Εκατό ημέρες απομένουν πριν από την πρώτη σέντρα στο Μουντιάλ 2022, μετά την επίσημη -πλέον- μετάθεση για τις 20 Νοεμβρίου του εναρκτήριου αγώνα ανάμεσα στο Κατάρ και τον Ισημερινό, αλλά και της τελετής έναρξης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Θα είναι το πρώτο Μουντιάλ σε μουσουλμανική χώρα, το οποίο μάλιστα -λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα- θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά χειμώνα, αλλά και το τελευταίο με 32 ομάδες, προγραμματισμένο -εκ νέου- από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό παραδοσιακά, το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά στο Κατάρ η θερμοκρασία αυτούς τους μήνες είναι 40 και ακόμη και 50 βαθμούς. Τον χειμώνα, όμως, είναι 25 βαθμούς το μέγιστο.
Τα οκτώ γήπεδα του Μουντιάλ
Τα οκτώ γήπεδα είναι νεότευκτα, εκτός από το Khalifa International Stadium και το ανακαινισμένο Ahmad Bin Ali, όλα έργο –και αυτό- ενός στρατού μεταναστών εργαζομένων σε αμέτρητα εργοτάξια.
Είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένο κλιματισμό για μεγαλύτερη άνεση των θεατών. Ο αέρας θα βελτιώσει την εμπειρία για φιλάθλους και παίκτες, ενώ η θερμοκρασία θα είναι ίδια σε όλα τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με απόφαση του διευθυντή αγώνα της FΙFA, πριν από την έναρξη κάθε αγώνα, κοινοποιώντας την στις δύο αντίπαλες ομάδες την ίδια ημέρα της αναμέτρησης, θα γίνεται η χρήση της ανασυρόμενης οροφής στα γήπεδα του Κατάρ, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (20/11-18/12). Τα γήπεδα:
1. Ντόχα, Khalifa International Stadium (40.000 θέσεις): το μοναδικό στάδιο του Κατάρ που υπήρχε πριν από την επιλογή της χώρας ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
2. Aλ-Κορ, Al-Bayt Stadium (60.000 θέσεις): αυτό το στάδιο, με ιδιαίτερη πρόσβαση για τους φιλάθλους (μόνο με λεωφορείο ή ταξί), χτίστηκε με τη μορφή σκηνής Βεδουίνων.
3. Al-Βακράχ, Al-Janoub Stadium (40.000 θέσεις): το σχήμα αυτού του σταδίου είναι εμπνευσμένο από τις γάστρες των ψαρόβαρκων που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στις ακτές της Αραβικής Χερσονήσου.
4. Ντόχα, Education City Stadium (40.000 θέσεις): πολύ εύκολη η πρόσβαση στο στάδιο, το οποίο έχει σχήμα διαμαντιού.
5. Aλ-Ραγιάν, Ahmad Bin Ali (40.000 θέσεις): μια γραμμή μετρό έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη σύνδεση της Ντόχα με αυτό το στάδιο που βρίσκεται σε μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας, όχι μακριά από την έρημο.
6. Ντόχα, Al-Thumama (40.000 θέσεις): ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από το “taqiyah”, παραδοσιακό ανδρικό κάλυμμα κεφαλής της περιοχής.
7. Ντόχα, Stadium 974 (40.000 θέσεις): αυτό το στάδιο κατασκευάστηκε από κοντέινερ και άλλα επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως μετά το τουρνουά.
8. Λουσάιλ, Lusail Iconic Stadium (80.000 θέσεις): βρίσκεται σε μια πόλη που δημιουργήθηκε ειδικά για το τουρνουά και αυτό το στάδιο θα φιλοξενήσει τον τελικό.
Σε απόσταση 75 χιλιομέτρων
Θα είναι ένα ιδιαίτερο Κύπελλο από πολλές απόψεις, αλλά πάνω από όλα θα είναι διαφορετικό σε κάτι συγκεκριμένο: την απόσταση μεταξύ των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού τα οκτώ στάδια βρίσκονται σε ακτίνα μόλις 75 χιλιομέτρων, κοντά σε ένα μετρό, εκτός του Al Bayt.
Έτσι οι ομάδες δεν θα χρειαστεί να παίρνουν αεροπλάνα και οι παίκτες θα κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Οι φίλαθλοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν έως και τρεις αγώνες την ίδια ημέρα, χάνοντας ελάχιστα από τις τρεις αναμετρήσεις.
Οι τελικές λίστες των 32 εθνικών ομάδων
Στις 13 Νοεμβρίου θα πρέπει οι 32 ομοσπονδιακοί προπονητές των ισάριθμων εθνικών ομάδων που έχουν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ (21/11-18/12), να ανακοινώσουν τη λίστα με τους 23 ποδοσφαιριστές που θα έχουν επιλέξει για το Μουντιάλ.
Μπορούν επίσης να δώσουν μία λίστα με λιγότερους παίκτες, την οποία όμως θα συμπληρώσουν μόλις μία ημέρα αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου.
Το κόστος των εισιτηρίων και τα καταλύματα
Το κόστος των εισιτηρίων είναι κατά μέσο όρο 30% πιο ακριβό από ό,τι στη Ρωσία το 2018, ενώ επίσης οι μετακινήσεις και η διαμονή είναι εκείνα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών.
Ο αριθμός των εισιτηρίων που είχαν πουληθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι τον Ιούνιο ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια μετά τη δεύτερη φάση των πωλήσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής, Χασάν Αλ-Θαουάντι, στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.
Συνολικά, οι διοργανωτές του πρώτου χειμερινού Μουντιάλ δήλωσαν ότι είχαν καταχωρήσει 40 εκατομμύρια αιτήματα, 17 εκατομμύρια κατά την πρώτη φάση πωλήσεων και 23 εκατομμύρια κατά τη δεύτερη.
Η πλειονότητα των καταλυμάτων συγκεντρώνεται σε μια επίσημη πλατφόρμα, που προορίζεται για τους κατόχους εισιτηρίων.
Θα διατεθούν συνολικά 130.000 δωμάτια για 3,64 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, βίλες, κρουαζιερόπλοια και κατασκηνώσεις, από 77 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.
Κώδικας δεοντολογίας και συμπεριφορά των φιλάθλων
Το αλκοόλ θα είναι ένα μεγάλο θέμα σε αυτό το Μουντιάλ, μετά και την γνωστοποίηση από τη FIFA του κώδικα συμπεριφοράς των φιλάθλων εντός και εκτός σταδίων.
Αναφορικά στον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η απαγόρευση των ομπρελών, του αλκοόλ, των τροφίμων, των ζώων, του υλικού με πολιτικό περιεχόμενο, των περίφημων -από το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής- «βουβουζελών», αλλά και η… νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ, σχετικά με τη συμπεριφορά των φιλάθλων μέσα στα γήπεδα, τονίζεται ότι απαγορεύεται κάθε συμπεριφορά που προκαλεί ζημιά, κίνδυνο, παρεμπόδιση, συναγερμό, διαφωνία με άλλους.
Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη μέθη στο κοινό «με εύλογο και ευαίσθητο τρόπο», όπως υπόσχεται η οργανωτική επιτροπή, η οποία «απλώς ζητά από τους φιλάθλους να σεβαστούν τη συντηρητική κουλτούρα της χώρας».
Σε ό,τι αφορά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, επαναλαμβάνει ότι πρέπει να ληφθεί «σοβαρά» η ευθύνη της διοργάνωσης ενός τουρνουά κατά το οποίο «όλοι νιώθουν ασφαλείς».
Πάντως, έγινε γνωστό ότι όποιος φίλαθλος κυματίζει τη σημαία με το ουράνιο τόξο της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ στο Κατάρ, μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης από επτά έως 11 χρόνια, σύμφωνα με έγκριση από την Ανώτατη Επιτροπή του Εμιράτου.
Η ψηφοφορία και οι κατηγορίες
Το Κατάρ ανέλαβε τη φιλοξενία του Μουντιάλ 2022 σε ψηφοφορία μεταξύ των ομοσπονδιών της FIFA, τον Δεκέμβριο του 2010, επικρατώντας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Κατηγορήθηκε για δωροδοκία 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδίες της FIFA, αλλά αθωώθηκε μετά από δύο χρόνια έρευνας.
Αγώνες, ώρες και όμιλοι
Οι αγώνες στη φάση των ομίλων θα διεξαχθούν σε τέσσερις διαφορετικές ώρες:
13:00, 16:00, 19:00, 22:00. Μόνο οι αναμετρήσεις της τρίτης αγωνιστικής στη φάση των ομίλων θα διεξάγονται ταυτόχρονα για τις ομάδες του ίδιου ομίλου.
Οι 32 εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, έχουν χωριστεί σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων. Οι πρώτες δύο ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στους «16».
Στους αγώνες «νοκ-άουτ», σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια (90 λεπτά), θα υπάρχει παράταση (30 λεπτά) και, εάν χρειαστούν, πέναλτι.
Αυτοί είναι οι όμιλοι του Μουντιάλ του Κατάρ:
1ος όμιλος: Κατάρ, Ισημερινός, Σενεγάλη, Ολλανδία
2ος όμιλος: Αγγλία, Ιράν, Ουαλία, ΗΠΑ
3ος όμιλος: Αργεντινή, Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Πολωνία
4ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Τυνησία
5ος όμιλος: Ισπανία, Κόστα Ρίκα, Γερμανία, Ιαπωνία
6ος όμιλος: Βέλγιο, Καναδάς, Μαρόκο, Κροατία
7ος όμιλος: Βραζιλία, Σερβία, Ελβετία, Καμερούν
8ος όμιλος: Πορτογαλία, Γκάνα, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα
Τα φαβορί και ο πιθανός τελικός
Ένας τελικός μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας -επανάληψη εκείνου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998- θεωρείται ο πιο πιθανός στο Μουντιάλ του Κατάρ (20/11-18/12), εφόσον και οι δύο ξεπεράσουν την πρώτη φάση του τουρνουά ως νικητές των ομίλων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ιστοσελίδα “The Analyst”, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, αναφέρει ότι η Γαλλία έχει 17,93% πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο, μπροστά από τη Βραζιλία (15,73%) και την Ισπανία (11,53%), που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα των… υποψηφίων.
Τα έσοδα του Κατάρ από το Μουντιάλ
Το Κατάρ αναμένει να έχει έσοδα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, 15% λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν η προσδοκία ήταν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η χώρα των μόλις 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να δεχθεί 1,2 εκατομμύρια τουρίστες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με συνέπεια, για ένα μήνα, ο πληθυσμός της να αυξηθεί κατά 43%, φτάνοντας έως και τέσσερα εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου επενδύθηκαν 1,696 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έχει αναφέρει σε σχετική παρουσίασή της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα της Αργεντινής marketingregistrado.
Πάνω από 42 εκατομμύρια στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια
Η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα κερδίσει ποσό που ξεπερνά ελαφρώς τα 42 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε η FIFA, μετά την κλήρωση για τη φάση των ομίλων, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο της Ντόχα.
Επίσης η έτερη ομάδα που θα φτάσει έως τον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου θα πάρει συνολικά 32 εκατομμύρια δολάρια.
Συνολικά θα μοιραστούν 440 εκατομμύρια δολάρια ή διαφορετικά 399,10 εκατομμύρια ευρώ.
Η χώρα που καταταγεί τρίτη θα πάρει 27 εκατ. δολάρια, ενώ η τέταρτη θα βάλει στα ταμεία της 25 εκατ. δολάρια.
Επιπλέον, οι υπόλοιπες εθνικές ομάδες θα λάβουν χρήματα σε σχέση με την κατάταξή τους στη διοργάνωση: από την 5η έως την 8η θέση στην κατάταξη, κάθε ομοσπονδία θα πάρει 17 εκατομμύρια, ενώ το μπόνους για τις θέσεις 9-16 θα είναι 23 εκατ. δολάρια.
Τέλος, στις θέσεις 17-32, ανεξάρτητα από το αν περάσουν ή όχι τη φάση των ομίλων, όλες οι εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ του Κατάρ θα πάρουν ένα ποσό 9 εκατ. δολάρια.
Μόνο για τη συμμετοχή της κάθε ομοσπονδία θα λάβει 1,5 εκατομμύριο δολάρια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ