Τις εμπειρίες του από τη ζωή στην πρώην Ανατολική Γερμανία περιέγραψε ο παλιός Γερμανός διεθνής Στέφεν Φρόιντ μιλώντας στο BBC.

Τις εμπειρίες του από τη ζωή στην πρώην Ανατολική Γερμανία περιέγραψε ο παλιός Γερμανός διεθνής Στέφεν Φρόιντ μιλώντας στο BBC.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του φετινού τελικού Τσάμπιονς Λιγκ στο Βερολίνο, οι Βρετανοί επιχείρησαν ένα ταξίδι στο χρόνο και συγκεκριμένα στην εποχή που η Ευρώπη ήταν διαιρεμένη γεωγραφικά και ιδεολογικά από το σιδηρούν παραπέτασμα.

Ο 45χρονος σήμερα Φρόιντ, νυν τεχνικός συντονιστής στην Τότεναμ, γεννήθηκε στο Βραδεμβούργο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική Σταλ. Αυτός και οι συμπαίκτες του, ήταν από τους λίγους «τυχερούς» πολίτες της χώρας που μπορούσαν να επισκέπτονται χώρες της Δύσης λόγω ιδιότητας, αλλά όπως εξήγησε στο BBC, αυτό το «πλεονέκτημα» δεν ήταν χωρίς κόστος.

Ο Φρόιντ, εξομολογήθηκε πως η διαβόητη μυστική αστυνομία Στάζι, προσπάθησε να τον «στρατολογήσει» ως πληροφοριοδότη, ζητώντας του να ενημερώνει για συμπαίκτες του που είχαν σκοπό να δραπετεύσουν στη Δύση κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού.

Ο Γερμανός, μίλησε για τη μέρα που δύο άνδρες τον οδήγησαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στο Βραδεμβούργο και ρίχνοντας το δυνατό φως από φακούς στα μάτια του, του ζήτησαν να γίνει πληροφοριοδότης.

«Μου είπαν ”θα δουλέψεις για τη Στάζι και θα μας λες για τους συμπαίκτες σου. Αν δεν το κάνεις, τότε η οικογένειά σου θα έχει πρόβλημα”. Η δύναμη της Στάζι ήταν τεράστια, δεν μπορείτε να φανταστείτε την πίεση. Προσπαθούσαν να φτιάξουν δίχτυα μέσα στις ποδοσφαιρικές ομάδες και είχαν όλες τις πληροφορίες. Αν πήγαινες στην Αυστρία για φιλικό, θα μάθαιναν ποιοι παίκτες σκέφτονταν να μην επιστρέψουν και δεν θα τους άφηναν να ταξιδέψουν. Ήμουν νεαρός και σε εκείνη την ηλικία ήταν δύσκολο να πεις ”όχι’. Στο σχολείο μας μάθαιναν ότι δεν έπρεπε να φύγουμε από την Ανατολική Γερμανία. Μας έλεγαν να μην πάμε στη Δύση, γιατί εκεί οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειές. Θεωρούσαμε την ΕΣΣΔ ως τον ”μεγάλο μας αδελφό” και μας έλεγαν ότι δεν χρειαζόταν να πάμε πουθενά. Ήταν εκφοβιστικό, αλλά έτσι ήταν η κατάσταση. Η Στάζι μιλούσε με τους φίλους σου, ήξερε τα πάντα για σένα. Άνθρωποι πήγαν στη φυλακή για το τίποτα. Ακόμα λυπάμαι γι’ αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Φρόιντ και συνέχισε περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίον γλίτωσε τελικά από τη Στάζι:

«Τελικά, δεν μπόρεσαν να με υποβάλλουν σε τεράστια πίεση, γιατί η οικογένειά μου ήταν ”καθαρή”. Τους είπα ” μου αρέσει η Ανατολική Γερμανία, αλλά δεν μπορώ να βλέπω τους συμπαίκτες μου και να σας λέω ποιοι θέλουν να δραπετεύσουν. Δεν θα το έκανα ποτέ γιατί έχω ομαδικό πνεύμα. Ακόμα εκπλήσσομαι που είπα ”όχι” και ακόμα θυμάμαι τις τελευταίες κουβέντες τους. ”Αν το πεις στην οικογένειά σου, θα έχεις μπελάδες και ίσως οι γονείς σου μπουν στη φυλακή”. Μετά έσβησαν τους φακούς και πήγα σπίτι μου».

Ο Φρόιντ, μετά την επανένωση της Γερμανίας έγινε ένας από τους μόλις επτά πρώην Ανατολικογερμανούς που έπαιξαν στην ενιαία Εθνική, με την οποία μάλιστα κατέκτησε και το Euro 1996.

Το 1991 μετακόμισε στη Σάλκε και από εκεί στη Ντόρτμουντ, όπου κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ του 1997, ενώ έπαιξε επίσης σε Τότεναμ, Καϊζερσλάουτερν και Λέστερ, πριν κλείσει την καριέρα του και επιστρέψει στους «σπερς», μετά από θητείες ως προπονητής στις «μικρές» Εθνικές της Γερμανίας.