Η προσπάθεια να τιμηθεί ετεροχρονισμένα ο Πάτρικ Ο΄Κόνελ

Εκστρατεία έχει ξεκινήσει από διάσημους πρώην ποδοσφαιριστές, ώστε έστω και μετά από δεκαετίες να τιμηθεί η μνήμη του παλιού ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και προπονητή των Μπέτις και Μπαρτσελόνα Πάτρικ Ο΄Κόνελ ο οποίος απεβίωσε άπορος στο Λονδίνο το 1959 σε ηλικία 71 ετών.

Εκστρατεία έχει ξεκινήσει από διάσημους πρώην ποδοσφαιριστές, ώστε έστω και μετά από δεκαετίες να τιμηθεί η μνήμη του παλιού ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και προπονητή των Μπέτις και Μπαρτσελόνα Πάτρικ Ο΄Κόνελ ο οποίος απεβίωσε άπορος στο Λονδίνο το 1959 σε ηλικία 71 ετών.

Ο Ιρλανδός υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα όχι μόνο στο Νησί, αλλά και στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Προσωπικότητες όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Όλιβερ Καν, ο Μάρτιν Ο΄Νιλ και ο Λουίς Φίγκο διοργανώνουν πανστρατιά, ώστε να μαζευτούν χρήματα και να φιλοτεχνηθεί ένα μνημείο προς τιμήν του Ο΄Κόνελ και της προσφοράς του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Πάτρικ Ο΄Κόνελ υπήρξε αρχηγός της Εθνικής Ιρλανδίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως παίκτης, στα μέσα της δεκαετίας του 1910. Ως προπονητής της Μπαρτσελόνα την έσωσε από χρεωκοπία, ενώ οδήγησε την Μπέτις στο μόνο της τίτλο στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας μέχρι και σήμερα! Πέθανε στις 27 Φλεβάρη του 1959, άπορος στο Λονδίνο και ετάφη χωρίς καν το μνήμα του ν΄ αναφέρει το όνομά του.

Ο Ιρλανδός  άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1909 με τη Σέλτικ του Μπέλφαστ, ενώ διακρίθηκε κι έκανε πορεία στο ποδόσφαιρο στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Η πρώτη του μεταγραφή στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ κόστισε 25 λίρες Αγγλίας, όμως μέσα σε λίγα χρόνια ανάγκασε τη Γιουνάιτεντ να πληρώσει χίλιες για να τον εντάξει στο δυναμικό της από τη Χαλ.

Τον Απρίλιο του 1915 βρέθηκε το όνομά του μπλεγμένο στην υπόθεση του στημένου ντέρμπι Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο οποίο επτά παίκτες των δύο ομάδων τιμωρήθηκαν δια βίου. Ο Ο΄Κόνελ δεν βρέθηκε ένοχος, ενώ μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο έπαιξε για λίγο στη Σκωτία (Νταμπάρτον) μην μπορώντας να βρει ομάδα στην Αγγλία.

Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του ταξίδεψε στην Ισπανία, όπου αντικατέστησε τον Άγγλο Φρεντ Πέντλαντ στον πάγκο της Ράσινγκ Σανταντέρ. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε όταν ανέλαβε τη Ρεάλ Μπέτις, στη δεύτερη κατηγορία: Μία ομάδα εργατών ουσιαστικά που «ζούσε» στη σκιά της Σεβίλλης η οποία και ήταν η μεγάλη ομάδα στην πόλη!

Το 1932 ανέβασε την Μπέτις στη μεγάλη κατηγορία και το 1935 την οδήγησε στον τίτλο, αφήνοντας δεύτερη τη Ρεάλ Μαδρίτης, με το επίτευγμα του «Don Patricio» να είναι ό,τι μεγαλύτερο έχει πετύχει ο ανδαλουσιάνικος σύλλογος μέχρι και σήμερα. Ο Ο΄Κόνελ αποδείχθηκε δίγαμος στη Σεβίλλη, με την πολυτάραχη ζωή του στα γήπεδα ν΄ αποδεικνύεται ένα τίποτε μπροστά σ΄ αυτά που συνέβησαν στην προσωπική του!

Σημείο αναφοράς στην πορεία του Ο΄Κόνελ αποτέλεσε η σωτηρία της Μπαρτσελόνα από βέβαιη χρεωκοπία το 1937. Ο πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» Χοσέ Σουνιόλ, ακτιβιστής, συνελήφθη από τις δυνάμεις του Φράνκο και δολοφονήθηκε. Η κρίση στους Καταλανούς ήταν βαθιά, με τους διοικούντες το σύλλογο να επικοινωνούν με τον Ο΄Κόνελ στην Ιρλανδία, όπου παραθέριζε, λέγοντάς του ότι θα ήταν πλήρως κατανοητό αν δεν επέστρεφε πίσω να εργαστεί.

Ο Ιρλανδός γύρισε και με τη βοήθεια του Μανουέλ Μας Σοριάνο, Καταλανού μόνιμου κατοίκου στο Μεξικό, μπόρεσε να σώσει την Μπαρτσελόνα, ουσιαστικά, από διάλυση. Μετά από πρωτοβουλία του Σοριάνο η Μπαρτσελόνα έπαιξε δέκα παιχνίδια επίδειξης σε Μεξικό και Νέα Υόρκη, μαζεύοντας χρήματα που τη γλίτωσαν από τη χρεωκοπία.

Απεβίωσε το 1959 στο Λονδίνο από πνευμονία κι ετάφη στο Κοιμητήριο του Κένσαλ Ρόουντ στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Το ζητούμενο είναι, από την κίνηση σπουδαίων ποδοσφαιριστών που παίρνει σάρκα και οστά, είναι να δημιουργηθεί ένα μνημείο το οποίο να τιμά τον Πάτρικ Ο΄Κόνελ και το έργο του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε μία ταραχώδη εποχή.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.