Η «άλωση» του Μάντσεστερ

Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει και το Novasports.gr εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το πρωτάθλημα μπορεί να επιστρέψει στο Λονδίνο μετά από τέσσερα χρόνια.

Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει και το Novasports.gr εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το πρωτάθλημα μπορεί να επιστρέψει στο Λονδίνο μετά από τέσσερα χρόνια.

Η πόλη του Μάντσεστερ είναι η «βασίλισσα» της ποδοσφαιρικής Αγγλίας το τελευταίο διάστημα με τις ομάδες της να μονοπωλούν τούς τίτλους και να έχουν αφήσει το πλούσιο Λονδίνο μακριά από τις χαρές και τα πανηγύρια. Τις τέσσερις τελευταίες Πρέμιερσιπ έχουν μοιραστεί Σίτι και Γιουνάιτεντ, με την Τσέλσι το 2010 να είναι η πιο πρόσφατη πρωταθλήτρια από την πρωτεύουσα.

Είναι η 23η Πρέμιερ Λιγκ αυτή που αρχίζει και η αλήθεια είναι πώς η παντοκρατορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον οδήγησε το Λονδίνο σε φτωχό συγγενή του Μάντσεστερ, όσον αφορά το εγχώριο ποδόσφαιρο. Από το 1993 μόνο Άρσεναλ (τρεις πρωτιές) και Τσέλσι (άλλες τόσες) έχουν σπάσει το «μονοπώλιο» των Mancunians, μια και η κατάκτηση του τίτλου από την Μπλάκμπερν το 1995 επιτυχία της περιοχής μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η έδρα των Ρόβερς απέχει δεκατέσσερα χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ!

Δύσκολα στην τετράδα η Λίβερπουλ

Άρσεναλ και Τσέλσι, φέτος, έχουν ένα μεγάλο αβαντάζ σε σχέση με τις Γιουνάιτεντ και Σίτι οι οποίες είναι οι κύριες συνδιεκδικήτριες του πρωταθλήματος. Δεν βάζουμε σ΄ αυτές τις Λίβερπουλ και Τότεναμ: Οι «κόκκινοι» του Μπρένταν Ρότζερς δαπάνησαν πολλά χρήματα σε «ψώνια» από τη Σαουθάμπτον (Λαλάνα, Λάμπερτ, Λόβρεν) και σε παίκτες σημαντικής αξίας (Τσαν και Μάρκοβιτς), όμως την απώλεια του Λουίς Σουάρες δεν την κάλυψαν.

Ο Ουρουγουανός δημιούργησε πέρυσι ένα «φονικό» δίδυμο με τον Ντάνιελ Στάριτζ και το κενό του δεν καλύπτεται. Αυτόματα η Λίβερπουλ μένει ακόμη και εκτός τετράδας στα προγνωστικά, από τη στιγμή που φέτος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ελάχιστα θα θυμίζει το συνονθύλευμα του Ντέιβιντ Μόγιες. Η Τότεναμ κάνει επανεκκίνηση με τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο στο τιμόνι της και λογικός στόχος δεν είναι κάτι περισσότερο της έκτης θέσης. Μεταγραφικά υπήρξε άφαντη (μόνες ουσιαστικές προσθήκες των Ντέιβις και Φορμ) και καλείται, απλώς, ν΄ αξιοποιήσει τις περυσινές που ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια ευρώ!

Το ατού Τσέλσι και Άρσεναλ

Οι δύο «Λονδρέζες», λοιπόν, έχουν το ατού στον πάγκο τους: Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην Πρέμιερ, βρισκόμενος στην τεχνική ηγεσία των Λονδρέζων από το 1996, ενώ οι «μπλε» θα βασιστούν στις ικανότητες του Ζοσέ Μουρίνιο ο οποίος θα βρεθεί για πέμπτη σεζόν στην Αγγλία και για δεύτερη σερί στην ισάριθμη θητεία του στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Η Άρσεναλ πέρυσι διεκδίκησε τον τίτλο και προδόθηκε από την αστεία συμπεριφορά της στα μεγάλα παιχνίδια (τα έχασε όλα και με μεγάλα σκορ), αλλά και από τις συνεχείς απουσίες κομβικών ποδοσφαιριστών (όπως ο Ουόλκοτ).

Ήταν η ομάδα με τις περισσότερες καταμετρημένες ημέρες στην κορυφή της Λίγκας και φέτος τον πρωταθλητισμό της τον ενίσχυσε με παίκτες ουσίας, που μπορούν να την ανεβάσουν επίπεδο. Κανείς από τους ποδοσφαιριστές που έφυγαν δεν την αποδυναμώνει (ούτε ο Φερμάελεν), ενώ Τσέιμπερς και Ντεμπισί ισχυροποιούν την άμυνά της. Ο Αλέξις Σάντσες θα δώσει τα γκολ που έλειψαν και πιθανώς να μην μπορέσει να σκοράρει ο Ζιρού, αλλά και ο Οσπίνα είναι καλή λύση για τη θέση του τερματοφύλακα.

Με τον Ράμσι να βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και μεσοεπιθετικά να υπάρχουν οι Καθόρλα, Οζίλ, Σάντσες, Ουόλκοτ (όταν γίνει καλά) η περυσινή Κυπελλούχος Άρσεναλ είναι ικανή για μεγάλα πράγματα. Το έδειξε και στο Κομιούνιτι Σιλντ, όπου έκανε φύλλο και φτερό τη Σίτι με 3-0 κατακτώντας το τρόπαιο.

Ο Μουρίνιο, από την άλλη, φέτος θα έχει μία ομάδα περισσότερο στα μέτρα του. Με παίκτες που αυτός διάλεξε (Φάμπρεγκας, Κόστα, Φελίπε Λουίς, Ντρογκμπά), έστω και χωρίς τον Φρανκ Λάμπαρντ που θα συνεχίσει στην Αμερική, αφού πρώτα παίξει ως δανεικός στους «πολίτες» του Μάντσεστερ! Λουκάκου, Μπα, Κόουλ, Ετό, Νταβίντ Λουίζ δεν ανήκουν, πλέον, στο δυναμικό της Τσέλσι κατόπιν ξεκάθαρων εντολών του Πορτογάλου πολυνίκη προπονητή. Ορισμένοι εξ αυτών, ίσως, μπορούσαν να βοηθήσουν και να έκαναν τη λονδρέζικη ομάδα ακόμη πιο δυνατή, ο Special One, όμως, ξέρει.

Σουλουπώνει τη Γιουνάιτεντ ο φαν Χάαλ

Η εποχή Λουίς φαν Χάαλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μια και οι «κόκκινοι διάβολοι» έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο στα φιλικά τελειώνοντας αήττητοι την προετοιμασία τους. Δεν έχουν Ευρώπη κι αυτό είναι αβαντάζ που θα τους ελαφρύνει το πρόγραμμα, πέρα από πλήγμα στο γόητρό τους, αλλά μεταγραφικά δεν ενισχύθηκαν ιδιαίτερα. Εισέπραξαν αρκετά «όχι» (κλασική η περίπτωση Κρόος), με τους Λουκ Σο και Άντερ Χέρερα να είναι οι προσθήκες τους.

Το ρόστερ «καθάρισε» σχετικά, μετά τη χρονιά της λαίλαπας Μόγιες, αλλά και πάλι έμειναν παίκτες μόνο και μόνο για να μείνουν. Ο Ολλανδός προπονητής καλείται με μπροστάρηδες τούς Ρούνι και φαν Πέρσι να εξυγιάνει μία ομάδα, η οποία θα επιστρέψει τη σεζόν 2015/2016 στην Ευρώπη με περισσότερες μεταγραφές, πλουσιότερη λόγω των χορηγικών της προγραμμάτων που ανθούν, κι έτοιμη για την κορυφή.

Η δύσκολη σεζόν του Πελεγκρίνι και ο χαμός στην ουρά

Στη Μάντσεστερ Σίτι ο Μανουέλ Πελεγκρίνι στάθηκε τυχερός στο γλίστρημα του Τζέραρντ πέρυσι (στο κομβικό για την κατάκτηση του τίτλου από τους «πολίτες» Λίβερπουλ-Τσέλσι 0-2), αλλά φέτος θα πρέπει η ομάδα του να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια από ποτέ για να διατηρήσει τα κεκτημένα. Η πιο ουσιαστική προσθήκη είναι του στόπερ Μανγκαλά από την Πόρτο, ενώ θα φανεί στη σεζόν πόσο ο Γιάγια Τουρέ ήθελε να μείνει, τελικά, στους «γαλάζιους» ή αν έπρεπε να συμβιβαστεί λόγω συμβολαίου και μη διάθεσης της Σίτι να τον πουλήσει.

Το αγγλικό στοιχείο είναι ελάχιστο (η ενδεκάδα της στον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ με την Άρσεναλ δεν είχε Άγγλο!) και ο Χιλιανός τεχνικός, φέτος, θα έχει ν΄ αντιμετωπίσει καλύτερες και πιο γερά προετοιμασμένες ομάδες σε σχέση με τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Στη Μεγάλη Βρετανία, πάντως, δίνεται το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο ξανά, με δεύτερο (με ελάχιστη διαφορά πίσω) την Τσέλσι.

Από εκεί και πέρα η Έβερτον του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ κράτησε με μεταγραφή τον «μπόμπερ» Λουκάκου κι αναμένεται να είναι η καλύτερη του «σωρού» που ακολουθεί, αλλά όχι υποψήφια για Τσάμπιονς Λιγκ και πεντάδα. Στόχος της θα είναι η έκτη θέση, όπως και της Τότεναμ. Από εκεί και κάτω όλες οι ομάδες θα πρέπει να προσέξουν να μην εμπλακούν σε περιπέτειες υποβιβασμού, διότι πηγαίνουμε για την πιο κλειστή, βαθμολογικά, Πρέμιερ Λιγκ των τελευταίων ετών κοιτώντας τα ρόστερ και την εν γένει δυναμική των μικρομεσαίων συλλόγων.

Ο Άλαν Πάρντιου θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να βελτιώσει την παραπαίουσα Νιούκαστλ, η Σουόνσι δεν μπορεί να κρέμεται συνεχώς στον Μπονί, η Σαουθάμπτον αποδυναμώθηκε, η Γουέστ Χαμ σώθηκε πέρυσι γιατί δεν ήταν η χειρότερη (αν και ο Σαμ Άλαρνταϊς θεωρείται ο πρώτος προπονητής που θα χάσει τη δουλειά του), ενώ η δυναμική των Λέστερ, Μπέρνλι, ΚΠΡ που ανέβηκαν δεν θεωρείται ικανή για να τις κρατήσει στην κατηγορία. Μεγάλο «στοίχημα» είναι και η σεζόν για την Άστον Βίλα, που παίζει με τη φωτιά τα τελευταία χρόνια αλλά πάντοτε σώζεται. Λεπτομέρεια; Δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την Πρέμιερ Λιγκ!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.