Ολυμπιακός: Το “game simulation” του Μαρτίνεθ εντός και εκτός γηπέδου! (videos)

Πως ο Μαρτίνεθ ξεδίπλωσε τη φιλοσοφία του με μια και μόνο άσκηση!

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ μπορεί να χαμογελά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ολυμπιακού της Κυριακής (16/07) στο “VoldersSportsPlatz” της Αυστρίας, καθώς η δουλειά ήταν πλήρως επικοδομητική. Μπορεί να έχασε τους Χουάνγκ Ιν Μπομ και Μάριο Βρουσάι, αλλά είχε την ευκαιρία να δουλέψει εξαιρετικά με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του υπάρχοντος ρόστερ. Η απογευματινή προπόνηση είχε ως κύριο στόχο τη μεσοεπιθετική ανάπτυξη με τον τρόπο που θέλει να δουλευει ο Μαρτίνεθ. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη από πίσω με συνεχή κινητικότητα των παικτών με ή χωρίς την μπάλα, υπομονή στο passing game και αμεσότητα στην εκτέλεση. Έτσι ο Ισπανός τεχνικός με τη βοήθεια του επιτελείου του έστησε ένα “game simulation”, το οποίο ιντρίγκαρε τους ποδοσφαιριστές. Στο κυρίως γκρουπ πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν οι Ιμπόρα και Μπουχαλάκης, καθώς ήταν οι παίκτες οι οποίοι ήταν σταθεροί σε μια θέση στο μέσο του γηπέδου και από εκεί κατεύθυναν την άσκηση.

Περίπλοκη άσκηση – σπουδαία αποτελέσματα

Ο Μαρτίνεθ και ο βοηθός του Ραούλ Χιμένεθ ζητούσαν διαρκώς κίνηση και ποιότητα στις πάσες και τα δεδομένα δεν ήταν καθόλου απλά για τους παίκτες του Ολυμπιακού, καθως το γήπεδο ήταν γεμάτο εμπόδια. Οι προπονητές είχαν γεμίσει το μισό γήπεδο με ανδρείκελα, με στόχο να δυσκολέψουν τις πάσες και τις κινήσεις των παικτών, υπήρχε υποτιθέμενη γραμμή offside με τρεις πασάλους έξω απ’ την περιοχή, ενώ το τέρμα προστάτευαν δύο “φουσκωτοί” παίκτες. Σημειώστε πως όλες οι πάσες έπρεπε να γίνονται με τη μία, χωρίς κοντρόλ, όπως και το τελικό σουτ. Χωρίς ζωντανούς αντιπάλους λοιπόν, οι παίκτες που συμμετείχαν στην άσκηση, έπρεπε να “ιδρώσουν” για να βάλουν γκολ. Το τέρμα έπρεπε να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για ν΄αποκομίσει τα εύσημα του κόουτς. Ας τις δούμε αναλυτικά: α) κίνηση με και χωρίς την μπάλα β) κοντρόλ και αποφυγή εμποδίων γ) παιχνίδι με τη μία στην τελική πάσα δ) αποφυγή της παγίδας του offside και ε) άμεση εκτέλεση χωρίς κοντρόλ.

Το γκολ αποτέλεσμα αλληλουχίας κινήσεων

Δεν είναι τυχαίο πως παίκτες όπως ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ο Κώστας Φορτούνης αστόχησαν παραπάνω από μία φορές, καθώς ήταν μια άσκηση που έπρεπε να κυλήσει ομαλά απ΄το ξεκίνημα της για να δεχτεί ο επιθετικός ιδανικά την μπάλα για άμεση εκτέλεση, χωρίς κοντρόλ. Η παραπάνω άσκηση που αποτέλεσε κεντρικό “μενού” στην απογευματινή προπόνηση της Κυριακής (16/07), αποτελεί μέρος μιας σειράς ασκήσεων που έχουν τον ίδιο στόχο. Την απόκτηση ομαδικής νοοτροπίας, επιμονής στο ποιοτικό passing game, αλλά και της διαρκούς κίνησης ανεξαρτήτως κατοχής μπάλας. Ο Μαρτίνεθ προσπαθεί να συνδέσει τα κομμάτια άμυνας και επίθεσης με ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές ασκήσεις, που επικεντρώνονται σε ένα από τα δύο σκέλη του γηπέδου. Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως ο παίκτης που θα βρεθεί μπροστά απ’ τα στόπερ, θα αποτελέσει και φέτος μια σημαντική φιγούρα με επίδραση στην κυκλοφορία της μπάλας, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει ηγετικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των επιθέσεων του Ολυμπιακού, αλλά και τη διαχείριση του αμυντικού και επιθετικού transition.

Αρκετή έμφαση και στο video

Oι παίκτες του Ολυμπιακού πριν την απογευματινή προπόνηση δέχτηκαν το… φροντιστήριο των αναλυτών του Ντιέγκο Μαρτίνεθ μέσω video, καθώς συμπύκνωσαν τα συμπεράσματα από τις αναμετρήσεις με Σλοβάτσκο και Νόρτζελαντ και τις παρέθεσαν, πριν τη δουλειά στο χορτάρι. Ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην διόρθωση λαθών μέσω της προβολής συγκεκριμένων καταστάσεων πραγματικού αγωνιστικού χρόνου και προφανώς αυτά τα δύο φιλικά είναι μόνο η αρχή. Ο Μαρτίνεθ ως μοντέρνος προπονητής θέλει να εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες και έχει ως ρουτίνα να “κόβονται” φάσεις με τεχνικό ενδιαφέρον και να παρουσιάζονται αναλυτικά στους ποδοσφαιριστές.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.