O Πινέδα έχει καλύτερα στατιστικά από τους προκατόχους του στην ΑΕΚ

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Ορμπελίν Πινέδα που προστίθεται στον άξονα της μεσαίας γραμμής της ΑΕΚ για να κάνει τη διαφορά στο δημιουργικό κομμάτι;

Με την προσθήκη του Ορμπελίν Πινέδα η ΑΕΚ θα κλείσει τη σύνθεση μιας ποιοτικής τριάδας στη μεσαία της γραμμή, μαζί με τους Γιόνσον και Γκατσίνοβιτς. Με δεδομένο πως ο Μεξικανός αναμένεται να ενσωματωθεί και αυτός στην ομάδα σχετικά νωρίς όπως συνέβη με τον Δανό και τον Σέρβο, ο Ματίας Αλμέιδα θα έχει όλο τον χρόνο προκειμένου να μοντάρει έναν άξονα ο οποίος -τουλάχιστον βάσει προδιαγραφών- μπορεί να αλλάξει την ΑΕΚ επίπεδο σε σχέση με τις τελευταίες ποδοσφαιρικές εκδόσεις της Ένωσης.

Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα αγωνιστικό δείγμα από τη νέα ΑΕΚ του Αργεντίνου τεχνικού και το αγωνιστικό πλάνο (σε ότι αφορά τη διάταξη) να μην είναι ακόμα ξεκάθαρο, ωστόσο δεδομένα με τις προσθήκες των τριών νέων χαφ η ομάδα πρόκειται να πάρει συγκεκριμένα πράγματα από τον καθένα.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Υψηλό ποσοστό συνολικών επιτυχημένων ενεργειών ανά ματς

Ο Πινέδα έχει στο ενεργητικό του αρκετές ενέργειες στα ματς που αγωνίζεται -γεγονός λογικός γιατί με εξαίρεση τη Θέλτα ήταν κομβικός σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες που έχει παίξει- έχοντας αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις συνολικές του προσπάθειες. Μετράει κατά μέσο όρο ανά 90λεπτο, 68.5 συνολικές ενέργειες έχοντας 67% ποσοστό επιτυχίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό επιτυχίας είναι αισθητά πιο πάνω από τα δύο 10άρια με τα οποία πορεύτηκε η ΑΕΚ την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή από τους Μάνταλο (60%) και Γέβτιτς (55.6%). Ο Πινέδα, βέβαια, δεν είναι ακριβώς 10άρι ωστόσο η αλήθεια είναι πως τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά κοντά σε εκείνα των επιτελικών χαφ.

Μεταβιβάσεις, το δυνατό του σημείο

Στις διαπεραστικές πάσες, που είναι η δυσκολότερη κατηγορία πάσας η οποία στην ουσία «ξεκλειδώνει» τις αντίπαλες άμυνες τα ποσοστά του είναι επίσης πολύ καλά (32%). Είναι οριακά πιο πάνω από τον Μάνταλο (30.6%) ωστόσο ο Έλληνας μέσος επιχειρεί λίγες περισσότερες προσπάθειες στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Εκεί που κάνει πραγματικά τη διαφορά ο Μεξικανός είναι οι μακρινές μεταβιβάσεις. Μια παράμετρος, η ευστοχία του στην οποία δείχνει ότι έχει ποδοσφαιρικό μυαλό και πως είτε μπορεί να ξεκλειδώσει με μία του σκέψη την αντίπαλη άμυνα, είτε να αλλάξει επιτυχώς το παιχνίδι της ομάδας. Οι 2.5 μακρινές που επιχειρεί ανά παιχνίδι δεν είναι πολλές προσπάθειες, γεγονός που δείχνει ότι δεν… ξεφορτώνεται την μπάλα αλλά θέλει να είναι όσο πιο σίγουρος γίνεται για τις προϋποθέσεις που θα δημιουργήσει, ωστόσο το 68.5% ποσοστό επιτυχίας είναι ένα ποσοστό που δεν έχει πιάσει μέχρι στιγμής κανένας επιτελικός παίκτης της ΑΕΚ. Στην ίδια παράμετρο ο Μάνταλος είναι στο 60% και ο Γέβτιτς στο 61%.

Εντυπωσιακό ποσοστό σωστής πάσας στο τελευταίο τρίτο!

Το τελευταίο τρίτο είναι το σημείο του γηπέδου που οι πάσες γίνονται πιο δύσκολες για κάθε δημιουργικό ποδοσφαιριστή. Στα συγκεκριμένα μέτρα ο Πινέδα έχει ένα εντυπωσιακό ποσοστό 82% επιτυχίας με 6.3 προσπάθειες ανά παιχνίδι, το οποίο είναι σχεδόν… ανέλπιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης ο καλύτερος πασέρ της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια Μάνταλος έχει ανά ματς στο τελευταίο τρίτο 6.6 προσπάθειες πάσας με ποσοστό επιτυχίας 73% ενώ ο Ντάρκο Γέβτιτς είχε 5.97 προσπάθειες με 71% επιτυχία. Είναι ξεκάθαρο πως το ποσοστό του Πινέδα… ξεφεύγει αρκετά στη συγκεκριμένη παράμετρο η οποία μόνο ως εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για έναν ποδοσφαιριστή που κινείται στα μεσοδιαστήματα των αντιπάλων και ειδικά σε σημεία που η (αμυντική) πίεση αυξάνεται.

Η αγωνιστική του συμπεριφορά στο ανασταλτικό κομμάτι

Σε ότι έχει να κάνει με τα αδύνατα σημεία του, έχουν να κάνουν σίγουρα με το γεγονός ότι δεν είναι ο πιο δυναμικός ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να έχει μια ομάδα στον άξονα, ωστόσο παρόλα αυτά είναι ένας παίκτης με αμυντική συνεισφορά. Οι 5.4 αμυντικές μονομαχίες ανά παιχνίδι δεν είναι ένας μεγάλος αριθμός για χαφ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως ακόμα και εδώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις παρεμβάσεις του που αφορούν την ανασταλτική λειτουργία.

Το 61.3% κερδισμένων αμυντικών μονομαχιών είναι ένα υψηλό ποσοστό και σίγουρα μεγαλύτερο από το αντίστοιχο όλων των δεκαριών που έχουν περάσει από την ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα αυτό που μετράει είναι το «πάντρεμα» των παικτών που θα συνυπάρξουν στη μεσαία γραμμή και το τι περιμένει ο προπονητής να δώσει ο καθένας εξ αυτών.

Παράλληλα, ο Πινέδα έχει κατά μέσο όρο 2.3 κλεψίματα ανά παιχνίδι και 5.16 διεκδικήσεις δεύτερης μπάλας με ποσοστό επιτυχίας 49% ανά 90λεπτο.

Πηγή: www.aek365.org


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.