Εσιέν: Η μεταγραφή ρεκόρ της Τσέλσι

Σαν σήμερα 19 Αυγούστου 2005, ο 22χρνος Μάικλ Εσιέν προσγειώθηκε στο Λονδίνο και το Στάμφορντ Μπριτζ με μεταγραφή ρεκόρ εκείνη την εποχή για την Τσέλσι.

Οι “μπλε” του Λονδίνου παρακολουθούσαν και κυνηγούσαν καιρό τον Γκανέζο μέσο που αγωνιζόταν στην Γαλλία με την φανέλα της Λιόν. Ο Ζαν Μισέλ Ολάς είχε απορρίψει πέντε προσφορές της Τσέλσι και συνεχώς ανέβαζε την τιμή του ποδοσφαιριστή προκειμένου να τον παραχωρήσει. Μάλιστα η Τσέλσι αποφάσισε να δώσει και τον Τιάγκο Μότα μαζί με χρήματα για να πείσει τον πανέξυπνο πρόεδρο της Λιόν να αφήσει τον Εσιέν. Ο Ολάς, θαυμαστής του Γκανέζου, τον είχε χαρακτηρίσει γαλλικό κλειδί, όμως η συμφωνία ήταν κερδοφόρα για τον σύλλογο.

Η Λιόν, δις πρωταθλήτρια Γαλλίας, έδωσε 8 εκατομμύρια στην Μπαστιά για να φέρει στο Ζερλάν τον ταλαντούχο και ακούραστο Εσιέν ο οποίος είχε απορρίψει πρόταση της Παρί Σεν Ζερμέν. Εκεί φόρεσε το νούμερο 4 είχε παρέα τους Εντμίλσον, Ντιαρά και Ζουνίνιο στο κέντρο. Κάθισε δύο χρόνια, πήρε ισάριθμα πρωταθλήματα και αποχώρησε με το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της Ligie 1 για το Λονδίνο.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, φρέσκος ιδιοκτήτης στην Αγγλία, συνέχισε να ξοδεύει αγοράζοντας και τον Σον Ράιτ Φίλιπς από την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ρώσος μεγιστάνας κράτησε στον πάγκο τον Μουρίνιο και ο σύλλογος έφτασε στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, του Community shield, ενώ έκανε βήμα παραπάνω στο Champions League φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά.

Εντέλει κατέληξαν σε συμφωνία με την μεταγραφή να αγγίζει τα 24.4 εκατομμύρια λίρες, λίγο περισσότερα από τα χρήματα που είχε ξοδέψει ο σύλλογος για να φέρει τον Ντιντιέ Ντρογκμπά από την Μαρσέιγ ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Ζοζέ Μουρίνιο είχε δηλώσει τότε: “Είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να πάρουμε για αυτή την θέση, μπορεί να παίξει παντού στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Γνωρίζω πως θα γίνουν αρκετές ερωτήσεις για τα χρήματα που δόθηκαν αλλά πλέον αυτό είναι το μοντέρνο ποδόσφαιρο. Οι μεγάλες ομάδες θέλουν μεγάλους παίκτες και επιθυμούν να τους κρατήσουν”

Ο 22χρονος τότε Εσιέν είχε πει: Ήθελα να έρθω στη Πρέμιερ Λιγκ και είμαι πολύ χαρούμενος. Είμαι ερωτευμένος με την Πρέμιερ Λιγκ. Θα είναι δύσκολα αλλά είμαι έτοιμος να παλέψω για μια θέση στην ομάδα. Δεν θα έχω πρόβλημα να προσαρμοστώ καθώς μιλάω την γλώσσα και έχω φίλους στην ομάδα”

Ο Γκανέζος έκανε θραύση δημιουργώντας μια φοβερή μεσαία γραμμή στο Λονδίνο παρέα με τους Κλοντ Μακελελέ και Φρανκ Λάμπαρντ. Ο Εσιέν μέτρησε 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και βοήθησε τη Τσέλσι να παραμείνει στο θρόνο της κατακτώντας στην παρθενική του σεζόν στο νησί τον τίτλο. Στην 3η σεζόν του Ρόμαν Αμπράμοβιτς οι μπλε του Λονδίνου κατάφεραν να κερδίσουν δυο πρωταθλήματα.

Στα βιβλία της Τσέλσι ο Εσιέν υπήρξε για 8 χρόνια, αν εξαιρέσουμε την σεζόν που δόθηκε με την μορφή δανεισμού στην Ρεάλ Μαδρίτης για να παίξει υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο που είχε αναλάβει τους μερένγκες. Αποχώρησε το 2014 για το Σαν Σίρο και την Μίλαν έχοντας στις αποσκευές του δύο τίτλους Πρέμιερ Λιγκ, το Champions League, τρία κύπελλα Αγγλίας και ένα Λιγκ Καπ. Φόρεσε και τίμησε την φανέλα της Τσέλσι 256 φορές σκοράροντας 25 γκολ.

Μετά την Μίλαν είχε ένα αποτυχημένος πέρασμα από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, από την Ινδονησία αλλά και το Αζερμπαϊτζάν όπου κρέμασε και τα παπούτσια του πέρσι ύστερα από 545 αγώνες στα πόδια του. Σήμερα, στα 38 του χρόνια, εργάζεται στον πάγκο της Νόρτζελαντ στην Δανία ως βοηθός προπονητή.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.