Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Ο ποδοσφαιριστής που θα έκανε τα πάντα για να κρατήσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μια όχι και τόσο γνωστή ιστορία για τον 79χρονο Σκωτσέζο πρώην τεχνικό, μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία των «Κόκκινων Διαβόλων».

«Δεν είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να είχαν τέτοια και τόση επίδραση μέσα σε διάστημα δύο μηνών», είχε πει κάποτε για έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή ο τεράστιος Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο Σκωτσέζος είχε σε τόσο μεγάλη υπόληψη κι εκτίμηση τον Χένρικ Λάρσον που «θα έκανα τα πάντα για να τον κρατήσω», όπως είχε πει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον Ιανουάριο του 2007, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» απέκτησαν τον Λάρσον ως δανεικό για διάστημα δύο μηνών από τη σουηδική Χέλσιμποργκ προκειμένου να καλύψουν το κενό του τραυματία Λουίς Σαχά.

Η παρουσία του Σουηδού επιθετικού έμελλε να είναι εξαιρετικά σύντομη καθώς αγωνίστηκε μόνον σε 13 αγώνες αυτούς τους δύο μήνες, πετυχαίνοντας τρία γκολ. Ωστόσο, ο χρόνος αποδείχτηκε υπεραρκετός για ν’ αποκτήσει τεράστια επίδραση στους συμπαίκτες του, στον προπονητή του και στους υποστηρικτές της ομάδας.

Ο Χένρικ Λάρσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στα 35 του πλέον, όλοι υπέθεσαν πως βρισκόταν στη δύση της καριέρας του. Περνούσε τον τελευταίο του καρό αγωνιζόμενος με την ομάδας της γενέτειράς του έχοντας πετύχει σπουδαία επιτεύγματα με τη Σέλτικ και την Μπαρτσελόνα. Κι όμως, ο Φέργκιουσον είχε την αίσθηση πως μπορούσε ακόμη να σταθεί με αξιώσεις στο υψηλότερο επίπεδο και δεν έκανε λάθος.

Ο Λάρσον σκόραρε στο ντεμπούτο του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε αγώνα αγγλικού Κυπέλλου κόντρα στην Άστον Βίλλα στο Ολν Τράφορντ, ως αποτέλεσμα συνεργασίας με τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Γουέιν Ρούνεϊ. Λειτούργησε άμεσα ως μέντορας για τους νεαρούς – τότε – ταλαντούχους, νεαρούς επιθετικούς κι αμέσως έγινε ο αγαπημένος της κερκίδας.

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη Γιουνάιτεντ, λατρεύτηκε ως φιγούρα από τους ποδοσφαιριστές μας. Είναι χαρακτηριστικός ακόμη κι ο τρόπος με τον οποίο έλεγαν τ’ όνομά του, αλλάζοντας τη χροιά της φωνής τους, μιλώντας για κάποιον … φοβερό», είχε γράψει ο Σερ Άλεξ στη δεύτερη αυτοβιογραφία του.

Η καριέρα του Λάρσον

Ο Λάρσον πέτυχε 242 γκολ σε 313 αγώνες με τη Σέλτικ, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα να βάλεθι τέλος στην επί σειρά ετών κυριαρχία των Ρέιντζερς στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο. Έχοντας κερδίσει πληθώρα πρωταθλημάτων στη Σκωτία, ο Σουηδός πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα ως ελεύθερος το 2004. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο περιόρισε σημαντικά τις συμμετοχές του στην πρώτη του σεζόν με τους Καταλανούς. Παρόλα αυτά, επέστρεψε απόλυτα υγιής. Επέστρεψε κι ήταν αυτός που δημιούργησε τα δύο γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 κόντρα στην Άρσεναλ για τη νίκη με 2-1, στον τελευταίο του αγώνα με τους «Μπλαουγκράνα».

«Η δεκτικότητά του στις οδηγίες του προπονητικού τιμ ήταν φοβερή»

Παρά τα αγωνιστικά του κατορθώματα και την ποδοσφαιρική του λαμπρότητα, o Λάρσον ήταν σα … σφουγγάρι στο Ολντ Τράφορντ. «Για έναν άνδρα 35 ετών, η δεκτικότητα στις οδηγίες του προπονητικού τιμ ήταν φοβερή. Σε κάθε ενημέρωση μάθαινε τα πάντα. Ήθελε να ακούει τον Κάρλος (σ.σ. Κεϊρόζ) σε όλες τις τακτικές αναλύσεις. Επεδίωκε να γνωρίζει και να εμπεδίδει και την παραμικρή λεπτομέρεια».

«Έμαθα πολλά από τν Σερ Άλεξ και τον τρόπο που ήταν με τους ποδοσφαιριστές του», θα πει αργότερα ο Λάρσον. «Δεν είχε σημασία αν ήσουν νεότερος ή μεγαλύτερος, αν δεν έκανες τη δουλειά σου, στην έλεγε. Υπήρχε ένας τεράστος σεβασμός από τους ποδοσφαιριστές, προφανώς. Υπήρξε φανταστικός απέναντί μου κι απέναντι στην οικογένειά μου».

«Standing ovation»

Ο Λάρσον σκόραρε στην τελευταία του εμφάνιση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ. Ο Σουηδός αξιοποίησε την κεφαλιά του Ρονάλντο πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της ομάδας του σ’ εκείνον τον αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ με τη γαλλική, Λιλ.

Λίγες ημέρες μετά, έδωσε και τον τελευταίο του αγώνα με τη φανέλα της αγγλικής ομάδας στο ισόπαλο 2-2 με τη Μίντλεσμπρο στο «Ρίβερσαϊντ Στέιντιουμ».

Σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, ο Λάρσον δούλεψε τόσο σκληρά για την ομάδα που οι συμπαίκτες του κι όλο το προσωπικό της, αμέσως μετά το ματς τον αποθέωσαν χειροκροτώντας τον επί ώρα όντας όρθιοι.

«Έμοιαζε σαν ένας γεννημένος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τις κινήσεις του και το θάρρος του. Στον τελευταίο του αγώνα με τα χρώματά μας στο Μίντλεσμπρο, νικούσαμε 2-1 κι ο Χένρικ γύρισε πίσω να παίξει στο κέντρο τρέχοντας ακατάπαυστα. Επιστρέφοντας στ’ αποδυτήρια, όλοι οι ποδοσφαιριστές σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν, για ν’ ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Δεν υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που να έχουν τέτοια επίδραση σε μια ομάδα μέσα σε δύο μήνες»., έγραψε σχετικά ο Φέργκιουσον.

«Όσο δυναμική φιγούρα κι αν έχει κάποιος μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε δύο λεπτά αν δεν κάνει τη δουλειά του. Κι όμως ο Χένρικ διατήρησε αυτήν την αύρα του στο διάστημα που ήταν μαζί μας. Έμοιαζε σα να ήταν χρόνια μαζί μας. Θα έκανα τα πάντα για να τον κρατήσουμε».

Αμέσως μετά τον αγώνα με τη Μίντλεσμπρο ο Φέργκιουσον μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου έπλεξε το εγκώμιο του Λάρσον. Ο Σουηδός επιθετικός απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να επεκτείνει τη συνεργασία του στο Ολντ Τράφορντ. Ήθελα να παραμείνει πιστός στην αρχική συμφωνία. Κάτι που σεβάστηκε πλήρως ο Φέργκιουσον αλλά πρόσθεσε πως «θα έκανα τα πάντα» για να τον κρατήσει στο Μάντσεστερ.

«Υπήρξε φανταστικός μαζί μας, ο επαγγελματισμός του, η συμπεριφορά του, σε ότι έκανε υπήρξε τέλειος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην τεχνικός της Γιουνάιτεντ. Και συνέχσε: «Θα θέλαμε πάρα πολύ να μείνει αλλά προφανώς έχει δώσει τις υποσχέσεις του στην οικογένειά του και στην Χέλσιμποργκ και νομίζω πως πρέπει να το σεβαστούμε αυτό, αλλά παρόλα αυτά θα έκανα τα πάντα για να μείνει».

Ο Λάρσον επέστρεψε στη Χέλσιμποργκ και συνέχισε να παίζει για μερικές σεζόν ακόμη πριν αποσυρθεί το 2009. Ο Φέργκιουσον αποκάλυψε πως είχε προσπαθήσει να τον αποκτήσει από όταν αγωνιζόταν στη Σέλτικ. Αλλά η ομάδα του δε συζητούσε καν το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τον ηγέτη της. Ίσως μόνον εκείνος μπορεί να έχει φανταστεί την επίδραση που θα είχε ο Λάρσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αν είχε ενσωματωθεί σ’αυτήν στα κορυφαία χρόνια της καριέρας του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.