωσε τη σεζόν 2022-2023 με την ποδοσφαιρική χρηματιστηριακή του αξία να ανεβαίνει στα 33,75 εκατομμύρια ευρώ, όμως, για να διαμορφωθεί αυτό το νούμερο πρέπει να προσθέσει κάποιος τα χειμερινά μεταγραφικά αποκτήματα. Τουτέστιν τους Νταρίντα (1,5 εκατομμύριο ευρώ), Ρουπ (700.000 ευρώ), Χριστοδουλόπουλο (300.000 ευρώ) και Καμαρά (3 εκατομμύρια ευρώ).

Η αξία των γραμμών

Αντλώντας από τα στοιχεία του ίδιου ιστότοπου πάντα, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τη συνολική αξία των παικτών κάθε γραμμής της ομάδας. Αρχής γενομένης από τους τερματοφύλακες, που αυτή τη στιγμή είναι δύο, η αξία τους ανέρχεται στα 900.000 ευρώ. Η αξία των αμυντικών, που είναι εννιά (9) φτάνει στα 7,85 εκατομμύρια ευρώ, των μέσων, που είναι έντεκα (11), στα 12,45 εκατομμύρια ευρώ και των επιθετικών, που είναι επτά (7), στα 7,78 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνουμε ότι όλους τους υπολογισμούς τους κάνουμε χωρίς τον Χαΐροβιτς, που το transfermarkt περιλαμβάνει ακόμη στο ρόστερ, και με την προσθήκη του Νικόλαου Μπεκιαρίδη (μέσος), που δεν τον περιλαμβάνει.

Η αξία των παικτών σε κάθε γραμμή την αντίστοιχη χρονική στιγμή πέρυσι ήταν η εξής: τρεις (3) τερματοφύλακες (950.000 ευρώ), εννιά (9) αμυντικοί 7,1 εκατομμύρια ευρώ, έξι (6) μέσοι (μείον τους Νταρίντα, Ρουπ και Χριστοδουλόπουλο, σε σχέση με το τελείωμα της σεζόν, που μετράει ο πίνακας του ιστότοπου) 7,2 εκατομμύρια ευρώ και έντεκα (11) επιθετικοί (μείον τον Καμαρά, σε σχέση με το τελείωμα της σεζόν, που μετράει ο πίνακας) 13 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία, παρατηρεί κανείς ότι η αξία των τερματοφυλάκων είναι σχεδόν ίδια, με έναν λιγότερο, όμως, η αξία των αμυντικών, ο αριθμός των οποίων δεν έχει αλλάξει, έχει διαφορά 750.000 ευρώ προς τα πάνω φέτος, η αξία των μέσων, που πέρυσι ήταν έξι και φέτος είναι έντεκα, είναι στα 5,25 εκατομμύρια ευρώ προς τα πάνω και η αξία των επιθετικών, που πέρυσι ήταν έντεκα και φέτος είναι επτά είναι 5,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου προς τα κάτω.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν και τη διαφορά φιλοσοφίας, βάσει της οποίας κινήθηκε η διοίκηση του Άρη αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με το περσινό. Το βάρος φέτος έπεσε στην ενίσχυση της μεσαίας γραμμής, ενώ πέρυσι στην ενίσχυση της επιθετικής γραμμής. Οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για την ενδυνάμωση της μεσαίας γραμμής την περασμένη σεζόν έγιναν κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Ένα άλλο στοιχείο, που δείχνει το σκεπτικό αυτού του καλοκαιριού είναι ότι οι “κίτρινοι” τελείωσαν την περασμένη σεζόν με το μέσο όρο της ηλικίας των παικτών να ανέρχεται στα 27 έτη περίπου. Το κλείσιμο της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου χθες βρήκε τον Άρη με το ρόστερ του να έχει μέσο όρο ηλικίας παικτών τα 28,3 έτη. Είναι μια ομάδα κατάτι πιο έμπειρη, δηλαδή.

Πέντε στο peak

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε στην πρώτη στήλη τον παίκτη, στη δεύτερη την τρέχουσα αξία του στον ιστότοπο transfermarkt και στην τρίτη την υψηλότερη τιμή της αξίας του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, όπως την έχει καταγράψει ο συγκεκριμένος ιστότοπος, ποια ήταν η χρονική στιγμή που την έφτασε ο ποδοσφαιριστής και σε ποια ομάδα ανήκε τότε.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, από τους 29 παίκτες του Άρη, οι 5 είναι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο peak της αξίας τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Οι υπόλοιποι 24 είναι κάτω. Μάλιστα, ορισμένοι, όπως ο Κουέστα, ο Μπράμπετς, ο Φαμπιάνο, ο Ματαρίτα, ο Ντουκουρέ, ο Ζαν Ζουλς, ο Πάβισιτς, ο Μανού Γκαρθία και ο Κάρλσον είναι από αρκετά έως πολύ κάτω, ενώ άλλοι, όπως ο Μοντόγια, ο Οντουμπάτζο, ο Πάρντο, ο Νταρίντα, ο Ρουπ, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Μενέντεθ, ο Μορόν, ο Βερστράτε και ο Σουλεϊμάνοφ είναι πάρα πολύ κάτω. Έχει να κάνει, φυσικά, με τις ομάδες και τα πρωταθλήματα που συμμετείχαν τότε, αλλά και την ηλικία στην οποία βρίσκονταν.

Εντεκάδα 12,2 εκατομμυρίων ευρώ

Με ρόστερ 29 παικτών, ασφαλώς οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν για να σχηματιστεί μια βασική ενδεκάδα είναι πολλοί. Επιπλέον, άλλες παράμετροι είναι ότι κάποιοι παίκτες πρώτης γραμμής, όπως ο Βέλεθ, ο Σουλεϊμάνοφ, ο Πάρντο, ο Βερστράτε αποκτήθηκαν πρόσφατα , ενώ ο Μανού Γκαρθία είναι ακόμη τραυματίας.

Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, ποιοι είναι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως τώρα στα επίσημα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, διαπιστώνουμε ότι η βασική ενδεκάδα είναι αξίας 12,2 εκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά, αυτό θα αλλάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι και όσο οι νεοφερμένοι θα μπαίνουν για τα καλά στην ομάδα.

Στο νούμερο αυτό καταλήγουμε, αν πούμε ότι τερματοφύλακας είναι ο Κουέστα, δεξιός μπακ ο Μοντόγια και αριστερός ο Φεράρι, στο κέντρο της άμυνας οι Φαμπιάνο και Μπράμπετς, στη μεσαία γραμμή οι Ζαν Ζουλς, Νταρίντα και Ρουπ, στα άκρα της επίθεσης οι Μενέντεθ και Κάρλσον και στην κορυφή της επιθετικής γραμμής ο Μορόν.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.