Γιοβάνοβιτς: Επιστροφή 14 χρόνια μετά – Έργα και ημέρες (pics)

Η επιστροφή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο ελληνικό Πρωτάθλημα-Από τους τρεις κύκλους εργασιών στον πάγκο του Ηρακλή τότε, στον πάγκο του Παναθηναϊκού τώρα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιστρέφει στο ελληνικό Πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια.

Ήταν 16 Δεκεμβρίου 2007 και ήταν το παιχνίδι ΟΦΗ-Ηρακλής 2-0. Εκείνο το παιχνίδι για την 12η αγωνιστική της σεζόν 2007-2008 ήταν το τελευταίο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 12 Ιανουαρίου 2008, καθόταν για πρώτη φορά στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ με τον οποίον θα πανηγύριζε τίτλους και πορείες στο Champions League.

Τώρα, ο 59χρονος Σέρβος επιστρέφει στο ελληνικό Πρωτάθλημα και ετοιμάζεται να καταγράψει συμμετοχές με τον Παναθηναϊκό. Μέχρι τώρα, όλα στο ελληνικό Πρωτάθλημα ήταν με τον Ηρακλή. Και ως παίκτης και ως προπονητής. 

Δέκα χρόνια στον Ηρακλή 

Είναι ο πρώτος ξένος στην ιστορία του Ηρακλή σε συμμετοχές (με 271) και είναι ο πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία του Ηρακλή έχοντας σημειώσει 52 γκολ. Με τον Ηρακλή συνεργάστηκε για 10 χρόνια, από το 1989 ως το 1999. Ένας σπουδαίος χαφ, με υπέροχη τεχνική και πολλά τρεξίματα στο παιχνίδι. Έπαιξε μόνο στον Ηρακλή που τον είχε αποκτήσει από τη Ραντ Βελιγραδίου. 

Μετά τα 10 χρόνια ως παίκτης θα συνεργαζόταν με τον Ηρακλή και ως προπονητής.

Και μάλιστα, σε τρεις διαφορετικές περιόδους.

Η πρώτη φορά με Μυτιληναίο 

Η σεζόν 2002-2003 αρχίζει με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς προπονητή. Ο Ηρακλής παίζει στο γήπεδο του Μακεδονικού λόγω των έργων που γίνονται στο Καυτανζογλειο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (στην τελευταία του, όπως αποδείχτηκε, σεζόν του στον Ηρακλή πριν αποχωρήσει και αναλάβει ο Γιώργος Σπανουδάκης) είναι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ και ο 40χρονος τότε Σέρβος είναι η επιλογή του.

Επί της ουσίας ένα νέο πρότζεκτ με παίκτες εμβληματικούς στον πάγκο καθώς δίπλα στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς (σχετική η βασική φωτογραφία του κειμένου) ήταν ο Σάββας Κωφίδης. Ο αποκλεισμός από την Ανόρθωση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στοιχίζει και παρά το ότι χρειάζεται υπομονή, αυτή δεν υπάρχει. Η συνεργασία λύνεται στις 22 Δεκεμβρίου 2002, μετά το Ξάνθη-Ηρακλής 2-0 για την 12η αγωνιστική. 

Η παραμονή στην κατηγορία 

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιστρέφει στον Ηρακλή τον Φεβρουάριο του 2007 σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Ηρακλή. Αναλαμβάνει την ομάδα σε ένα σημείο που η ομάδα πάλευε για την παραμονή στην κατηγορία.

Συσπειρώνει τους παίκτες που είχαν πολλά οικονομικά προβλήματα απόρροια και της κατάστασης σε διοικητικό επίπεδο και ο Ηρακλής γυρίζει την κατάσταση. Είναι 10 παιχνίδια και ο Ηρακλής παραμένει στην κατηγορία με τη νίκη που κάνει στην Ξάνθη (13 Μαΐου 2007) κι ενώ έχουν προηγηθεί οι νίκες με Λάρισα, Αιγάλεω και Ιωνικό αλλά και το 0-0 εκτός έδρας με την Κέρκυρα. Η παραμονή στην κατηγορία και τα όσα έχουν προηγηθεί σε διοικητικό επίπεδο φέρνουν αλλαγές. Ο Σπανουδάκης που είχε αναλάβει μετά τον Μυτιληναίο αποχωρεί και αναλαμβάνει ο Αντώνης Ρέμος

Η τρίτη φορά με Ρέμο 

Μετά την παραμονή της ομάδας, αρχικά, εκείνο το καλοκαίρι του 2007, η επιλογή του Ηρακλή για τη θέση του προπονητή ήταν ο Βαγγέλης Βλάχος. Η συνεργασία των δύο πλευρών δεν θα προχωρήσει και ο Γιοβάνοβιτς θα επιστρέψει τον Αύγουστο πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος.

Ο Ηρακλής προσπαθεί να ορθοποδήσει παλεύοντας και με τα ανοίγματα των προηγούμενων ετών.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς γνωρίζει ότι θα εργαστεί με συγκεκριμένο μπάτζετ για να να γίνει ο Ηρακλής εύρωστος και πάλι, τάσσεται και αυτός στη νέα προσπάθεια, θέλει να κάνει μια ομάδα που -για αρχή- δύσκολα θα χάνει- γενικώς η ατμόσφαιρα της εποχής είναι να πηγαίνει ο Ηρακλής βήμα-βήμα.

Εκείνη τη φορά η συνεργασία θα κρατήσει για 10 παιχνίδια, μεταξύ των οποίων ο Ηρακλής νικά (2-1) την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Μετά από 12 παιχνίδια στο Πρωτάθλημα, με 3 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες, η συνεργασία λύνεται στις 16 Δεκεμβρίου 2007. Η ήττα από τον ΟΦΗ δεν ήταν η αιτία αλλά μάλλον η αφορμή καθώς είχαν δημιουργηθεί αποστάσεις σε θέματα φιλοσοφίας του προπονητή από τη διοίκηση. 

Στην Παναχαϊκή 

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά την πρώτη του φορά με τον Ηρακλή, εργάστηκε και στην Παναχαϊκή τη σεζόν 2005-2006, στη Β’ Εθνική. Έκανε 23 παιχνίδια, 21 για το Πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο.

Το αξιοσημείωτο; Το ένα από τα δύο παιχνίδια ήταν απέναντι στον Ηρακλή (10 Νοεμβρίου 2005) τον οποίον απέκλεισε -στο παιχνίδι που έγινε στην Πάτρα- στα πέναλτι. Αντίπαλός του στον πάγκο του Ηρακλή; Ο Σάββας Κωφίδης.

Το επίσης αξιοσημείωτο; Ο Ηρακλής εκείνη τη σεζόν παρά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο έκανε μια σπουδαία πορεία στο Πρωτάθλημα και πήρε την 4η θέση. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.