Ίβαν Φέργκιουσον: Το αστέρι που θαυμάζει ο Εμπαπέ και θα βρει μπροστά της η Εθνική! (vids)

Ο Ιρλανδός επιθετικός της Μπράιτον, Ίβαν Φέργκιουσον είναι από τις αποκαλύψεις του δεύτερου γύρου στην Premier League και η Ελλάδα πρέπει να τον προσέξει στον αγώνα του Ιουνίου για τα προκριματικά του Euro 2024.

Όταν δεν έχεις κλείσει καν τα 19 και ολόκληρος Κιλιάν Εμπαπέ σου πλέκει το εγκώμιο ονομαστικά, τότε μάλλον κάτι κάνεις καλά!

Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ίβαν Φέργκιουσον ήταν απλά ένας νεαρός Ιρλανδός επιθετικός με προοπτικές να εξελιχθεί σε άλλη μία «έξυπνη» αγορά της Μπράιτον.

Μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες όμως, ο 18χρονος νεαρός έχει εκτοξεύσει την ποδοσφαιρική μετοχή του, προσφέροντας γκολ σε «γλάρους» και Εθνική Ιρλανδίας, με τον νέο αρχηγό της Εθνικής Γαλλίας, να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε αυτόν, πριν από το πρόσφατο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες για τα προκριματικά του Euro 2024.

«Είναι ένας καλός επιθετικός, ένας σημαντικός παίκτης για την Ιρλανδία. Έχουμε δει video με τις φάσεις του, φυσκά. Ελπίζουμε όμως ότι δε θα κάνει κάτι στο παιχνίδι μας και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας», είπε ο άνθρωπος που έχει σκοράρει τέσσερις φορές σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

O Φέργκιουσον, δεν μπόρεσε εκείνη την ημέρα να «πληγώσει» τη δευτεραθλήτρια κόσμου, αλλά πλέον το…μυστικό των Ιρλανδών και της Μπράιτον είχε αποκαλυφθεί.

Τον έκλεψε από τη Λίβερπουλ

Ο 18χρονος, γεννήθηκε στις 19/10/2004 στο Μπέτισταουν της Ιρλανδίας, γιος του Μπάρι Φέργκιουσον, ο οποίος είχε κάνει καριέρα στο παρελθόν με Κόβεντρι, Κόλτσεστερ, Χάρτλπουλ, Νορθάμπτον, Μποέμιανς και Σάμροκ Ρόβερς.

Μετά το σχολικό επίπεδο, εντάχθηκε στην ακαδημία της Σάμροκ Ρόβερς στο Δουβλίνο, ομάδα με την οποία έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 14 ετών σε φιλικό με την Τσέλσι το 2019, ο νεότερος στην ιστορία του κλαμπ που αγωνίστηκε ποτέ με τη φανέλα της πρώτης ομάδας!

Σε δύο χρόνια στην Μποέμιανς, έκανε μόλις τρεις εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, αλλά ήταν αρκετές για να τον τσεκάρουν οι «κατάσκοποι» της Μπράιτον και να τον πάρουν στην Αγγλία, κερδίζοντας στη μάχη για την υπογραφή του τη Λίβερπουλ τον Ιανουάριο του 2021.

Γκολ σε όλες τις διοργανώσεις

Οι περσινές εμφανίσεις του ήταν σποραδικές, όμως η σεζόν 2022-23 έμελλε να είναι η αυτή της εκτόξευσης για τον ύψους 1.88 μ. στράικερ.

Στις 24 Αυγούστου, πέτυχε το πρώτο γκολ της «αγγλικής» του καριέρας, στη νίκη με 3-0 επί της Φόρεστ Γκριν για το Λιγκ Καπ, όπου έδωσε και μία ασίστ για τον Ουντάβ.

Τον Οκτώβριο, κλείνοντας τα 18 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στους «γλάρους» έως το 2026 και από τότε …δεν έχει κοιτάξει πίσω!

Ένα μήνα μετά κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ιρλανδίας για τα φιλικά με Νορβηγία και Μάλτα, κάνοντας ντεμπούτο απέναντι στην πρώτη.

Την τελευταία μέρα του 2022, στην εντός έδρας ήττα από την Άρσεναλ, μπήκε ως αλλαγή και στην τρίτη του μόλις συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ, πέτυχε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα.

Τρεις μέρες αργότερα, τα διπλασίασε σκοράροντας στη νίκη 4-1 μέσα στην έδρα της Έβερτον, όπου έβγαλε και μία ασίστ.

Στις 14 Ιανουαρίου στο θριαμβευτικό 3-0 επί της Λίβερπουλ, έβγαλε και τη δεύτερη τελική πάσα της σεζόν, ενώ στις 21 του μήνα, πέτυχε το τρίτο του γκολ στο 2-2 στην έδρα της Λέστερ, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ στο 88′ με κεφαλιά.

Πλέον η μόνη εγχώρια διοργάνωση στην οποία δεν είχε σκοράρει ήταν το Κύπελλο, όμως κι εκεί ανέλαβε δράση για τα καλά: στις 28/2 χάρισε τη νίκη στην ομάδα του μέσα στο Στόουκ για τη φάση των «16», ενώ στις 19/3 πέτυχε δύο γκολ στο 5-0 επί της Γκρίμσμπι, με τους «γλάρους» να κλείνουν εισιτήριο για τον ημιτελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Μιμήθηκε τον Ρόμπι Κιν!

Με τέτοιες εμφανίσεις, η θέση του βασικού στην Εθνική τον περίμενε. Στις 22/3 ξεκίνησε στο φιλικό με τη Λετονία στο Δουβλίνο, ανοίγοντας λογαριασμό με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, για το δεύτερο γκολ σε νίκη με 3-2. Κάπως έτσι σε ηλικία 18 ετών και 154 ημερών, έγινε ο νεότερος σκόρερ της Ιρλανδίας από το 1998 και κάποιον…Ρόμπι Κιν!

Ακολούθησαν τα εγκώμια του Εμπαπέ, αλλά τα μυαλά του νεαρού δε φάνηκαν να παίρνουν αέρα.

Γκολάρα με τακουνάκι

Αντίθετα, στο παιχνίδι της 4ης Απριλίου με την Μπόρνμουθ, πλέον έγινε γνωστός και σε όσους δεν τον είχαν πάρει χαμπάρι, κάνοντας αυτό:

Ο νεαρός, έτσι έχει προλάβει σε 538 λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ να σκοράρει 4 φορές και να δώσει 2 ασίστ, προσφέροντας συμμετοχή σε γκολ της ομάδας του κάθε 90 λεπτά! Από όσους έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον 500′ φέτος στο πρωτάθλημα, καλύτερη σχετική επίδοση έχει μόνο ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, Έρλινγκ Χάαλαντ…

Ελλάδα, beware!

Η εκτόξευσή του, ήδη τον έχει φέρει στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων της χώρας, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (της οποίας θρυλείται ότι είναι και οπαδός), με την Μπράιτον να ετοιμάζεται να βάλει καλά λεφτά στο ταμείο της για άλλον έναν παίκτη που αγόρασε με ψίχουλα.

Το καλοκαίρι σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέρον για τον Φέργκιουσον, που μεταξύ άλλων θα βρει απέναντί του και την Εθνική Ελλάδας στις 16 Ιουνίου, στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2024. O Εμπαπέ μας έχει ήδη προειδοποιήσει…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.