Μπεν Αρφά, ο επαναστάτης (video)

Enfant terrible δεν είναι απλά το «κακό παιδί» ή το «τρομερό παιδί». Κυρίως είναι μια ιδιοφυΐα που δεν μπορεί να μπει σε καλούπι. Που λειτουργεί «ανορθόδοξα» σύμφωνα με τους άλλους και ενίοτε αναπτύσσει μια επιθετική συμπεριφορά.

Enfant terrible δεν είναι απλά το «κακό παιδί» ή το «τρομερό παιδί». Κυρίως είναι μια ιδιοφυΐα που δεν μπορεί να μπει σε καλούπι. Που λειτουργεί «ανορθόδοξα» σύμφωνα με τους άλλους και ενίοτε αναπτύσσει μια επιθετική συμπεριφορά. Είναι κι ο επαναστάτης. Αυτός που είναι μπροστά από την εποχή του, ο avant garde. Κι ο εκτός νόρμας. Hors-norme το λένε οι Γάλλοι. Αυτό το hors-norme συνοδεύει τον Χατέμ Μπεν Αρφά από την παιδική ηλικία. Από το 1999 όταν μπήκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Ποδοσφαίρου του Κλαιρφονταίν. Τότε που μια…μισοριξιά έρχεται στα χέρια με τον Αμπού Ντιαμπί, πιτσιρικάδες κι οι δύο στο Ινστιτούτο. Μια σκηνή που έγινε γνωστή μέσα από το ντοκυμαντέρ À la Clairefontaine του Canal+. «Je m’énerve vite, je sais pas pourquoi, mais c’est la vie, je suis comme ça…» εξηγεί ο ίδιος. Έτσι είμαι ρε φίλε…

 Γι’ αυτό το enfant terrible η Λιόν είχε ξοδέψει 150.000 ευρώ το 2002. Για έναν 15χρονο που θα έπαιζε στις Ακαδημίες; Πρωτοφανές. Από εκεί και πέρα μόνο τρικυμίες. Τσακωμοί, καυγάδες, γκολάρες, τραυματισμοί, αποθέωση, μηδενισμός. Και ξανά από την αρχή. Ελάχιστες φορές απόλαυσε τη μπουνάτσα. Κι αν τη γνώρισε, ήταν για λίγο. «Είναι σαν να παίζω ηλεκτρονικό και να έχω μια ζωή ακόμη» δηλώνει όταν η Νιούκασλ τον παρατάει δανεικό στη Χαλ το φθινόπωρο του ‘14. Μάλλον έτσι είναι όλη η καριέρα του. Από πίστα σε πίστα με ένα μόνο «κανονάκι». Και το αριστερό του να κάνει θαύματα απέναντι στα τέρατα που θέλουν να τον φάνε. 

Κι αυτός στην «καταραμένη» γενιά του ’87. Που κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004. Και που τώρα θα έπρεπε να οδηγεί τη Γαλλία στο δικό της Euro. Αλλά πώς; Ο Μπενζεμά αποκλεισμένος για εμπλοκή στο σκάνδαλο με το sextape του Βαλμπουενά, κι άλλες ιστορίες. Ο Νασρί να έχει αποχαιρετήσει τους Πετεινούς στα 27 του, αφού πρώτα τα είχε βάλει με όλους. Η αύρα της Κυανής Ακτής φαίνεται να του κάνει καλό. Τον περασμένο Νοέμβριο τον ξανακάλεσαν στην εθνική. «Έχουν περάσει τόσα χρόνια κι έχει αλλάξει τόσο πολύ το Κλαιρφονταίν, που μπερδεύτηκα, δεν μπορούσα να βρω τις τουαλέτες» δηλώνει την ημέρα επιστροφής του χαμογελαστός. 

Απόψε επισκέπτεται την πόλη που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Όχι όμως το σπίτι του. Εκείνος μεγάλωσε στο Ζερλόν. Τώρα υπάρχει το Parc OL. Καλύτερα. Θα τον απολαύσουν περισσότεροι, αφού το ματς γίνεται à guichets fermés, όπως λένε κι οι Γάλλοι. Δεν έχει μείνει εισιτήριο. Θα αντιμετωπίσει την επόμενη γενιά των Ακαδημιών της Λιόν. Τους Λακαζέτ, τους Τολισό, τους Φερί. Όχι όμως τους επόμενους Μπεν Αρφά. Είπαμε, hors-norme. Το καλούπι έσπασε. Δεν βγαίνει άλλος…

21:30, Novasports 3, Λιόν-Νις για μια θέση στο Champions League, η δεύτερη επίθεση απέναντι στην τρίτη. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.