Ούτε Ρονάλντο ούτε Μέσι -Ο Μο Σαλάχ είναι ο κορυφαίος!

Tο βραβείο της Χρυσής Μπάλας για το 2021 πήγε όπως ήταν αναμενόμενο, στον Λιονέλ Μέσι, κυρίως για τον ρόλο του στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα από την Αργεντινή, το πρώτο διεθνές τρόπαιο της καριέρας του.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ακολούθησε στη 2η θέση, αν και κέρδισε το βραβείο ως ο «Καλύτερος επιθετικός» της χρονιάς. Σε πολλούς προξένησε απορία, η μόλις 7η θέση του Μοχάμεντ Σαλάχ, με τα 31 γκολ και τις 6 ασίστ σε 51 αγώνες στην περυσινή περίοδο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαλάχ, αυτή τη στιγμή, είναι ίσως ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Είναι καλύτερος από τον Μέσι. Προηγείται άνετα του Ρονάλντο. Αυτοί οι δύο λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι ήταν εξωπραγματικοί. Τώρα τείνει να γίνει εξωπραγματικός ο Αιγύπτιος επιθετικός. Με τα δύο τέρματα που πέτυχε εναντίον της Έβερτον, ο Σαλάχ έγραψε άλλη μία χρυσή σελίδα στην παρουσία του στην Premier League. Με 13 γκολ και 8 ασίστ σε 14 ματς πρωταθλήματος, έχει συμμετάσχει σε 21 γκολ της ομάδας του και ξεπέρασε το άπιαστο ρεκόρ του Τιερί Ανρί, ο οποίος τη σεζόν 2004-05, είχε συμμετοχή σε 20 γκολ της Άρσεναλ, σε αυτό το σημείο της Λίγκας.

Ο ποσοτικός προσδιορισμός του «καλύτερου παίκτη» ήταν μια ανόητη υπόθεση για μεγάλο μέρος των τελευταίων 15 ετών λόγω της παρουσίας του Μέσι και του Ρονάλντο. Σαφώς ήταν πάντα o ένας ή o άλλος. Αλλά καθώς οι καιροί αλλάζουν και οι δύο θρύλοι μεγαλώνουν, ανοίγει ο χώρος για να διεκδικήσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, άλλοι ποδοσφαιριστές. Μεταξύ αυτών είναι σίγουρα και ο Σαλάχ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαλάχ, σε αυτή την ακαταμάχητη φόρμα, είναι ένας παίκτης που όλοι θέλουν να τον έχουν στην ομάδα τους. Η Λίβερπουλ είναι τυχερή που τον έχει και θα κάνει τα πάντα να τον «δέσει» για πάντα στο «Άνφιλντ».

Και δεν είναι μόνο οι αδιανόητες ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Όπως έχει πει και Γκάρι Λίνκερ: «Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στον Σαλάχ και είναι πολλά, είναι ότι όπως κι αν του πάνε τα πράγματα σε ένα παιχνίδι, παίζει πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Ένας τόσο υπέροχος παίκτης με ξεχωριστή προσωπικότητα».
Είναι μόλις 29 χρόνων και ήδη θεωρείται από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών που έπαιξαν στην Premier League.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αθλητικό επιστήμονα Σάιμον Μπράντις, είναι ήδη τουλάχιστον δεύτερος πίσω από τον Τιερί Ανρί. Και έχει τα στατιστικά στοιχεία για να το αποδείξει. Το 1999, ένας επιβλητικός Γάλλος με το όνομα Τιερί Ανρί έφτασε στην Άρσεναλ από τη Γιουβέντους. Τα επόμενα οκτώ χρόνια, ο Γάλλος δημιουργούσε πανικό στις αντίπαλους αμυντικούς, ήταν ένας από τους πιο επίφοβους επιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ήταν το πιο λαμπερό στολίδι της υπέροχης ομάδας των «Gunners» που γράφτηκε στα βιβλία της ιστορίας με μια αήττητη σεζόν στο πρωτάθλημα της περιόδου 2003-04.

Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, ο Μο Σαλάχ ακολούθησε το μονοπάτι του Ανρί, αντάλλαξε και αυτός την Ιταλία με την Αγγλία, αυτή τη φορά προς όφελος της Λίβερπουλ. Ο Αιγύπτιος έχει σκοράρει 110 φορές (με 45 ασίστ) σε μόλις 4,5 σεζόν από τότε που μετακόμισε από τη Ρόμα, με αιχμή του δόρατος τον έκτο θρίαμβο του συλλόγου στο Champions League το 2019 και έναν πρώτο τίτλο πρωταθλήματος μέσα σε τρεις δεκαετίες την επόμενη χρονιά.

Και όλα αυτά, δείχνοντας εκπληκτικά δείγματα δουλειάς στο γήπεδο αλλά και ομαδικού πνεύματος. Έχει τα περισσότερα πατήματα στο αντίπαλο τρίτο του γηπέδου από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στην Ευρώπη. Έχει τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας στο ίδιο σημείο, από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη. Κάνει όλα αυτά τα σκληρά πράγματα που ξεχωρίζουν έναν καλό ποδοσφαιριστή, από έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης, που δύσκολα συναντάς αν δεν περάσουν αρκετά χρόνια. Ίσως και δεκαετίες. Και ο Μο Σαλάχ είναι ένας από αυτούς…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.