Κόστα Ρίκα και Αγγλία έμειναν σε ισοπαλία 0-0 στο «Μινεϊράο» του Μπέλο Οριζόντε, για την τρίτη αγωνιστική του τέταρτου Ομίλου του Μουντιάλ, με την ομάδα του Πίντο να τερματίζει πρώτη στο γκρουπ και τους Ευρωπαίους να επιστρέφουν πρόωρα στο Νησί.

Κόστα Ρίκα και Αγγλία έμειναν σε ισοπαλία 0-0 στο «Μινεϊράο» του Μπέλο Οριζόντε, για την τρίτη αγωνιστική του τέταρτου Ομίλου του Μουντιάλ, με την ομάδα του Πίντο να τερματίζει πρώτη στο γκρουπ και τους Ευρωπαίους να επιστρέφουν πρόωρα στο Νησί.

Με το Ιταλία-Ουρουγουάη να κάνει «μπαμ» στην εξέλιξή του πώς θα κριθεί στο γκολ, η Κόστα Ρίκα θα ήταν εξασφαλισμένα πρώτη ακόμη κι αν έχανε από την Αγγλία. Με την ισοπαλία απέναντι στους «τρεις λέοντες» η ομάδα του Χόρχε Λουίς Πίντο έκανε τη μεγάλη ανατροπή στον τέταρτο Όμιλο του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατάφερε ν΄ αφήσει εκτός συνέχειας δύο Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες (Αγγλία, Ιταλία) και να τερματίσει πρώτη (με δεύτερη την Ουρουγουάη). Το τελικό 0-0 έφτασε την Κόστα Ρίκα στους 7 βαθμούς, ενώ έδωσε στην Αγγλία τον 1 πόντο με τους Ευρωπαίους να τερματίζουν τέταρτοι. Στη φάση των «16» η Κόστα Ρίκα θ΄ αντιμετωπίσει την ομάδα η οποία θα καταλήξει δεύτερη στον τρίτο Όμιλο της Εθνικής Ελλάδας.

Πώς έπαιξαν

Ο προπονητής της Κόστα Ρίκας Χόρχε Λουίς Πίντο επέλεξε σχηματισμό 5-4-1 με τον Νάβας βασικό τερματοφύλακα, τον Ντίας αριστερά στα μπακ και τον Γκαμπόα δεξιά. Στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Μίλερ και Γκονζάλες και σε πιο ελεύθερο ρόλο ο Ντουάρτε. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Τζόελ Κάμπελ, ενώ στην τετράδα των μέσων τοποθετήθηκαν οι Τεχέδα, Μπόρχες και Μπρένες με τον Μπράιαν Ρουίς ν΄ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τον παίκτη που αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στον Ολυμπιακό.

Ο τεχνικός της Αγγλίας Ρόι Χότζσον κατέληξε σε διάταξη 4-4-1-1 με τον Φόστερ κάτω από τα δοκάρια των «τριών λεόντων». Ο Σο τοποθετήθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Τζόουνς στο δεξί ενώ δίδυμο στόπερ αποτέλεσαν οι Σμόλινγκ και Κέιχιλ. Στην τετράδα των μέσων αγωνίστηκε έξω αριστερά ο Λαλάνα, έξω δεξιά ο Μίλνερ με τους Ουίλσιρ και Λάμπαρντ να έχουν ρόλο πιο κεντρικά. Ο Ντάνιελ Στάριτζ ήταν η αιχμή του δόρατος, επιθετικά, με τον Μπάρκλι ν΄ αγωνίζεται πιο πίσω και ν΄ αποτελεί το «στήριγμά» του.

«Εκλάμψεις» καλής μπάλας

Καμία από τις δύο ομάδες, στο πρώτο 45λεπτο του Μπέλο Οριζόντε, δεν κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό της και να υπερισχύσει. Κόστα Ρίκα και Αγγλία δεν πρόσφεραν θέαμα, ωστόσο δημιούργησαν σποραδικά στο ημίχρονο φάσεις με τις οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να έχουν σκοράρει. Στο 8΄ ο Κάμπελ απείλησε πρώτη φορά την εστία του Φόστερ, ο οποίος μπλόκαρε την μπάλα. Γενικά ο γκολκίπερ της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον ήταν σταθερός και άξιος αντικαταστάτης του Χαρτ.

Στο 12΄ οι «τρεις λέοντες» έχασαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία με σουτ του Στάριτζ εκτός περιοχής, το οποίο κατέληξε λίγο άουτ από την εστία του Νάβας. Το μείον στο παιχνίδι των Ευρωπαίων, που είχαν πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα τους, ήταν πώς δεν μπόρεσαν να πατήσουν την περιοχή των Κοσταρικανών, οι οποίοι αμύνθηκαν αποτελεσματικά αλλά χωρίς να συναντήσουν και μεγάλη πίεση. Η στιγμή της Κόστα Ρίκας στο 45λεπτο ήταν το δοκάρι του 23΄: Ο Μπόρχες εκτέλεσε φάουλ από λίγο πλάγια δεξιά θέση, με τον Φόστερ να πετάγεται στο δεξί του «Γ», ν΄ ακουμπά την μπάλα η οποία βρήκε και στο δοκάρι του.

Στη συνέχεια η Κόστα Ρίκα ήταν, επιθετικά, πιο πιεστική, η Αγγλία επιχείρησε να τρέξει στην κόντρα, με τον Στάριτζ να είναι ξανά άστοχος στο 35΄ σε μία ακόμη ευκαιρία των «λιονταριών». Μετά από εκτέλεση κόρνερ και πρώτη κεφαλιά του Τζόουνς, η κεφαλιά του φορ της Λίβερπουλ κατέληξε λίγο επάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νάβας. Στο 42΄ ο Μπάρκλι πραγματοποίησε ωραία ατομική ενέργεια, εντός της περιοχής της Κόστα Ρίκας, όμως το τελείωμά του ήταν κάκιστο με αποτέλεσμα να μην απειληθεί ο γκολκίπερ της ομάδας του Χόρχε Πίντο.

Μηδέν εις το πηλίκον

Η Αγγλία μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και με διάθεση να πάρει το πρώτο της «τρίποντο» στο Μουντιάλ. Συνολικά ήταν καλύτερη, μέτρησε τις πιο δυνατές στιγμές και σ΄ αυτό το 45λεπτο, η αστοχία της, όμως, και η γκίνια που την «κυνήγησε» σε όλο το τουρνουά δεν την άφησε να «στρίψει». Στο 49΄ από θέση τετ-α-τετ ο Στάριτζ, που ένα γκολ το δικαιούται και δεν το σημείωσε λόγω της κακής ψυχολογίας του, δεν μπόρεσε καν να πλασάρει τον Νάβας.

Έγινε αποδέκτης της μπάλας έπειτα από προσπάθεια του Σο και κόντρα στους αμυντικούς της Κόστα Ρίκας, όμως η τελική επιλογή του επιθετικού της Λίβερπουλ υπήρξε κάκιστη. Η προκριθείσα ομάδα του ζευγαριού περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, αν και πραγματοποίησε rotation στο δεύτερο μέρος, κι «έφαγε» άλλη μία καλή ευκαιρία από τους Άγγλους στο 65΄: Το «1»-«2» του Ουίλσιρ με τον Στάριτζ έβγαλε τον επιθετικό των «λιονταριών» πάλι σε θέση τετ-α-τετ, με το πλασέ του να είναι λίγο άστοχο.

Ο Κάμπελ δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και αντικαταστάθηκε στο 65΄, με τον ποδοσφαιριστή που έπαιξε στον Ολυμπιακό τη σεζόν που τελείωσε να κάνει εμφανώς και συντήρηση δυνάμεων για τους «16». Στο 80ό λεπτό ο Ρούνι, που είχε περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή, επιχείρησε να πλασάρει με έξυπνο τρόπο τον Νάβας εκτός περιοχής, ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκας, όμως, ήταν σε σωστή θέση και απομάκρυνε τον κίνδυνο. Είναι και η τελευταία ευκαιρία, για τις δύο ομάδες, που καταγράφηκε σ΄ αυτό το διαδικαστικού χαρακτήρα παιχνίδι όπως εξελίχθηκε.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Κόστα Ρίκα (Χόρχε Λουίς Πίντο / 5-4-1):
Νάβας – Ντίας, Μίλερ, Γκονζάλες, Ντουάρτε, Γκαμπόα – Τεχέδα, Μπόρχες (78΄ Μπαράντες), Ρουίς, Μπρένες (59΄ Μπολάνιος) – Κάμπελ (65΄ Ουρένια).
Αγγλία (Ρόι Χότζσον / 4-4-1-1): Φόστερ – Σο, Σμόλινγκ, Κέιχιλ, Τζόουνς – Λαλάνα (62΄ Στέρλινγκ), Ουίλσιρ (73΄ Τζέραρντ), Λάμπαρντ, Μίλνερ (76΄ Ρούνι) – Μπάρκλι – Στάριτζ.

Γήπεδο: Εστάντιο Μινεϊράο – Μπέλο Οριζόντε
ΓΚΟΛ:
Κίτρινες κάρτες: 60΄ Γκονζάλες – 53΄ Μπάρκλι, 57΄ Λαλάνα
Κόκκινες κάρτες:
Διαιτητής: Τζαμέλ Χαϊμουντί (Αλγερία)