Νιουκάστλ: Το θαύμα του Έντι Χάου

Όταν τον Οκτώβριο του 2021 το επενδυτικό fund Σαουδαράβων αγόρασε τη Νιουκάστλ έναντι 305.000.000 λιρών από τον επί 14 χρόνια πρόεδρο της ομάδας Μάικ Άσλεϊ, ελάχιστοι πίστεψαν ότι η ομάδα θα έχει τόσο γρήγορα απτά αποτελέσματα.

Λίγες ημέρες μετά την εξαγορά της αγγλικής ομάδας, ανακοινώθηκε και ο νέος προπονητής (στη θέση του Στιβ Μπρους). Ήταν ο 45χρονος Έντι Χάου, ο αναμορφωτής της Μπόρνμουθ τα προηγούμενα χρόνια.
Στις 8 Νοεμβρίου του 2021 η Νιούκαστλ βρισκόταν στη 19η θέση της βαθμολογίας, με μόλις 5 βαθμούς και καμία νίκη. Με λίγες προσθήκες τον Ιανουάριο του 2022 (Τρίπιερ, Γουντ, Γκιμαράες και Μπερν), οι “καρακάξες” τερμάτισαν τελικά στην 11η θέση.

Στο ξεκίνημα της νέας περιόδου, η έξοδος στο Champions League, δεν ήταν στην ατζέντα του νεαρού προπονητή και των διοικούντων. Λίγους μήνες αργότερα όμως η Νιουκάστλ απολαμβάνει αυτή τη μεγάλη επιτυχία, επιστρέφοντας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.
«Η προσδοκία μας αυτή τη σεζόν, σίγουρα δεν ήταν στην πρώτη τετράδα», είπε ο Χάου στο Sky Sports μετά την ισοπαλία της ομάδας του με τη Λέστερ. «Νομίζω ότι πάντα ελπίζεις, πάντα πιστεύεις και πρέπει να ονειρεύεσαι. Αλλά δεν νιώθαμε ότι ήμασταν έτοιμοι για αυτό. Μετά τη μάχη με τον υποβιβασμό της περασμένης σεζόν, το θέμα ήταν αν θα μπορούσαμε να εδραιωθούμε και να γίνουμε καλύτερη ομάδα».

Η Νιούκαστλ αντιμετωπίζει την Τσέλσι την τελευταία αγωνιστική της σεζόν την Κυριακή. Μια νίκη θα την ανέβαζε στους 73 βαθμούς, που θα ήταν η μεγαλύτερη συγκομιδή στην Premier League, από το 1996. Έχει πετύχει ήδη 67 γκολ, τα περισσότερα στην κορυφαία κατηγορία από το 2002.

«Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν το ποδόσφαιρο, αυτή η πόλη έχει να κάνει αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο», είπε στο Sky Sports ο μέσος Νολμπέρτο Σολάνο, ο οποίος έπαιξε στον τελευταίο αγώνα της Νιούκαστλ στο Champions League, σε μια ήττα 2-0 εκτός έδρας από την Μπαρτσελόνα.
Ο Έντι Χάου κατάφερε λοιπόν να γράψει με “χρυσά” γράμματα το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας της ομάδας και να γίνει ο πρώτος προπονητής που την οδηγεί στο Champions League, μετά τον αείμνηστο Μπόμπι Ρόμπσον τον Μάιο του 2002. Και έχουν περάσει 11 χρόνια από την τελευταία φορά που πήρε εισιτήριο για ευρωπαΪκή διοργάνωση, τερματίζοντας στην 5η θέση το 2012 υπό τον Άλαν Πάρντιου.

Μόλις 19 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Έντι Χάου δημιούργησε μια ομάδα πρώτης τετράδας. Είναι πραγματικά ένα μεγαλειώδες επίτευγμα. Όπως έγραψε και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το 0-0 με τη Λιντς ο Μπρούνο Γκιμαράες, ένας από τους λίγους παίκτες της Νιουκάστλ με εμπειρία από Champions League: «Φαινόταν αδύνατο μέχρι να γίνει».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.