Κροατία-Ισπανία 3-5: “Ρόχα” πρόκριση στο ματς του αιώνα! (hls)

Το κορυφαίο ματς στην ιστορία των EURO ανάμεσα στην Κροατία και την Ισπανία είχε οκτώ γκολ, λάθη, μοιραίους, πρωταγωνιστές και μεγάλες συγκινήσεις, αλλά μόνο μία νικήτρια. Την ομάδα του Λουίς Ενρίκε! Έπος!

Ένα ματς που για την Ισπανία ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς από το μυθικό αυτογκόλ του Πέδρι και το λάθος του Σιμόν, είχε εξέλιξη που κανένας σεναριογράφος δε θα μπορούσε να φανταστεί. Με κυριαρχικό ποδόσφαιρο, ναι, αυτό το τίκι τάκα, μετέτρεψε το κροατικό 1-0 σε ισπανικό 1-3 με τους Σαράμπια (37′), Αθπιλικουέτα (58′) και Τόρες (77′).

Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι η Ισπανία ήταν ήδη στους “8”, οι Κροάτες με μυθική αντεπίθεση αφού πρώτα μείωσαν με τον Όρσιτς στο 85′, στο 92′ έστειλαν το ματς στην παράταση με κεφαλιά του Πάσαλιτς. Το μομέντουμ έλεγε Κροατία για το έξτρα ημίωρο. Αλλά η Ισπανία αναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Στο 100′ ο πιο κριτικαρισμένος παίκτης της ρόχα, ο Άλβαρο Μοράτα έκανε το 4-3 με καθαρά προσωπικό γκολ, ενώ τρία λεπτά μετά ο Οϊαρθάμπαλ έκανε το 5-3 για την ομάδα του Ενρίκε. Στο 3-3 ο Σιμόν έκανε την επέμβαση του EURO σε σουτ του Κράμαριτς κρατώντας ζωντανή την Ισπανία, η οποία είχε κι ένα δοκάρι στο 120′ με τον Όλμο και κράτησε δικό της το εισιτήριο για την οχτάδα μέσα από το κορυφαίο ίσως ματς στην ιστορία των EURO!

Έτσι ξεκίνησαν

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς είδε τον Ιβάν Πέρισιτς να βγαίνει θετικός στον κορωνοϊό και άρα να χάνει το ματς με την Ισπανία. Το ίδιο και με τον τιμωρημένο Λόβρεν. Οπότε ξεκίνησε με τους Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Βίντα, Τσάλετα-Τσαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Κόβατσιτς, Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς, Βλάσιτς και Πέτκοβιτς.

Από την άλλη ο Λουίς Ενρίκε προχώρησε σε δύο αλλαγές στο αρχικό σχήμα έχοντας στην ενδεκάδα τους Ουνάι Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Έρικ Γκαρθία, Λαπόρτ, Γκαγιά, Μπουσκέτς, Πέδρο, Κόκε, Φεράν Τόρες, Σαράμπια και Μοράτα.

Το απίθανο ισπανικό αυτογκόλ και η ισοφάριση

Το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης θα μείνει στην ιστορία για το επικό αυτογκόλ των Ισπανών. Σε μια τελείως ανύποπτη φάση, ο Πέδρι γύρισε τη μπάλα στον Σιμόν εντός εύρους εστίας, εκείνος πήγε χαλαρός στη μπάλα, δεν την κοντρόλαρε ποτέ και την είδε να καταλήγει στα δίχτυα του σε ένα ανέλπιστο γκολ για τους Κροάτες στο 20′.

Μέχρι εκείνο το λεπτό η μπάλα ήταν μόνιμα στα πόδια των Ισπανών που είχαν μία μεγάλη ευκαιρία με τετ α τετ του Κόκε με τον Λιβάκοβιτς που βρήκε νικητή τον Κροάτη κίπερ, κι άλλες δύο φάσεις με σουτ του Σαράμπια στο 13′ και κεφαλιά του Μοράτα στο 19′.

Μετά το αυτογκόλ, η Κροατία θέλησε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και είχε δύο καλές στιγμές με τον Βλάσιτς στο 25΄να σουτάρει άουτ από καλή θέση και ένα λεπτό μετά με τον Κόβατσιτς να σουτάρει από μακριά λίγο πάνω από την εστία.

Οι Ισπανοί σιγά σιγά συνήλθαν και στο 38′ μετά από φάση διαρκείας έκαναν το 1-1. Ο Γκαγιά σούταρε από διαγώνια δυνατά, ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε, αλλά στο ριμπάουντ ο Σαράμπια έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Στο 43′ ο Κόκε είχε ένα ακόμα καλό αλλά άστοχο σουτ.

Συγκλονιστικό ματς, τέσσερα γκολ και απίθανη κροατική ανατροπή για παράταση

Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Ενρίκε θέλησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Η Ισπανία σευνεχώς με τη μπάλα στα πόδια κατάφερε να προηγηθεί στην πρώτη της ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο στο 57ο λεπτό. Μάλιστα σκόρερ ήταν ο Αθπιλικουέτα που ολοκλήρωσε με κεφαλιά από θέση φορ μια πολύ ωραία επίθεση με σέντρα του Τόρες.

Κι αφού ο Γκβάρντιολ στο 67′ έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Σιμόν να αποκρούει το σουτ του, σα να μην έφτανε αυτό για τον αριστερό μπακ της Κροατίας, είδε τον Φεράν Τόρες να έρχεται από πίσω του, να παίρνει τη μπάλα στην περιοχή και να πλασάρει σωστά τον Λιβάκοβιτς για το 3-1.

Κι ενώ όλοι πίστευαν πως τα πάντα έχουν κριθεί, ζήσαμε ένα ακόμα ποδοσφαιρικό παραμύθι σε αυτό το EURO. Η Κροατία λοιπόν στο 85′ έβαλε για πρώτη φορά πολλούς παίκτες στην αντίπαλη περιοχή, με τον Μόντριτς να γυρίζει τη μπάλα και μέσα από σύγχυση τον Όρσιτς να σουτάρει και να στέλνει τη μπάλα να περνά τη γραμμή. Αυτό έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

Η Ισπανία έχασε την κυριαρχία της, η Κροατία έβγαλε το βαλκάνιο πάθος της και μετά από ωραία επίθεση στο 92′ έφτασε και στην ισοφάριση, όταν από αριστερά ο Όρσιτς έκανε τη σέντρα και ο Πάσαλιτς στην καρδιά της άμυνας με κεφαλιά έκανε το 3-3! Κροατικό έπος που έστειλε το ματς στην παράταση.

Η αναγέννηση της Ισπανίας έφερε την πρόκριση

Η πρώτη ευκαιρία στο έξτρα ημίωρο ανήκε στην Κροατία με τον Όρσιτς να σουτάρει από το ύψος της περιοχής λίγο πάνω από την εστία του Σιμόν. Στο 96′ ο Όρσιτς έκανε τρομερή ενέργεια από αριστερά, γύρισε τη μπάλα με τον Κράμαριτς να σουτάρει για να δει τον Σιμόν να κάνει την επέμβαση του EURO.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Όλμο σούταρε με τον Βίντα να βρίσκει το τακούνι του Βίντα και να φεύγει κόρνερ. Η Ισπανία αναθάρρησε και πήρε πάλι τη μπάλα για να φτάσει σε τέταρτο γκολ στο 100ό λεπτό με τον Αλβάρο Μοράτα να εκτελεί τον Λιβάκοβιτς και να διώχνει από πάνω του όλη την αρνητική κριτική.

Και δύο λεπτά αργότερα, ο Οϊαρθάμπαλ έκανε το 5-3 ο οποίος βρέθηκε μες την περιοχή και εκτέλεσε σωστά.Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Μπούντιμιρ έχασε μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλει την Κροατία στο ματς. Ωστόσο οι δυνάμεις άρχισαν να πέφτουν και η Ισπανία κράτησε ως το τέλος αυτό το προβάδισμα χωρίς να επιδοθεί σε άλλα λάθη, ενώ είχε κι ένα δοκάρι με τον Όλμο στο 120′, για να πάρει μια ιστορική πρόκριση μετά από το κορυφαίο ματς στην ιστορία των EURO.

EURO 2020, φάση των “16”
Κοπεγχάγη, Πάρκεν Στάντιον
Κροατία-Ισπανία
Διαιτητής:
Τσουνέιτ Τσακίρ

Σκόρερς: 20′ αυτ.Πέδρι, 85′ Όρσιτς, 92′ Πάσαλιτς/37’Σαράμπια, 57′ Αθπιλικουέτα, 77′ Τόρες, 100′ Μοράτα, 103′ Οϊαρθάμπαλ
Κίτρινες: -/Μπρόζοβιτς, Τσαλέτα Τσαν,

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74′ Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα-Τσαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (114′ Ιβανούσετς), Κόβατσιτς (79′ Μπούντιμιρ), Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς (67′ Όρσιτς), Βλάσιτς (79′ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46′ Κράμαριτς).

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Ουνάι Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Έρικ Γκαρθία (71′ Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (78′ Άλμπα), Μπουσκέτς (102′ Ρόδρι), Πέδρο, Κόκε (78′ Ρουίθ), Φεράν Τόρες (88′ Οϊαρθάμπαλ), Σαράμπια (71′ Όλμο), Μοράτα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.